Könyv

Javallatok vastagkönyv-frász ellen

Vámos Miklós: Választék
2019.02.23. 12:25
Ajánlom
Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni – még akkor is, ha 780 oldalnyi.

Ezúttal azonban számolnom kell azzal, hogy akadnak olyan kulturált, értelmes irodalombarátok, akiken az úgynevezett vastagkönyv-frász betegség lett úrrá. Bocsánatukat kérem, ám most nem lehetek rájuk tekintettel. Szerintem néha ők is tehetnek kivételt. Íme az idei magyar könyvkiadás bizonnyal legvastagabb terméke, Paul Auster regénye, a titokzatos című 4321 (Európa, 2018, fordította Pék Zoltán, remekül). A borítón két sorba tördelték, így negyvenhárom huszonegy-nek gondoltam, latolgatva a négyezer-háromszáz-huszonegy lehetőségét is. A regény 780 oldalas, és csak a legvégén derül ki, hogy voltaképp négy, három, kettő, egy a címe. A poént – az író szerkezeti trükkjét – nem lőném le. 

auster4321300dpi5-004614.jpg

Paul Auster:4321 (Fotó/Forrás: Európa Kiadó)

A magyar irodalmi közvélemény formálói szeretik azt hinni, hogy a mi literatúránk világszínvonalú, sőt még annál is jobb, ebből következik, hogy szívesen fitymálják le a nagyhatalmak teljesítményét ezen a téren, elsősorban az amerikai földrészre gondolok. Igazán magasra értékelt szerzők kapnak lesújtó bírálatot (egyre fogyó) irodalmi lapjaink hasábjain. Ilyen alapon futott zátonyra nálunk Jonathan Franzen világszerte diadalmasan hasító flottája, és John Irving vagy Paul Auster (1947) sem volt szerencsésebb. Utóbbinak pedig ez a tizenkettedik magyarra fordított s nagy példányszámban eladott kötete.

A 4321 fő mű. Egy amerikai ember története, aki a cselekmény végére íróvá érik.

Meglepő, hogy szenvedéstörténete főbb stációi tökéletesen azonosak a hazai pályakezdő szerzőkéivel.

Van azért fontos különbség. Minden félénkség, tétovaság és lelki baj dacára az Egyesült Államokban az ember biztonságban érzi magát. Általában csak elnököket lőnek le.

Akit izgat az USA és annak története, nagyjából a huszadik század közepétől, valamint a sokszor félreértett észak-amerikai életforma, annak forrón ajánlom a 4321-et. A többieknek melegen. Igaz, tömegközlekedéshez túl súlyos, de télen hosszúak az otthon tölthető esték.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

…………………………………………….

 

A kérdés pedig, hogy meghívták-e valaha Magyarországra Paul Austert?

„Az Európa Könyvkiadó az 1990-es, majd a 2000-es években két alkalommal is meghívta a népszerűsége csúcsán lévő Paul Austert magyarországi látogatásra. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, a Budapest-nagydíj díjazottja lett volna – ő azonban mindkét alkalommal hálásan megköszönte a megtisztelő lehetőséget, és elhárította a meghívást. Az első alkalommal halaszthatatlan filmes projektjére, a másodiknál pedig időhiányra hivatkozott. Most, hogy régebbi könyvei új borítóban ott tornyosulnak a könyvesboltokban, elképzelhető, hogy kiadója mégis Budapestre tudja csábítani.”

Barkóczi András, Auster hazai szerkesztője, Európa Könyvkiadó

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.