Könyv

Két zenepedagógiai könyvújdonság

2012.02.21. 09:42
Ajánlom
Fehér Anikó Muzsika a katedrán című interjúkötetét, illetve Mi vagyunk a rózsák... című 125 népdalt elemző kottakönyvét a Kodály Emlékmúzeumban mutatták be.

"Nem vagyunk elkényeztetve zenei tárgyú könyvekben, főleg olyanokban nem, amelyek oktatási témájúak" - mondta a bemutatón Zelinka Tamás zenepedagógus, az esemény moderátora. Fehér Anikó most két kötettel is javítja a helyzetet: Muzsika a katedrán című interjúkötetében huszonöt neves magyar zenetanárral készült beszélgetéseit gyűjtötte egybe. "Annak a generációnak az iskolateremtői szólalnak meg a könyvben, akik pályájukat az ötvenes években kezdték, és magas színvonalú művészi, tudományos és oktatói munkájuk eredményeként zenepedagógusok generációit nevelték fel. Ők a mai napig meghatározó egyéniségei a magyar zeneoktatásnak az alapfoktól a felsőfokig" - emelte ki Fehér Anikó.

A megszólalók - köztük többen már nem érhették meg a kötet megjelenését - névsora önmagáért beszél: Forrai Katalin, Kokas Klára, Bartalus Ilona, Dobszay László, Erdei Péter, Gráf Zsuzsanna, Igó Lenke, Kocsárné Herboly Ildikó, Kollár Éva, M. Dietrich Helga, Mohayné Katanics Mária, Ordasi Péter, Papp Károlyné Papp Zsuzsa, Párkai István, Platthy Sarolta, Rozgonyi Éva, ifj. Sapszon Ferenc, Sebestyénné Farkas Ilona, Szabó Dénes, Szőnyi Erzsébet, Thész Gabriella, Tillai Aurél, Tóth Ferenc, Ugrin Gábor és Záborszky József gondolatait olvashatjuk a több mint 300 oldalas, nagy formátumú kötetben.

A beszélgetésekben az oktatók felidézik pályájuk alakulásának jelentős mérföldköveit, vallanak zenepedagógiai munkájukról és megosztják az olvasóval gondolataikat a magyar zenepedagógia jelenlegi helyzetéről és az általuk elképzelt jövőjéről is. A pedagógusok olyan személyes arcukat is megmutatják, amellyel eddig a hozzájuk közelállókon kívül nem sokan találkozhattak. A könyv előszavában Dr. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója a következőket írja: "A kötet célja, hogy példaként állítsa különböző generációk legjelesebb képviselőinek életművét és munkásságát elénk, utódok elé azért, hogy szilárd és biztos igazodási pontot leljünk a zenetanári és zeneművészi pálya oly sok, kihívással és buktatókkal teli útvesztőiben."

Fehér Anikó másik most megjelent könyve, a Mi vagyunk a rózsák... című kötet "A magyar népzene alapvetései" alcímet viseli. A tanulmány 125 magyar népdalt kottáját és rövid formai elemzését tartalmazza. "Sok népzenei kiadvány van, ez abban tér el az összes többitől, hogy tartalmazza a dalok elemzését is. Ebben újdonság és egyedülálló. Tankönyv tanárjelölteknek és nagy segítség tanároknak" - vallott kötetéről Fehér Anikó. A kötetet egy 100 zeneszámot tartalmazó CD-lemez egészíti ki, amelynen részben archív felvételekről hallhatók a népdalok, részben pedig mai előadók, a Zeneakadémia népzeneszakos hallgatói és Fehér Anikó tolmácsolásában szólalnak meg.

„Bátran énekelje az olvasó, de ne feledje azt sem, hogy az értő figyelem messzebbre visz! Nem vész el a dalok ereje és bája akkor sem, ha minden hangjuk ismérvét tudjuk, minden fordulat értelmét meglátjuk. Sőt, én azt hiszem, az élmény csak fokozódik ezáltal! Az sem baj, ha ezeken keresztül ismerkedik meg valaki a zenével. A népdalból a mégoly aprólékos és darabjaira szedő zeneelmélet sem tud „tandalt" csinálni: erejét, hevét, szépségét nem lehet kiszedni belőle. Sőt: meg tudja szépíteni az önmagukban esetleg riasztóan nehéznek tűnő zenei jelenségeket. Érthetővé és világossá teszi, mi a pentatónia, milyen a plagális hangsor, milyen a visszatérő sorszerkezet és így tovább."  - írja Fehér Anikó a kötet előszavában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Mán-Várhegyi Réka nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

A rangos elismerést Mágneshegy című regényével érdemelte ki. Az 5000 euróval járó díjat október 2-án adják majd át Brüsszelben.
Könyv sherlock holmes

Sherlock Holmes íróját tündérekkel verték át

A világ legismertebb mesterdetektívjét - és posta címét - alkotta meg, mégis egész életében elégedetlen volt írói sikereivel. Élete végén a spiritualizmus bűvkörébe került és egy tündérekkel kapcsolatos botrányba is belekeveredett. Százhatvan éve, 1859. május 22-én született Sir Arthur Conan Doyle, a modern bűnügyi regény megteremtője, Sherlock Holmes "atyja". 
Könyv kult50

"A boldogságkeresés nem függ össze az életkorral" - Pallai Mara és Krusovszky Dénes a Kult50-ben

Pallai Mara Budapest Bábszínház művésze az egyik legfelkészültebb és legérzékenyebb bábszínész, akire az elmúlt években több fővárosi színház is felfigyelt. Krusovszky Dénes első regénye
Könyv galéria

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Könyv magazin

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.