Könyv

Kiadják J. D. Salinger eddig ismeretlen műveit? Hiszem, ha olvasom!

2019.02.02. 11:00
Ajánlom
J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit ki fogják adni – jelentette be a szerző fia pénteken New Yorkban.

Az MTI hozza a hírt, hogy a Salinger-örökösök bejelentették, hogy ki fogják ám adni a legendás író könyveit, ne féljünk, megvannak azok. Csakhogy évek óta ezt ígérgetik, és a magamfajta Salinger-rajongó, aki tűkön ülve várja, hogy mi kerül elő az író valóságosan létező páncélszekrényéből, nem nagyon hisz nekik.

Tudnivaló, hogy Salinger 1951-ben adott ki utoljára regényt, 1964-ben a New Yorker magazinban publikált utoljára, az eddig magyarul nem is olvasható, nem is annyira jó, nem is annyira a közönségízlésnek megfelelő Hapworth 16, 1924 c. elbeszélést.

Shane Salerno és David Shields életrajzi könyvükben (amely az Európa Kiadónál jelent meg négy éve) két, egymástól független forrásra hivatkozva állították, hogy a Caulfieldek története Salinger páncélszekrényében készen áll a kiadásra. Na de ez 2013-ban volt, és mostanra sincs több hír a dologról.

salinger_book-112109.jpg

Salinger eddig megjelent négy kötete

„Miután egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak elbeszélései jelentek meg, de nem hagyta abba az írást” – tudatta Matt Salinger, mondjuk ebben semmi új információ nincsen, ezt az élete végéig 12 órákat dolgozó Salinger is szerette hangoztatni. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem adták ki apja műveit, azt válaszolta, hogy azért, mert egyelőre nincs kiadásra kész állapotban az anyag.

„Azt akarta, hogy összerendezzem, és miután gigászi feladatról van szó, ő is tudta, hogy ehhez sok időre lesz szükség”

– magyarázta az író 58 éves fia. „Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. Szó nincs vonakodásról vagy óvatoskodásról. Amint kész leszünk, megosztjuk a műveit a nyilvánossággal” – fejtette ki Matt Salinger, hozzátéve, hogy ez várhatóan csak évek múlva lesz lehetséges.

Hogy milyen művekről van szó, arról most nem beszélt az örökös. Szintén Salerno és Shields biográfiájára támaszkodhatunk, akik úgy tudják, hogy a kiadatlan művek között a Caulfield-család krónikája is szerepel, illetve egy zenbuddhizmusról szóló, nagyobb opusz. Egy Family Glass című gyűjtemény is a hagyatékban szerepelhet, amely öt új elbeszélést is tartalmaz az eddigiek mellett. Salinger természetesen legfőbb teremtett gurujával és alakmásával, Seymourral foglalkozik; „az első négy a Seymour öngyilkosságát megelőző harminc évet, a főhős élethosszig tartó istenkeresését tárja fel. (…) Az utolsó történet témája Seymour túlvilági élete”.

Én veszettül izgulok, hogy a kiadatlan művek jók legyenek, és remélem, hogy nem az éveken át tartó titkolózás oka, hogy a szövegek nem a várt minőségűek. Az biztos, hogy minél hosszabb a dobpergés, annál nagyobbak az olvasók elvárásai.

Salinger életművéből eddig négy könyvet olvashat a nagyközönség: ezek a Rozsban a fogó, a Kilenc történet, a Franny és Zooey, valamint a Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás. A szenzációs (?) bejelentés apropója az, hogy a szerző 100 évvel ezelőtt született New Yorkban.

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Kapcsolódó

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Egy csapásra tette kultikus szerzővé Salingert a Zabhegyező című regénye. De a népszerűséget egyáltalán nem viselte jól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv vers

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?
Könyv magazin

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Könyv gyász

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Könyv gyász

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Könyv takács zsuzsa

Takács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa

Az elismerést a további díjakkal együtt az Artisjus díjátadó ünnepségén adják majd át február 18-án.