Könyv

Kiadják J. D. Salinger eddig ismeretlen műveit? Hiszem, ha olvasom!

2019.02.02. 11:00
Ajánlom
J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit ki fogják adni – jelentette be a szerző fia pénteken New Yorkban.

Az MTI hozza a hírt, hogy a Salinger-örökösök bejelentették, hogy ki fogják ám adni a legendás író könyveit, ne féljünk, megvannak azok. Csakhogy évek óta ezt ígérgetik, és a magamfajta Salinger-rajongó, aki tűkön ülve várja, hogy mi kerül elő az író valóságosan létező páncélszekrényéből, nem nagyon hisz nekik.

Tudnivaló, hogy Salinger 1951-ben adott ki utoljára regényt, 1964-ben a New Yorker magazinban publikált utoljára, az eddig magyarul nem is olvasható, nem is annyira jó, nem is annyira a közönségízlésnek megfelelő Hapworth 16, 1924 c. elbeszélést.

Shane Salerno és David Shields életrajzi könyvükben (amely az Európa Kiadónál jelent meg négy éve) két, egymástól független forrásra hivatkozva állították, hogy a Caulfieldek története Salinger páncélszekrényében készen áll a kiadásra. Na de ez 2013-ban volt, és mostanra sincs több hír a dologról.

salinger_book-112109.jpg

Salinger eddig megjelent négy kötete

„Miután egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak elbeszélései jelentek meg, de nem hagyta abba az írást” – tudatta Matt Salinger, mondjuk ebben semmi új információ nincsen, ezt az élete végéig 12 órákat dolgozó Salinger is szerette hangoztatni. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem adták ki apja műveit, azt válaszolta, hogy azért, mert egyelőre nincs kiadásra kész állapotban az anyag.

„Azt akarta, hogy összerendezzem, és miután gigászi feladatról van szó, ő is tudta, hogy ehhez sok időre lesz szükség”

– magyarázta az író 58 éves fia. „Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. Szó nincs vonakodásról vagy óvatoskodásról. Amint kész leszünk, megosztjuk a műveit a nyilvánossággal” – fejtette ki Matt Salinger, hozzátéve, hogy ez várhatóan csak évek múlva lesz lehetséges.

Hogy milyen művekről van szó, arról most nem beszélt az örökös. Szintén Salerno és Shields biográfiájára támaszkodhatunk, akik úgy tudják, hogy a kiadatlan művek között a Caulfield-család krónikája is szerepel, illetve egy zenbuddhizmusról szóló, nagyobb opusz. Egy Family Glass című gyűjtemény is a hagyatékban szerepelhet, amely öt új elbeszélést is tartalmaz az eddigiek mellett. Salinger természetesen legfőbb teremtett gurujával és alakmásával, Seymourral foglalkozik; „az első négy a Seymour öngyilkosságát megelőző harminc évet, a főhős élethosszig tartó istenkeresését tárja fel. (…) Az utolsó történet témája Seymour túlvilági élete”.

Én veszettül izgulok, hogy a kiadatlan művek jók legyenek, és remélem, hogy nem az éveken át tartó titkolózás oka, hogy a szövegek nem a várt minőségűek. Az biztos, hogy minél hosszabb a dobpergés, annál nagyobbak az olvasók elvárásai.

Salinger életművéből eddig négy könyvet olvashat a nagyközönség: ezek a Rozsban a fogó, a Kilenc történet, a Franny és Zooey, valamint a Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás. A szenzációs (?) bejelentés apropója az, hogy a szerző 100 évvel ezelőtt született New Yorkban.

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Kapcsolódó

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Egy csapásra tette kultikus szerzővé Salingert a Zabhegyező című regénye. De a népszerűséget egyáltalán nem viselte jól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv portré

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv gyerekirodalom

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.
Könyv fekete istván

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Könyv hír

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Könyv hír

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!