Könyv

Javallatok vastagkönyv-frász ellen

Vámos Miklós: Választék
2019.02.23. 12:25
Ajánlom
Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni – még akkor is, ha 780 oldalnyi.

Ezúttal azonban számolnom kell azzal, hogy akadnak olyan kulturált, értelmes irodalombarátok, akiken az úgynevezett vastagkönyv-frász betegség lett úrrá. Bocsánatukat kérem, ám most nem lehetek rájuk tekintettel. Szerintem néha ők is tehetnek kivételt. Íme az idei magyar könyvkiadás bizonnyal legvastagabb terméke, Paul Auster regénye, a titokzatos című 4321 (Európa, 2018, fordította Pék Zoltán, remekül). A borítón két sorba tördelték, így negyvenhárom huszonegy-nek gondoltam, latolgatva a négyezer-háromszáz-huszonegy lehetőségét is. A regény 780 oldalas, és csak a legvégén derül ki, hogy voltaképp négy, három, kettő, egy a címe. A poént – az író szerkezeti trükkjét – nem lőném le. 

auster4321300dpi5-004614.jpg

Paul Auster:4321 (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

A magyar irodalmi közvélemény formálói szeretik azt hinni, hogy a mi literatúránk világszínvonalú, sőt még annál is jobb, ebből következik, hogy szívesen fitymálják le a nagyhatalmak teljesítményét ezen a téren, elsősorban az amerikai földrészre gondolok. Igazán magasra értékelt szerzők kapnak lesújtó bírálatot (egyre fogyó) irodalmi lapjaink hasábjain. Ilyen alapon futott zátonyra nálunk Jonathan Franzen világszerte diadalmasan hasító flottája, és John Irving vagy Paul Auster (1947) sem volt szerencsésebb. Utóbbinak pedig ez a tizenkettedik magyarra fordított s nagy példányszámban eladott kötete.

A 4321 fő mű. Egy amerikai ember története, aki a cselekmény végére íróvá érik.

Meglepő, hogy szenvedéstörténete főbb stációi tökéletesen azonosak a hazai pályakezdő szerzőkéivel.

Van azért fontos különbség. Minden félénkség, tétovaság és lelki baj dacára az Egyesült Államokban az ember biztonságban érzi magát. Általában csak elnököket lőnek le.

Akit izgat az USA és annak története, nagyjából a huszadik század közepétől, valamint a sokszor félreértett észak-amerikai életforma, annak forrón ajánlom a 4321-et. A többieknek melegen. Igaz, tömegközlekedéshez túl súlyos, de télen hosszúak az otthon tölthető esték.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

…………………………………………….

 

A kérdés pedig, hogy meghívták-e valaha Magyarországra Paul Austert?

„Az Európa Könyvkiadó az 1990-es, majd a 2000-es években két alkalommal is meghívta a népszerűsége csúcsán lévő Paul Austert magyarországi látogatásra. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, a Budapest-nagydíj díjazottja lett volna – ő azonban mindkét alkalommal hálásan megköszönte a megtisztelő lehetőséget, és elhárította a meghívást. Az első alkalommal halaszthatatlan filmes projektjére, a másodiknál pedig időhiányra hivatkozott. Most, hogy régebbi könyvei új borítóban ott tornyosulnak a könyvesboltokban, elképzelhető, hogy kiadója mégis Budapestre tudja csábítani.”

Barkóczi András, Auster hazai szerkesztője, Európa Könyvkiadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfelmetsző garázdálkodik egy angol kisvárosban

A helyi könyvtárban és egy adományboltban is könyvek tucatjait szaggatta meg a titokzatos elkövető, majd visszahelyezte őket polcra.
Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.
Könyv Budapest ikonikus könyvesboltjai

Tűzeset, rablás és különleges vásárlói kérések az ország egykori első önkiszolgáló könyvesboltjában

Egykor az ország legnagyobb könyvesboltja volt, de ma is őrzi évtizedekkel ezelőtti hangulatát - és polcait. A Fókusz Könyváruház boltvezetője mesélt nekünk az üzlet történetéről és arról is, miért izgalmas itt dolgozni.