Könyv

Kiadják J. D. Salinger eddig ismeretlen műveit? Hiszem, ha olvasom!

2019.02.02. 11:00
Ajánlom
J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit ki fogják adni – jelentette be a szerző fia pénteken New Yorkban.

Az MTI hozza a hírt, hogy a Salinger-örökösök bejelentették, hogy ki fogják ám adni a legendás író könyveit, ne féljünk, megvannak azok. Csakhogy évek óta ezt ígérgetik, és a magamfajta Salinger-rajongó, aki tűkön ülve várja, hogy mi kerül elő az író valóságosan létező páncélszekrényéből, nem nagyon hisz nekik.

Tudnivaló, hogy Salinger 1951-ben adott ki utoljára regényt, 1964-ben a New Yorker magazinban publikált utoljára, az eddig magyarul nem is olvasható, nem is annyira jó, nem is annyira a közönségízlésnek megfelelő Hapworth 16, 1924 c. elbeszélést.

Shane Salerno és David Shields életrajzi könyvükben (amely az Európa Kiadónál jelent meg négy éve) két, egymástól független forrásra hivatkozva állították, hogy a Caulfieldek története Salinger páncélszekrényében készen áll a kiadásra. Na de ez 2013-ban volt, és mostanra sincs több hír a dologról.

salinger_book-112109.jpg

Salinger eddig megjelent négy kötete

„Miután egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak elbeszélései jelentek meg, de nem hagyta abba az írást” – tudatta Matt Salinger, mondjuk ebben semmi új információ nincsen, ezt az élete végéig 12 órákat dolgozó Salinger is szerette hangoztatni. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem adták ki apja műveit, azt válaszolta, hogy azért, mert egyelőre nincs kiadásra kész állapotban az anyag.

„Azt akarta, hogy összerendezzem, és miután gigászi feladatról van szó, ő is tudta, hogy ehhez sok időre lesz szükség”

– magyarázta az író 58 éves fia. „Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. Szó nincs vonakodásról vagy óvatoskodásról. Amint kész leszünk, megosztjuk a műveit a nyilvánossággal” – fejtette ki Matt Salinger, hozzátéve, hogy ez várhatóan csak évek múlva lesz lehetséges.

Hogy milyen művekről van szó, arról most nem beszélt az örökös. Szintén Salerno és Shields biográfiájára támaszkodhatunk, akik úgy tudják, hogy a kiadatlan művek között a Caulfield-család krónikája is szerepel, illetve egy zenbuddhizmusról szóló, nagyobb opusz. Egy Family Glass című gyűjtemény is a hagyatékban szerepelhet, amely öt új elbeszélést is tartalmaz az eddigiek mellett. Salinger természetesen legfőbb teremtett gurujával és alakmásával, Seymourral foglalkozik; „az első négy a Seymour öngyilkosságát megelőző harminc évet, a főhős élethosszig tartó istenkeresését tárja fel. (…) Az utolsó történet témája Seymour túlvilági élete”.

Én veszettül izgulok, hogy a kiadatlan művek jók legyenek, és remélem, hogy nem az éveken át tartó titkolózás oka, hogy a szövegek nem a várt minőségűek. Az biztos, hogy minél hosszabb a dobpergés, annál nagyobbak az olvasók elvárásai.

Salinger életművéből eddig négy könyvet olvashat a nagyközönség: ezek a Rozsban a fogó, a Kilenc történet, a Franny és Zooey, valamint a Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás. A szenzációs (?) bejelentés apropója az, hogy a szerző 100 évvel ezelőtt született New Yorkban.

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Kapcsolódó

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Egy csapásra tette kultikus szerzővé Salingert a Zabhegyező című regénye. De a népszerűséget egyáltalán nem viselte jól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv portré

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Könyv gyerekkönyv

Milyen egy nagykorú könyvesbolt?

Idén ősszel ünnepli 18. születésnapját a Pagony. A jeles alkalomból szombaton egész nap egymást érik a programok a Bartók Pagonyban, ahova az írók és illusztrátorok is ellátogatnak.
Könyv frankfurti könyvvásár

Olvasmányainkkal is lépjünk ki a buborékunkból!

Kedd este kezdődött a 71. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.
Könyv hír

Szembement a zsűri a szabályokkal: két Booker-díjast is választottak az idén

Margaret Atwood és Bernardine Evaristo megosztva vehette át a legrangosabb brit irodalmi elismerést.
Könyv nobel-díj

Peter Handke "nagyon bátornak" tartja a Svéd Akadémia döntését

A 2019-es irodalmi Nobel-díjas Peter Handke osztrák írót meglepte az elismerés, és "nagyon bátornak" tartja a Svéd Akadémia csütörtöki döntését, amely a munkássága és a nyilatkozatai által kiváltott "megannyi vita után" neki ítélte a díjat.