Könyv

Játék! – Legyen Öné a Kulka János édesapjáról szóló könyv a színművész és nővére aláírásával

2021.12.08. 15:05
Ajánlom
Különleges ajándék kerülhet a fa alá: L. Horváth Katalin újságíró tollából született meg tavaly „Az utolsó mondattal kezdd” című kötet, amely Dr. Kulka Frigyesnek, a rendkívüli gyógyítónak állít emléket. Az igényes kiadvány a professzor gyermekei, János és Janina, valamint a szerző dedikálásával ellátott példányával gazdagodhatnak a Fidelio hírlevél-feliratkozói.

Dr. Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor saját korát jóval megelőző gondolkodó volt, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. Ő teremtette meg a hazai tüdőtranszplantáció alapjait, azt mondják, a „kés Paganinije” volt. A főorvos gazdag életútját feldolgozó könyv a Napkút Kiadónál jelent meg 2020-ban, L. Horváth Katalin újságíró munkája nyomán, aki egykor maga is „Frédi” páciense volt. Úgy érezte, ennek a rendkívüli embernek könyvre kívánkozik az élete.

„Azt szokták mondani, a tehetség valamilyen módon utat tör magának. Az ő szakmai és emberi szempontból is kiemelkedő kvalitásai is utat törtek maguknak” – mondta el lapunknak a kötetet jegyző L. Horváth Katalin. – „...’94-ben Szathmáry Gyöngyi készített róla egy bronz mellszobrot, amit a Szabolcs utcai kórház épületében állítottak föl. Aztán valaki kitalálta, hogy az udvaron létesítenek egy szoborparkot. Odavitték, majd később szabályosan kidobták onnan a szobrát, és szó szerint sárba taposták. Valakinek véletlenül föltűnt, megmentette, azt mondta, Szegeden, a sebészeti klinikán van a méltó helye, vigyék oda. Megtörtént, de ott meg le akarták vinni az alagsorba, amit éppen elöntött a talajvíz. Teljesen véletlenül vette észre egy volt Kulka-tanítvány, aki tisztában volt mestere korszakos jelentőségével, és vette a bátorságot, bement a főnökéhez megkérdezni, mit művelnek a szoborral. Így menekült meg az enyészettől.”

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Kapcsolódó

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.

Kulka Frigyes gondolkodását jellemzi, hogy az embert egységes egésznek tekintette,

„vallotta, hogy az embert kell gyógyítani, nem a betegségét. A specialistáknak össze kell dugniuk a fejüket, és együtt, közösen kell megoldaniuk a betegek problémáit.”

A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt, lánya pedig Kulka Janina, aki ugyancsak az orvosi hivatást választotta.

JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és Öné lehet „Az utolsó mondattal kezdd” című kötet különleges példánya, amelyet a professzor gyermekei, Kulka János és Janina, valamint a szerző, L. Horváth Katalin aláírása gazdagít.

A kötetért folyó játék kérdéseit a 2021. december 9-én 18.00 órakor érkező Fidelio hírlevélben olvashatja. A dedikált példányt a helyes válaszokat beküldők között sorsoljuk ki.

Még nem iratkozott fel hírlevelünkre?

Keresse a feliratkozó dobozt a cikk jobb hasábjának tetején (vagy mobilos nézetben a cikk alatt), ahol a feltételek elfogadását követően, e-mail címe megadásával regisztrálhat hírlevelünkre. (A feliratkozó felület innen is könnyedén elérhető.)

Amennyiben már érkezik Önnek hírlevelünk, nincs más dolga, mint figyelni a most csütörtökön (december 9.) 18.00 órakor érkező e-mailünket, és válaszolnia a feltett kérdésekre.

Sok sikert kívánunk!

IMG_20211208_134827-140131.jpg

"Az utolsó mondattal kezdd" - Kulka Frigyes egy rendkívüli gyógyító emlékére c. kötet és a dedikált belső oldal (aláírás: Kulka János, Kulka Janina) (Fotó/Forrás: Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

Programkereső

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.