Könyv

Javallatok vastagkönyv-frász ellen

Vámos Miklós: Választék
2019.02.23. 12:25
Ajánlom
Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni – még akkor is, ha 780 oldalnyi.

Ezúttal azonban számolnom kell azzal, hogy akadnak olyan kulturált, értelmes irodalombarátok, akiken az úgynevezett vastagkönyv-frász betegség lett úrrá. Bocsánatukat kérem, ám most nem lehetek rájuk tekintettel. Szerintem néha ők is tehetnek kivételt. Íme az idei magyar könyvkiadás bizonnyal legvastagabb terméke, Paul Auster regénye, a titokzatos című 4321 (Európa, 2018, fordította Pék Zoltán, remekül). A borítón két sorba tördelték, így negyvenhárom huszonegy-nek gondoltam, latolgatva a négyezer-háromszáz-huszonegy lehetőségét is. A regény 780 oldalas, és csak a legvégén derül ki, hogy voltaképp négy, három, kettő, egy a címe. A poént – az író szerkezeti trükkjét – nem lőném le. 

auster4321300dpi5-004614.jpg

Paul Auster:4321 (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

A magyar irodalmi közvélemény formálói szeretik azt hinni, hogy a mi literatúránk világszínvonalú, sőt még annál is jobb, ebből következik, hogy szívesen fitymálják le a nagyhatalmak teljesítményét ezen a téren, elsősorban az amerikai földrészre gondolok. Igazán magasra értékelt szerzők kapnak lesújtó bírálatot (egyre fogyó) irodalmi lapjaink hasábjain. Ilyen alapon futott zátonyra nálunk Jonathan Franzen világszerte diadalmasan hasító flottája, és John Irving vagy Paul Auster (1947) sem volt szerencsésebb. Utóbbinak pedig ez a tizenkettedik magyarra fordított s nagy példányszámban eladott kötete.

A 4321 fő mű. Egy amerikai ember története, aki a cselekmény végére íróvá érik.

Meglepő, hogy szenvedéstörténete főbb stációi tökéletesen azonosak a hazai pályakezdő szerzőkéivel.

Van azért fontos különbség. Minden félénkség, tétovaság és lelki baj dacára az Egyesült Államokban az ember biztonságban érzi magát. Általában csak elnököket lőnek le.

Akit izgat az USA és annak története, nagyjából a huszadik század közepétől, valamint a sokszor félreértett észak-amerikai életforma, annak forrón ajánlom a 4321-et. A többieknek melegen. Igaz, tömegközlekedéshez túl súlyos, de télen hosszúak az otthon tölthető esték.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

…………………………………………….

 

A kérdés pedig, hogy meghívták-e valaha Magyarországra Paul Austert?

„Az Európa Könyvkiadó az 1990-es, majd a 2000-es években két alkalommal is meghívta a népszerűsége csúcsán lévő Paul Austert magyarországi látogatásra. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, a Budapest-nagydíj díjazottja lett volna – ő azonban mindkét alkalommal hálásan megköszönte a megtisztelő lehetőséget, és elhárította a meghívást. Az első alkalommal halaszthatatlan filmes projektjére, a másodiknál pedig időhiányra hivatkozott. Most, hogy régebbi könyvei új borítóban ott tornyosulnak a könyvesboltokban, elképzelhető, hogy kiadója mégis Budapestre tudja csábítani.”

Barkóczi András, Auster hazai szerkesztője, Európa Könyvkiadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

"12 perces" rövidített könyveket kínálnak azoknak, akiknek nincs idejük olvasni

A mikrokönyvnek (mármint kicsi, nem mikrohullámú) nevezett formátumot elsősorban telefonos vagy e-bookos olvasásra szánják. A cél nem az olvasásélmény háttérbe szorítása, hanem a könyvek tartalmának ismerete.
Könyv oszk

Miniatűr rekorderek: Ötezer kötet, amely dióhéjban is elfér

Miért készültek minikönyvek? Ki és miért akart tenyérnyi vagy ujjhegynyi könyvecskéket kiadni? Ki olvasta ezeket? A hónap műtárgya sorozat első alkalmával egy igazi „könyves Liliputba” utazunk és megmutatjuk az ország legkisebb rekordereit.
Könyv hír

Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

A melankólia dicsérete című kötetéért veheti majd át a Lipcsei Könyvdíjat jövő márciusban.
Könyv hír

Harag Anita az egyik legfontosabb hazai irodalmi ösztöndíj győztese

Harag Anita lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az író a Évszakhoz képest hűvösebb című kötetéért részesült az elismerésben.
Könyv galéria

Régi idők karácsonyai az Országos Széchényi Könyvtárban

Múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, régi ajándékokkal, játékokkal, korra jellemző érdekességekkel idézi fel az OSZK tárlata az ünnepek hangulatát.