Könyv

Kiadják J. D. Salinger eddig ismeretlen műveit? Hiszem, ha olvasom!

2019.02.02. 11:00
Ajánlom
J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit ki fogják adni – jelentette be a szerző fia pénteken New Yorkban.

Az MTI hozza a hírt, hogy a Salinger-örökösök bejelentették, hogy ki fogják ám adni a legendás író könyveit, ne féljünk, megvannak azok. Csakhogy évek óta ezt ígérgetik, és a magamfajta Salinger-rajongó, aki tűkön ülve várja, hogy mi kerül elő az író valóságosan létező páncélszekrényéből, nem nagyon hisz nekik.

Tudnivaló, hogy Salinger 1951-ben adott ki utoljára regényt, 1964-ben a New Yorker magazinban publikált utoljára, az eddig magyarul nem is olvasható, nem is annyira jó, nem is annyira a közönségízlésnek megfelelő Hapworth 16, 1924 c. elbeszélést.

Shane Salerno és David Shields életrajzi könyvükben (amely az Európa Kiadónál jelent meg négy éve) két, egymástól független forrásra hivatkozva állították, hogy a Caulfieldek története Salinger páncélszekrényében készen áll a kiadásra. Na de ez 2013-ban volt, és mostanra sincs több hír a dologról.

salinger_book-112109.jpg

Salinger eddig megjelent négy kötete

„Miután egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak elbeszélései jelentek meg, de nem hagyta abba az írást” – tudatta Matt Salinger, mondjuk ebben semmi új információ nincsen, ezt az élete végéig 12 órákat dolgozó Salinger is szerette hangoztatni. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem adták ki apja műveit, azt válaszolta, hogy azért, mert egyelőre nincs kiadásra kész állapotban az anyag.

„Azt akarta, hogy összerendezzem, és miután gigászi feladatról van szó, ő is tudta, hogy ehhez sok időre lesz szükség”

– magyarázta az író 58 éves fia. „Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. Szó nincs vonakodásról vagy óvatoskodásról. Amint kész leszünk, megosztjuk a műveit a nyilvánossággal” – fejtette ki Matt Salinger, hozzátéve, hogy ez várhatóan csak évek múlva lesz lehetséges.

Hogy milyen művekről van szó, arról most nem beszélt az örökös. Szintén Salerno és Shields biográfiájára támaszkodhatunk, akik úgy tudják, hogy a kiadatlan művek között a Caulfield-család krónikája is szerepel, illetve egy zenbuddhizmusról szóló, nagyobb opusz. Egy Family Glass című gyűjtemény is a hagyatékban szerepelhet, amely öt új elbeszélést is tartalmaz az eddigiek mellett. Salinger természetesen legfőbb teremtett gurujával és alakmásával, Seymourral foglalkozik; „az első négy a Seymour öngyilkosságát megelőző harminc évet, a főhős élethosszig tartó istenkeresését tárja fel. (…) Az utolsó történet témája Seymour túlvilági élete”.

Én veszettül izgulok, hogy a kiadatlan művek jók legyenek, és remélem, hogy nem az éveken át tartó titkolózás oka, hogy a szövegek nem a várt minőségűek. Az biztos, hogy minél hosszabb a dobpergés, annál nagyobbak az olvasók elvárásai.

Salinger életművéből eddig négy könyvet olvashat a nagyközönség: ezek a Rozsban a fogó, a Kilenc történet, a Franny és Zooey, valamint a Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás. A szenzációs (?) bejelentés apropója az, hogy a szerző 100 évvel ezelőtt született New Yorkban.

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Kapcsolódó

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Egy csapásra tette kultikus szerzővé Salingert a Zabhegyező című regénye. De a népszerűséget egyáltalán nem viselte jól.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Mese egy titkos házról, amely saját történetünket őrzi – Ruff Orsolya a Lírástudók vendége

Talán kriminek is beillene Ruff Orsolya Volt egy ház című meseregénye, amelyben a tizenkét éves főhős új lakhelyük titkait tárja fel. A Lírástudók új évadának első epizódjában a szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett. A Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja a könyvesboltok újdonságai között is segít eligazodni.
Könyv hír

Árverésre bocsátanak egy ritka Shakespeare-kiadást

A Holabird Western Americana Collections aukcióján a IV. Henrik első fóliájának egy töredéke kerül kalapács alá – adta hírül a The Guardian.
Könyv hír

Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója

A 73. Frankfurti Könyvvásárt a járványhelyzet miatt hibrid formában és szigorú szabályok mellett rendezik meg.
Könyv ajánló

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Könyv gyász

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére