Könyv

Kedvenc Tolkien-idézeteink

2018.01.03. 14:43
Ajánlom
A Gyűrűk Urán 17 évet dolgozott az angol nyelvészprofesszor, A hobbitot egy egyetemi dolgozat hátuljára kezdte írni. 126 éve született J.R.R. Tolkien, aki soha nem tartotta magát írónak.
 1. "A bátorságot a legváratlanabb helyeken szokta megtalálni az ember." (Courage is found in unlikely places.)
 2. "Nem mondom, hogy ne sírjatok, mert nem minden könny keserű." (Not all tears are an evil.
 3.  "Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk." (All we have to decide is what to do with the time that is given us.)
 4. "Van, ki vándor, s hazaér." (Not all those who wander are lost.)
 5. "Derűsebb lenne a világ, ha közülünk többen tartanák többre az evést, a jókedvet és a dalt, mint az arany halmait." (If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.)

  via GIPHY

 6. "De a választás rád esett, így tehát össze kell szedned annyi erõt, bátorságot és észt, amennyit csak találsz magadban." (You have been chosen, and you must therefore use such strength and heart and wits as you have.)
 7. "Amit megnyerünk a réven, elveszítjük a vámon." (Short cuts make long delays.) Ez a magyarul egy már létező mondássá szelídített mondat az angol eredetiben a sokkal kifejezőbb. Nagyjából azt jelenti, hogy a rövidebb utak nagy késéseket eredményezhetnek. 
 8. "Áruló az, aki ott vesz búcsút, ahol az út sötétté válik." (Faithless is he that says farewell when the road darkens.)
 9. "Az úton mindig várható / Rejtek-kapu, orv forduló"

  (Still round the corner there may wait / A new road or a secret gate.)
 10. "Sose nevesd ki az élõ sárkányt!" (Never laugh at live dragons.)
 11. "Aki menekül a félelme elől, arra ébredhet, hogy csupán a rövidebb utat választotta félelme beteljesedéséhez."(A man that flies from his fear may find that he has only taken a short cut to meet it.)
 12. "De a tett attól, hogy nincs ki dicsőítse, éppolyan vitéz tett marad." (Deeds will not be less valiant because they are unpraised.)
 13. "A világ valóban csupa veszedelem, és sok a sötét hely, de sok minden akad, ami szép, s bár a szépség ma mindenütt szomorúsággal keveredik, attól a szép még csak szebb lesz." (The world is indeed full of peril, and in it there are many dark places; but still there is much that is fair, and though in all lands love is now mingled with grief, it grows perhaps the greater.)
tolkien

tolkien

Élete

John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született a dél-afrikai Bloemfontein városban. Szülei Angliából költöztek a városba, ahol édesapja bankigazgatói állást kapott. Miután négyéves korában apja váratlanul meghalt, anyjával és testvérével visszaköltöztek Angliába, Birmingham közelébe. A család 1900-ban áttért a baptista vallásról a római katolikusra, ami komoly vihart kavart a rokonságban. A lépés meghatározó pontja volt Tolkien életének. Hitbeli meggyőződése, a katolikus egyházhoz való ragaszkodása Tolkien későbbi irodalmi munkáiban is megmutatkozott. Katolikus iskolába járt, s miután tizenkét évesen teljes árvaságra jutott, anyja gyóntatópapja lett a gyámja. 

Már középiskolás korában megmutatkozott kiváló nyelvérzéke, nyelvek iránti rajongása, érdekelték a középkori nyelvek – óangol és középangol, a gót -, de a walesi és a finn nyelv is nagy hatást gyakorolt rá.

Már tinédzserként kiválóan ismerte a tudomány nyelveit, a latint és a görögöt, a középangolt anyanyelvi szinten értette. 

Különösen megérintette a finn nemzeti eposz, a Kalevala nyelvezete és világa. A Kalevala ihlette 1915-ben oxfordi diákként írt első prózai művét, a Kullervo története című elbeszélést is, melyet angolul 2010-ben adtak ki.

Az oxfordi egyetemen előbb 1911-től klasszika-filológiát hallgatott, majd 1913-tól áttért az összehasonlító filológiára és angol irodalomra. Már ezekben az években elkezdett foglalkozni mesterséges nyelvek kialakításával, amelyekből később kifejlesztette többek között A Gyűrűk Ura quenya és a szindarin tündenyelvét. 

Élete során összesen tizenöt mesterséges nyelvet hozott létre és tucatnyi létező nyelven beszélt folyékonyan.

Későbbi feleségével, Edith Bratt-tel 16 éves korában találkozott, azonban gyámja helytelenítette kapcsolatát a 3 évvel idősebb lánnyal, aki ráadásul nem is volt katolikus. J.R.R. beleegyezett, hogy vár, érzelmei azonban nem változtak, így amint betöltötte 21. életévét, 1916 márciusában feleségül vette szerelmét, Edith Mary Brattet, akivel négy gyermekük született.

Tolkien 1916-ban

Tolkien 1916-ban (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Diáktársaival ellentétben nem lelkesedett a háborúért, addig halogatta a bevonulást, amíg csak lehetett. 1916 közepén a francia frontra vezényelték, részt vett a somme-i csatában, ahol meg is sebesült. Az itt szerzett élményeit, barátai elvesztését regényeibe is beépítette. A betegágyon kezdte írni meséit, a megalkotott új nyelveihez történeteket talált ki. Így született meg A Gyűrűk Ura előzményét, mitológiai hátterét alkotó Szilmarilok, amelyet csak évekkel halála után adtak ki fia, Christopher Tolkien gondozásában.

A háború után az Oxford szótáron dolgozott, később a leeds-i, majd az oxfordi egyetemen tanított óangol nyelvet egészen nyugdíjba vonulásáig, 1959-ig. Az egyetemen állítólag

hihetetlen lelkesedéssel tartott előadásokat, a szerződésében foglalt évi 36 helyett gyakran 70-136 alkalommal is a hallgatók elé állt. 

Az oxfordi évek alatt ösztönzően hatott írói munkájára az “Inklings” kreatív irodalmi kör, amelynek barátaival (C.S. Lewis irodalomtörténész, teológus, író és Charles Williams író) alapítója és aktív tagja volt.  C.S.Lewis-szal a kezdeti nagyon szoros barátság hamarosan megromlott. Fennmaradt levelezésükből azoban tudni lehet, hogy Tolkien és a Narnia krónikái szerzője együtt nézték meg a moziban Walt Disney Hófehérkéjét, melynek infantilisnek titulált törpeábrázolását szenvedélyesen kritizálták.

hobbit-first-edition-001

hobbit-first-edition-001

Történeteit, így Zsákos Bilbó, a félénk hobbit történetét először gyermekeinek mesélte el, s mivel sikert aratott velük, 1930-tól lejegyezte azokat. A hobbit 1937-ben látott először napvilágot nyomtatásban (magyarul 1975-ben Szobotka Tibor fordításában A Babó címmel jelent meg). 

A történet első mondatát a szerző elmondása szerint dolgozatjavítás közben jegyezte le az egyik dolgozatra.

Tolkien legnagyobb meglepetésére könyvét igen sokan olvasták és kikövetelték a folytatást. Számos próbálkozás, kitérő, az író vagy a kiadó által nem megfelelőnek tartott kísérlet után így született meg A Gyűrűk Ura trilógia.

A trilógia kötetein nem kevesebb, mint 17 évig dolgozott,

 mígnem aztán 1954-ben megjelent A Gyűrű szövetsége és A két torony, majd 1955-ben pedig A király visszatér. A magas kockázat miatt a kiadó kikötötte, hogy honoráriumot, jogdíjat csak azután fizet, hogy elérték a nullszaldót – ezután viszont jelentős összeg gyarapította Tolkien számláját.

(Az alábbi videó a BBC: Brit szerzők saját szavaikkal sorozatának Tolkienről és A hobbitról szóló adása, melyet eredetileg 1968-ban adott le a televízió. A szerző 2:46-nál bukkan fel.)

Tolkien új világot teremtett, Középfölde földrajzát, nyelvét, irodalmát, történelmét, mitológiáját, sőt még élővilágát is aprólékosan kidolgozta, bár ő nem tartotta magát írónak, nyelvészként aposztrofálta magát. (Állítólag mikor fia bevonult a II. világháborúban, a hivatalos papírokra az apja foglalkozásához azt írta: Varázsló.) A történeteket csak a kitalált nyelvei színes hátterének tartotta, melynél sokkal jobban foglalkoztatták a lingvisztikai kérdések.

Az író 1959-ben visszavonult, majd a rajongók érdeklődése elől a tengerparton fekvő Bournemouth városába költözött. 1972-ben Brit Birodalmi Érdemrendet kapott, az oxfordi egyetem pedig díszdoktorává avatta. Egy év múlva súlyos beteg lett, gyomorfekélyből adódó fertőzés okozta halálát: 1973. szeptember 2-án hunyt el. Oxfordban temették el feleségével közös sírban, amelynek feliratára kedvese neve után a Luthien, az övé után a Beren szót vésték, utalásként Tolkien Beren and Luthien című korai művére, amely Középfölde egyik legszebb szerelmi történetét meséli el.

Saját szerelmének történetét írta meg J.R.R. Tolkien a jövőre megjelenő könyvében

Kapcsolódó

Saját szerelmének történetét írta meg J.R.R. Tolkien a jövőre megjelenő könyvében

A Gyűrűk Urában is felbukkanó szerelmespár nevét még saját és felesége sírkövére is rávésette az író. A halandó ember Beren és Lúthien, az elf szerelmi történetét az író fia, Christopher szerkesztette önálló könyvbe.

A trilógiából csak 1978-ban készült adaptáció, egy  rajzfilm. Tolkien életében aktívan visszaverte a megfilmesítésre vonatkozó elképzeléseket, valószínűleg nem függetlenül a Walt Disneyről alkotott lesújtó véleményétől. A Gyűrűk Urát végül Peter Jackson filmesítette meg. A feldolgozás összesen 17 Oscar-díjat söpört be, a 2003-ban bemutatott A király visszatér egymaga rekordnak számító 11 díjat kapott. Jackson ezt követően A hobbitot is filmre vitte, a szintén három részes sorozatot 2012-2014 között mutatták be.

Tolkien fiatalkoráról jelen pillanatban két film is készül a hollywoodi hírek szerint. Hogy bármelyik is eljut-e a mozikba és hogy mikor, arról nem lehet közelebbit tudni, ahogyan a szintén belengetett A Gyűrűk Ura sorozatról sem. 

Az oxfordi egyetem Bodleian's Weston Könyvtárában pedig Tolkien-kiállítás nyílik június 1-jén és október 28-ig lesz látogatható.

 A tárlaton többek közt kéziratok, levelek, térképek lesznek láthatóak, a látogatók bepillanthatnak a szerző diákkori leveleibe és fotóba is. Május 25-én mutatják be ugyanitt a Tolkien: Maker of Middle-earth (Tolkien: Középfölde megalkotója) című kötetet.

 (via MTI, 24.hu, Tolkien.hu, Flavourwire.com, Galaktika.hu, oxfordmail.co.uk)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.