Könyv

Június 15-től újra kinyithatnak a könyvtárak

2020.06.10. 13:10
Ajánlom
A kormány közlése szerint június közepétől újra lehet könyvtárba menni, hogy pontosan milyen szabályozás mellett, arról még nem érkezett tájékoztatás. A FSZEK és az OSZK szokásos nyári zárvatartása elmarad.

Az Index kérdésére Gulyás Gergely a Miniszterelnökség részéről bejelentette, június 15-én kinyithatnak a könyvtárak is. A kérdés különösen fontos azoknak, akik a tanév végén államvizsgát, záróvizsgát tesznek. A kormány néhány napja jelentette be, hogy a veszélyhelyzet június 16-i megszűnése után kinyithatnak a múzeumok, a mozik, a színházak, a könyvtárakról azonban csak most adtak tájékoztatást.

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Kapcsolódó

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

A könyvtárakra vonatkozó konkrét szabályok még nem ismertek, de a Magyar Könyvtárosok Egyesülete egyeztet a kormánnyal.

Az Emmi megrendelésére szakmai ajánlást is készítettek, amelyben négy fázisra bontanák az újranyitást, az utolsó fázisban javasolják a könyvtár helyben használatát.

A legtöbb közkönyvtár hetek óta készül a nyitásra, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár már májusban megkezdte az előkészületeket. Az Index cikkéből kiderül, hogy a visszavitt könyveket 72 órán keresztül karanténba zárják, mielőtt bárki más hozzányúlna. A FSZEK nehéz helyzetbe került, március óta nincs saját bevételük. Ennek ellenére az újdonságok beszerzése folyamatos.

Az Országos Széchenyi Könyvtár a nemzetközi helyzetet figyeli, hogy más országokban miként menedzselik a járványt. Mindkét könyvtárnál azt tervezik, hogy nyitva lesznek egész nyáron, tehát a szokásos nyári zárvatartás elmarad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Charles Webb, a Diploma előtt írója

A 81 éves amerikai regényíró június 16-án hunyt el az angliai Eastbourne-ban vérképzőszervi betegségben – közölte barátja, Jack Malvern újságíró.
Könyv gyász

Elhunyt Najmányi László

74 éves korában elhunyt Najmányi László, a '70-es évek avantgárd művészvilágának jelentős alakja. Nemzetközi hírű író, képzőművész, színház- és filmrendező, performer, theremin művész, díszlettervező és zenész; a kommunista blokk első punkegyüttese, a Spions egyik alapítója - számolt be a Wanted magazin nyomán a 444.hu. 
Könyv hír

Az otthonából is bejárhatja Mátyás király díszkönyvtárát

Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette Corvina kiállításának online változatát. Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek is.
Könyv magazin

Hemingway bizonyítási vágyból írta Az öreg halász és a tengert

Kötelező olvasmány, de mindent tudsz róla? A 21. század Kiadó a szerző életmű-sorozatának kezdődarabjaként Somogyi Péter tervezte új borítóval jelentette meg a kötetet. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány érdekességet Hemingway remekművéről.
Könyv hír

Az eddigi legrejtélyesebb utazást ígéri az Irodalom Éjszakája

Az Örkény Színház művészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában kelnek életre az Irodalom Éjszakáján szereplő művek június 24. és 26. között, az online térben.