Könyv

Kérj eredeti rajzot karácsonyra, támogass vele könyvtárakat!

2017.12.08. 14:48
Ajánlom
A legmenőbb illusztrátoroktól kérhet személyes rajzot bárki vasárnap. Dániel Andráshoz olyan alkotók csatlakoznak, mint Szegedi Katalin vagy Baranyai (b) András, a befolyt összegből vidéki könyvtáraknak segítenek kortárs gyerekkönyveket vásárolni.

A többek közt a Kuflikat is megálmodó Dániel András tavaly szervezett először jótékonysági rajznapot a Pagony Bartók Béla úti üzletében, de a lelkes fogadtatást látva idén is belevágott részben régi, részben új csapattal. 

Személyre szabott kecskét karácsonyra, esetleg egyedi medvét?

Kapcsolódó

Személyre szabott kecskét karácsonyra, esetleg egyedi medvét?

Kevés menőbb dolog létezik annál, ha valakinek személyre szóló rajzot készít a kedvenc illusztrátora. Vasárnap a Pagony Gellért téri üzletében bárki rajzos kívánság megvalósítják a kiadó gyerekkönyv-illusztrátorai. A képekért kapott összegből pedig kis, vidéki könyvtáraknak segítenek kortárs gyerekkönyveket vásárolni.

Kiderült, hogy ez egy jól eltalált cél – a gyerekkönyvtárak támogatása – egy jól kitalált eszközzel.

Egy évben egyszerre teljesítjük a képeskönyveket szerető gyerekek és felnőttek titkos vágyát – ez a találkozás csodákra képes! Megható volt az olvasók segítőkészsége. Ennyi embert ilyen sokáig egy boltban türelemmel és jókedvűen várakozni – na, ilyet még nem nagyon látott Budapest!" - mesélte lapunknak Dániel András a tavalyi tapasztalataikról. Az érdeklődők összetétele is nagyon vegyes volt. 

Dániel András

névjegykártyáján az áll: író, illusztrátor, egy ceruzán ácsorgó háromlábú hal képe mellett. Egyedi, különleges humorú meséket ír és rajzol, amelyek a gyerekek mellett a szüleiket is megszólítják. A Szép Magyar Könyv-díjas szerző első mesés kötete 2012-ben jelent meg, 2013-ban indult kufli-sorozata pedig mára megérett arra, hogy PhD-dolgozatok témája legyen, gyakorlatilag bármilyen szakterületen. „Piaci és kritikai sikere azt mutatja, hogy éppen elég, ha valaki nagyon jól rajzol és nagyon jól ír.” – fogalmazta meg az IBBY-díjas író-illusztrátorról a Magyar Narancs.

"Jöttek kisgyerekes családok, de fiatalok, sőt igen sokan idősebbek is. Karácsony előtt nem csoda, hogy sokan ajándéknak szánták az egyedi, helyben készült rajzokat. De bőven voltak olyanok is, akik saját magukat lepték meg kedvenc illusztrátoruk munkájával. Nagy öröm volt, hogy nemcsak felnőttek jöttek oda hozzánk, hanem sok gyerek kérését is teljesíthettük!"

A nagy érdeklődés persze okozott egy kis torlódást, de erre is találtak mindenkinek kényelmes megoldást, melyben szerepet kaptak a Pagony könyvesbolt szörp és süteménykínálata.

"Nyitástól egészen délután ötig, az akció végéig tele volt a bolt érdeklődőkkel. Hogy sorban állás helyett mindenkinek lehetősége legyen a könyvesboltban nézelődni, esetleg kávézni, süteményezni, a bolt munkatársai sorszámokat osztottak a várakozóknak. Ez, hasonló érdeklődés esetén, valószínűleg idén is így lesz."

Művészek délelőtt és délután

"Idén két felvonásban zajlik az akció. Én leszek az egyetlen rajzoló, aki egész nap – házigazdaként is – ott leszek. Rajtam kívül délelőtt 10-től 13 óráig Baranyai (b) András, Bernát Barbara és Horváth Ildikó teljesíti a rajzos kéréseket, délután 14 és 17 óra között pedig Kőszeghy Csilla, Pásztohy Panka és Szegedi Katalin. Érdemes e szerint időpontot választani, hogy egész biztos találkozhassunk azzal az illusztrátorral, akitől rajzot szeretnénk kérni. Minél hamarabb érkezni sem árt, mert valószínűleg jó sok érdeklődő lesz! Bár a tavalyi tapasztalatok szerint a Rajzolj nekem! társasági eseménynek sem utolsó, ott a várakozás sem kellemetlen időtöltés. Nem is beszélve a kávézó remek kézműves szörpjeiről és süteményeiről..."

Dániel András foto Mátyás Szöllősi

Dániel András foto Mátyás Szöllősi (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás / Pagony kiadó)

És hogy mi volt a legfurcsább kérés tavaly? "Nekem a legfurcsább – és egyben a legnagyobb kihívás – az volt, amikor egy egész családot kellett fénykép alapján kufliként megrajzolnom. Bevallom, ez a kérés kicsit megizzasztott. Reméltem, hogy öröm és nem sértődés lesz a viccesnek szánt rajzból a karácsonyfa alatt!"

A vidéki könyvtárak számára szervezett akció a szervező elmondása szerint azonban minden várakozást felülmúlt.

Az összegyűlt támogatásból 22 vidéki kiskönyvtárnak tudtunk egy-egy nagyon gazdag könyvcsomagot küldeni. Bízom benne, hogy ez idén sem lesz másképp!"

Kiktől kérhetnek idén rajzot?

Baranyai (b) András 

Rajzolt már tankönyvet, reklámot, plakátokat, sőt felnőtteknek szóló steampunk képregényt, a Szigeten festőfalat, művészeti magazint is illusztrált. Számtalan gyerekkönyvben jelennek meg jellegzetes vektoros, számítógépes rajzai, hatalmas része van a kétezres évek magyar illusztrációjának megújításában. Legfontosabb könyvei, illusztrációi a Pagonynál és a Tilos az Á-nál: Nényei Pál Az irodalom visszavág-sorozata, Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és epika című friss könyve, Czigány Zoltán Csoda és Kósza kötetei, Gévai Csilla Amíg... sorozata, Az Európai böngészőt szerzőként is jegyzi.

 A művész szerint a könyv a kultúra legfontosabb hordozója. "A kistelepüléseken a könyvtárak talán az egyetlen kulturális közösségi teret, illetve kultúraközvetítőt jelentik az ott élő gyerekek számára. Ezért fontos a szerepük, és hogy a kínálatuk minél szélesebb-változatosabb legyen. Örülök, ha ebben valamit tudok segíteni" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez. Ő maga Francois Raoul-Duval-Molnár Ágnes: Jangu és Gurigu című kötetét szerette legjobban gyerekkorában a könyvtárból zsákmányolt kötetei közül.

És hogy mit lehet tőle kérni?

A korábban, különböző könyvekben lerajzolt karaktereim valamennyire a kezemben vannak, ezért őket rajzolom a legszívesebben, de igyekszem a kéréseknek megfelelni.

Nem tudom milyen instrukciókat várhatok, majd ott kiderül, hogy hol vannak a határaim."

Bernát Barbara

Az Inktober kihívást is végigcsináló alkotó  tervezőgrafika szakon végezett a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben, azóta a szaktársaival megalapítottuk a Halisten Stúdiót. Kedvenc területe az illusztráció. Az első könyv, ami forgalomba került a rajzaival, Alma | a sötét birodalom címet viseli. Szereti a hagyományos technikákat, különösen vonzza a sokszorosítógrafika, ezen belül a rézkarc, mindkét diplomamunkája így készült. De ő készítette az első magyar euró terveit is. 

Magyarországra is eljutott a rajzolók kihívása, az Inktober

Kapcsolódó

Magyarországra is eljutott a rajzolók kihívása, az Inktober

Egy hónapon keresztül mindennap készíteni egy rajzot egy megadott szó alapján. Jake Parker mindössze saját magát akarta ösztönözni a feladattal, a kihívás azonban világméretűvé duzzadt. Nézegessen menő rajzokat!

"Az ilyen kezdeményezések lényege szerintem az, hogy egy egyénnek nem kell sokat befektetni (kis időt és munkát), hogy működjön a dolog, viszont minél többen hozzá tudják adni azt a kis segítséget, annál nagyobb hatást tudunk elérni a végén" - indokolta a csatlakozását a Rajzolj nekem! idei csapatához. "Szóval a létszámnövelés mindenképp jó és fontos dolog. Másrészt 

tavaly láttam képeket az eseményről, nagyon jó mókának tűnt már akkor is, örülök, hogy idén én is részt vehetek benne.

Dedikáláskor általában rajzolni szoktam a könyvekbe, nagyon jó érzés látni az örömöt, amit egy ilyen pici rajz tud okozni pusztán attól, hogy személyre szól. Most ugyanez fog történni, csak kicsit nagyobb léptékben."

Gyerekkorának legmeghatározóbb könyvtárból kölcsönzött könyve A Gyűrűk Ura, amit ötödik vagy hatodikos korában olvasott. A kéréseket pedig praktikus oldalról közelíti meg: "Mivel a cél az, hogy minél több rajzot tudjunk készíteni, jó ha nem túl bonyolult dologról van szó. Egy-egy figura, pici háttérrel, vagy valamilyen izgalmas helyzetben a legjobb! A Pagonyos munkáim közül valószínűleg a Panthera a legismertebb, a szereplőket bármikor szívesen megrajzolom, ráadásul ugyanazzal a technikával fogok dolgozni, amivel magát a könyvet illusztráltam."

Horváth Ildikó

Grafikus, illusztrátor, aki képeit szabadkézi rajzolással, akril festéssel, illetve számítógépes programokkal készíti. A Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának. Munkái egyéni és csoportos kiállításokon is szerepeltek, és számos díjat nyertek el. Legfontosabb könyvei, illusztrációi a Pagonynál: Igaz Dóra: Az elveszett távirányító; Az első bé hörcsöge; Ültetés az első bében; Nyár, nagyi, net; Katonadolog; Holnapra kutya bajod, Jeli Viktória: Dönci és a varázstakaró, Dönci és barátai, Lackfi János: Élni hogy kell – Kisjuli versek, Gryllus Vilmos: Kutyát kérek, kiskutyát; Mókus, mókus, mit csinálsz?

Horváth Ildikó megmérettetésnek fogja fel az eseményt, mint egy új helyzetet, ami nagyon különbözik az otthoni körülményektől, ahol általában dolgozik. "Nekem nagyon izgalmas feladat, egy ilyen »élő illusztráció« készítése, hiszen nincs sok idő a tervezgetéshez, így érdekes dolgok születhetnek ott az adott helyzetben." Emellett a vidéki könyvtárak támogatását jó ötletnek tartja és szívesen vesz részt benne. Annál is inkább, mert kicsi korában maga is vidéken élt, ahol nem volt könyvtár.  A fővárosba költözve aztán ráérzett a könyvtárazásra, és különleges könyveket választott. 

Kisgyerek koromat vidéken töltöttem, ott nem volt könyvtár, így kölcsönözni nem tudtam.

"Már felsősként, amikor Budafokra költöztünk, a Kelenföldi könyvtárba jártam rendszeresen, itt a barkácsolós, ismeretterjesztő könyveket kerestem, és kölcsönöztem."

Ildikót főleg azok keressék, akik állatos rajzot szeretnének. "Alapvetően nyitott vagyok minden kérésre, de az állatokkal kapcsolatos témák a kedvenceim, ott érzem magam otthonosan. Az instrukciókra vonatkozóan nincs elvárásom, az adott helyzet dönti el úgyis, hogy fog alakulni a rajz. Ha valaki konkrét elképzeléssel jön hozzám, természetesen az is működik. Ha egyáltalán nem kapok instrukciókat, úgy is működik a dolog."

Kőszeghy Csilla

Sokoldalú illusztrátor, Budapesten él. Tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen és Angliában végezte. Több kiadónál (Pagony, Móra) jelent meg képeskönyve, illusztrál meseregényt, tankönyvet, múzeumi kiadványokat, magazint, dolgozott a BBC-nek oktató rajzfilmsorozaton. Könyvei a Pagonynál: Bumburi-sorozat, Hanna és Gubanc, Két kis dinó-sorozat.

Kőszeghy Csilla is fontosnak tartja, hogy minden könyvtár hozzájusson kortárs, mai írók és illusztrátorok által készített könyvekhez is. Gyerekkorába a Babar, a kiselefánt meséit szerette nagyon. "Ebből elég sok volt, merthogy sorozat volt, nem tudtak a szüleim eleget beszerezni belőlük."

Csilla arra számít, hogy őt a ló- és dínórajongók fogják megkeresni.

"Szerintem sok Két kis dinót fognak kérni tőlem, mert én illusztráltam Berg Judit sorozatát, valamint sok lovas képre is számítok Vadadi Adrienn Kockacukor lovasiskolája miatt. Valószínűleg valamilyen személyesebb szituációban szeretnék látni a mesehősöket, valakinek szóló személyes üzenettel. De igazából meglepetés lesz számunkra is, mi is izgatottak vagyunk!"

Pásztohy Panka

Fiatal, kortárs illusztrátor, akit ma már főképpen gyerekillusztrátorként emlegetnek. Az Iparművészeti Egyetemen animációt tanult, majd Berg Judittal elkezdte a Panka és Csiribí sorozatot, amelyben olyan komplex világot sikerült létrehozni, hogy az olvasó el is kalandozhat, és kicsit elidőzhet ebben a világban. Részt vett az Egyszervolt mesegyűjtemény illusztrálásában is, képregényeket rajzol, tagja a GYIÉ-nek, a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületének.

Pásztohy Pankát is a vidéki könyvbemutatóinak tapasztalatai ösztönözték a csatlakozásra: "Mióta szerzőként is bemutatkoztam a Pitypang és Lili sorozatommal, nagy örömömre sok könyvtárba kaptam meghívást.

Néhány közülük megdöbbentően nehéz körülmények között próbál olvasnivalót adni a gyerekek kezébe.

Könyvtárba -, mivel a környékünkön nem volt -, csak gimnazista koromban kezdtem járni, akkor legtöbbet az Animáció története c. könyvet vettem ki."

"Remélem sokan eljönnek vasárnap. Elsősorban a Pagony kiadónál megjelent illusztrációimból szeretnék rajzolni, de természetesen megbeszélés szerint más is kérhető lesz.

Azért remélem nem egy családi portrésorozatot szeretne valaki rendelni,

mert az sajnos lehetetlen lenne ezen körülmények között" - teszi hozzá óvatosan Berg Judit: Panka és Csiribí-sorozatának, illetve Finy Petra: Milu-sorozatának illusztrátora. Pásztohy az utóbbi években a felelős kutyatartás szószólójává vált, több mesekönyve is született erről, amiket nemcsak illusztrált, de maga is írt. (Mentsük meg a kiskutyám!, Szeretem a kiskutyám!)

Szegedi Katalin

Többszörös Szép Magyar Könyv-díjas, az Év Illusztrátora-díj nyertese 2005-ben, 2010-ben jelölték az Astrid Lindgren-díjra is. Kiskorától fogva mindig rajzolt, mindig is művész akart lenni. Sajátos, egyedi stílusa rögtön felismerhető. A hagyományos akvarell technikán túl előszeretettel alkalmaz kollázst, fest akrillal és olajjal - de mindig kézzel, aprólékosan! Folyamatosan keresi, gyűjti a régi anyagokat, tárgyakat, amelyek megihletik, és amelyeket beilleszt a kollázsaiba is. Legfontosabb könyvei, illusztrációi a Pagonynál: A Macskaherceg kilencedik élete, Maja tizenkét babája

Katalin szintén az otthona magányában szokott alkotni, így neki is elő kell bújni a csigaházából ehhez a feladathoz. "Eleinte kicsit vonakodva mondtam igent a felkérésre, mert eddig még soha nem rajzoltam nyilvánosság előtt. Általában magányosan dolgozom, nem szeretem, ha munka közben néznek. Hogy mégis elvállaltam ezt a feladatot és megpróbálom leküzdeni a gátlásaimat, annak az az oka, hogy magam is tapasztaltam, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a kisebb vidéki könyvtárak.

Találkoztam olyan könyvtárosokkal, akik a szabad idejükben, szerény felszereltségű mozgó könyvtárként járják a kis falvakat és próbálják eljuttatni az olvasókhoz a könyveket.

Egy ilyen akció is nagy segítség lehet nekik." Gyerekként egyébként A két Lotti volt a kedvenc könyve.

A rajzok kérésének nála is csak az időhiány szabhat határt. "Mivel nagyon gyorsan kell dolgozni, olyan míves kidolgozottságú képeket nem tudok a helyszínen készíteni, amiket nyugodt körülmények között szoktam alkotni. Ezért a gyorsabban készülő, fekete-fehér lazúros tusrajz technikát választottam, ilyeneket fogok rajzolni. 

Én általában embereket, azon belül is finom női figurákat szeretek rajzolni, lírai hangulatú képeket várhatnak tőlem a látogatók.

Állatokat kevésbé szívesen vállalok, járműveket vagy egyéb technikai dolgokat pedig egyáltalán nem."

Rajzolj nekem!

Kérj egyedi rajzot kedvenc illusztrátorodtól karácsonyra, és segíts a rászoruló könyvtáraknak!

December 10-én vasárnap a Pagonyban várunk, a Bartók Béla úton! Az esemény megálmodója Dániel András, aki egész nap ott lesz, hogy rajzoljon neked!

Az illusztrátorokkal ekkor találkozhatsz ezen a vasárnapon:

10-13 óráig:

Baranyai (b) András,

Bernát Barbara

Dániel András

Horváth Ildikó,

14-17 óra között:

Dániel András

Kőszeghy Csilla,

Pásztohy Panka

Szegedi Katalin

Ők heten akkor és ott megrajzolják Neked, amire mindig is vágytál...

A befolyt adományból a Pagony kiadó beszerzési áron ad könyveket, amelyekkel a rászoruló, kistelepülési könyvtárakat szeretnék támogatni, a könyveket pedig a Fürgefutár.hu Kft juttatja el a könyvtárakba, a gyerekekhez.

Ajánlott támogatás:

A5 méretű grafika: 5 000Ft

A4 méretű grafika: 10 000Ft

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.
Könyv hír

Új alkotók életműve válik ingyenesen elérhetővé az interneten

Négy új alkotó, Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálja és teszi ingyenesen elérhetővé az interneten a Petőfi Irodalmi Múzeum.