Könyv

Javallatok vastagkönyv-frász ellen

Vámos Miklós: Választék
2019.02.23. 12:25
Ajánlom
Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni – még akkor is, ha 780 oldalnyi.

Ezúttal azonban számolnom kell azzal, hogy akadnak olyan kulturált, értelmes irodalombarátok, akiken az úgynevezett vastagkönyv-frász betegség lett úrrá. Bocsánatukat kérem, ám most nem lehetek rájuk tekintettel. Szerintem néha ők is tehetnek kivételt. Íme az idei magyar könyvkiadás bizonnyal legvastagabb terméke, Paul Auster regénye, a titokzatos című 4321 (Európa, 2018, fordította Pék Zoltán, remekül). A borítón két sorba tördelték, így negyvenhárom huszonegy-nek gondoltam, latolgatva a négyezer-háromszáz-huszonegy lehetőségét is. A regény 780 oldalas, és csak a legvégén derül ki, hogy voltaképp négy, három, kettő, egy a címe. A poént – az író szerkezeti trükkjét – nem lőném le. 

auster4321300dpi5-004614.jpg

Paul Auster:4321 (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

A magyar irodalmi közvélemény formálói szeretik azt hinni, hogy a mi literatúránk világszínvonalú, sőt még annál is jobb, ebből következik, hogy szívesen fitymálják le a nagyhatalmak teljesítményét ezen a téren, elsősorban az amerikai földrészre gondolok. Igazán magasra értékelt szerzők kapnak lesújtó bírálatot (egyre fogyó) irodalmi lapjaink hasábjain. Ilyen alapon futott zátonyra nálunk Jonathan Franzen világszerte diadalmasan hasító flottája, és John Irving vagy Paul Auster (1947) sem volt szerencsésebb. Utóbbinak pedig ez a tizenkettedik magyarra fordított s nagy példányszámban eladott kötete.

A 4321 fő mű. Egy amerikai ember története, aki a cselekmény végére íróvá érik.

Meglepő, hogy szenvedéstörténete főbb stációi tökéletesen azonosak a hazai pályakezdő szerzőkéivel.

Van azért fontos különbség. Minden félénkség, tétovaság és lelki baj dacára az Egyesült Államokban az ember biztonságban érzi magát. Általában csak elnököket lőnek le.

Akit izgat az USA és annak története, nagyjából a huszadik század közepétől, valamint a sokszor félreértett észak-amerikai életforma, annak forrón ajánlom a 4321-et. A többieknek melegen. Igaz, tömegközlekedéshez túl súlyos, de télen hosszúak az otthon tölthető esték.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

…………………………………………….

 

A kérdés pedig, hogy meghívták-e valaha Magyarországra Paul Austert?

„Az Európa Könyvkiadó az 1990-es, majd a 2000-es években két alkalommal is meghívta a népszerűsége csúcsán lévő Paul Austert magyarországi látogatásra. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, a Budapest-nagydíj díjazottja lett volna – ő azonban mindkét alkalommal hálásan megköszönte a megtisztelő lehetőséget, és elhárította a meghívást. Az első alkalommal halaszthatatlan filmes projektjére, a másodiknál pedig időhiányra hivatkozott. Most, hogy régebbi könyvei új borítóban ott tornyosulnak a könyvesboltokban, elképzelhető, hogy kiadója mégis Budapestre tudja csábítani.”

Barkóczi András, Auster hazai szerkesztője, Európa Könyvkiadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Könyv hír

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.
Könyv étterem

Étterem könyvekkel a menün

Az apró connecticuti autóscsárda tulajdonosa eredetileg csak a saját elburjánzó könyvtárát szerette volna csökkenteni a kötetek elajándékozásával, a kezdeményezés azonban nagyon sikeresnek bizonyult.
Könyv költészet világnapja

Szálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot A költészet világnapja című rendezvényen március 21-én Rómában - közölte a Római Magyar Akadémia.
Könyv kvíz

Magyar regények angol címei - Kitalálja melyik könyvet rejtik?

Kötelező olvasmányok és klasszikusok a magyar irodalomból. Az angol nyelvterületen megjelent fordításaik címe néhol vicces, néhol pedig fejtörést okoz a magyar olvasónak. Kvíz!