Könyv

Janne Teller, Bergsveinn Birgisson és Mathias Énard is Budapestre látogat a PesText vendégeként

2023.06.20. 13:20
Ajánlom
Szeptember 27. és 30. között számos elismert íróval találkozhatunk a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A korábban bejelentett díszvendég, az olasz Alessandro Baricco magánéleti okokból kénytelen volt lemondani budapesti utazását.

Ötödik alkalommal szervezi meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és kulturális Fesztivált a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. Az esemény célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

Szeptember 27-30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várják programok az érdeklődőket.

A fellépő szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója és Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző. 

Szintén Budapestre látogat Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a két fiatal tehetség, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge az Egyesült Királyságból, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője.

PesText2023c-131256.jpg

Gwenda Bond, Nicholas Binge, Bergsveinn Birgisson, Janne Teller és Bridget Collins (Fotó/Forrás: PesText)

Mint arról korábban beszámoltunk, az idei PesText kiemelt vendége lett volna az olasz író és rendező, Alessandro Baricco, a szervezők azonban közölték:

a művész magánéleti okokból kénytelen volt lemondani budapesti utazását.

Egyúttal reményüket fejezték ki, hogy egy későbbi alkalommal vendégül láthatják majd az írót.

Közleményükben kiemelték, a PesText hagyományosan nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre, idén is lesznek illusztrációs workshopok és gyönyörű könyvillusztrációkat bemutató kiállítás. Az esemény vendége lesz Rébecca Dautremer, a kortárs francia gyerekirodalom és könyvillusztráció legismertebb alakja.

A PesText 2023-ban folytatja tavalyi sikeres együttműködését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a Könyvfesztivál hivatalos afterpartijaként folytatódnak a Három Hollóban.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött. A teljes programtáblát a későbbiekben teszik elérhetővé.

További részletek a fesztivál Facebook-oldalán.

Fejléckép: Janne Teller, Bergsveinn Birgisson és Mathias Énard (Fotó/Forrás: Wikipedia; PesText)

„Mondd az igazat, és senki nem fog hinni neked” – interjú Einar Már Guðmundssonnal

Kapcsolódó

„Mondd az igazat, és senki nem fog hinni neked” – interjú Einar Már Guðmundssonnal

Az izlandi íróval magyarul tavaly megjelent világhírű könyvéről, A mindenség angyalairól, a skandináv kultúra népszerűségéről és az irodalom társadalomformáló erejéről beszélgettünk.

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.
Könyv kritika

Mindig minden szerelemből történik – kritika A fügefa című regényről

Megértheti-e az ember a saját életét, ha rekonstruálja szülei és nagyszülei sorsát? Ez a kérdés a Balkánon ugyanúgy érvényes, mint itthon. Goran Vojnović A fügefa című családregénye hétköznapiságától izgalmas.