Könyv

Játék! – Legyen Öné a Kulka János édesapjáról szóló könyv a színművész és nővére aláírásával

2021.12.08. 15:05
Ajánlom
Különleges ajándék kerülhet a fa alá: L. Horváth Katalin újságíró tollából született meg tavaly „Az utolsó mondattal kezdd” című kötet, amely Dr. Kulka Frigyesnek, a rendkívüli gyógyítónak állít emléket. Az igényes kiadvány a professzor gyermekei, János és Janina, valamint a szerző dedikálásával ellátott példányával gazdagodhatnak a Fidelio hírlevél-feliratkozói.

Dr. Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor saját korát jóval megelőző gondolkodó volt, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. Ő teremtette meg a hazai tüdőtranszplantáció alapjait, azt mondják, a „kés Paganinije” volt. A főorvos gazdag életútját feldolgozó könyv a Napkút Kiadónál jelent meg 2020-ban, L. Horváth Katalin újságíró munkája nyomán, aki egykor maga is „Frédi” páciense volt. Úgy érezte, ennek a rendkívüli embernek könyvre kívánkozik az élete.

„Azt szokták mondani, a tehetség valamilyen módon utat tör magának. Az ő szakmai és emberi szempontból is kiemelkedő kvalitásai is utat törtek maguknak” – mondta el lapunknak a kötetet jegyző L. Horváth Katalin. – „...’94-ben Szathmáry Gyöngyi készített róla egy bronz mellszobrot, amit a Szabolcs utcai kórház épületében állítottak föl. Aztán valaki kitalálta, hogy az udvaron létesítenek egy szoborparkot. Odavitték, majd később szabályosan kidobták onnan a szobrát, és szó szerint sárba taposták. Valakinek véletlenül föltűnt, megmentette, azt mondta, Szegeden, a sebészeti klinikán van a méltó helye, vigyék oda. Megtörtént, de ott meg le akarták vinni az alagsorba, amit éppen elöntött a talajvíz. Teljesen véletlenül vette észre egy volt Kulka-tanítvány, aki tisztában volt mestere korszakos jelentőségével, és vette a bátorságot, bement a főnökéhez megkérdezni, mit művelnek a szoborral. Így menekült meg az enyészettől.”

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Kapcsolódó

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.

Kulka Frigyes gondolkodását jellemzi, hogy az embert egységes egésznek tekintette,

„vallotta, hogy az embert kell gyógyítani, nem a betegségét. A specialistáknak össze kell dugniuk a fejüket, és együtt, közösen kell megoldaniuk a betegek problémáit.”

A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt, lánya pedig Kulka Janina, aki ugyancsak az orvosi hivatást választotta.

JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és Öné lehet „Az utolsó mondattal kezdd” című kötet különleges példánya, amelyet a professzor gyermekei, Kulka János és Janina, valamint a szerző, L. Horváth Katalin aláírása gazdagít.

A kötetért folyó játék kérdéseit a 2021. december 9-én 18.00 órakor érkező Fidelio hírlevélben olvashatja. A dedikált példányt a helyes válaszokat beküldők között sorsoljuk ki.

Még nem iratkozott fel hírlevelünkre?

Keresse a feliratkozó dobozt a cikk jobb hasábjának tetején (vagy mobilos nézetben a cikk alatt), ahol a feltételek elfogadását követően, e-mail címe megadásával regisztrálhat hírlevelünkre. (A feliratkozó felület innen is könnyedén elérhető.)

Amennyiben már érkezik Önnek hírlevelünk, nincs más dolga, mint figyelni a most csütörtökön (december 9.) 18.00 órakor érkező e-mailünket, és válaszolnia a feltett kérdésekre.

Sok sikert kívánunk!

IMG_20211208_134827-140131.jpg

"Az utolsó mondattal kezdd" - Kulka Frigyes egy rendkívüli gyógyító emlékére c. kötet és a dedikált belső oldal (aláírás: Kulka János, Kulka Janina) (Fotó/Forrás: Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Programkereső

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Könyv magazin

Aki Pilinszky Jánostól és Vas Istvántól tanulta a költészetet – 80 éves Várady Szabolcs

1943-ban ezen a napon született Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő.
Könyv ajánló

„Korszerűvé szerettem volna tenni Tolsztoj nyelvezetét” – Gy. Horváth László a Háború és béke új fordításáról  

Először ismerheti meg a magyar közönség a legfrissebb, 1981-es orosz kiadás alapján Lev Tolsztoj monumentális nagyregényét. A szöveg fordítójával, Gy. Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Könyv hír

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.