Könyv

Kiadják J. D. Salinger eddig ismeretlen műveit? Hiszem, ha olvasom!

2019.02.02. 11:00
Ajánlom
J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit ki fogják adni – jelentette be a szerző fia pénteken New Yorkban.

Az MTI hozza a hírt, hogy a Salinger-örökösök bejelentették, hogy ki fogják ám adni a legendás író könyveit, ne féljünk, megvannak azok. Csakhogy évek óta ezt ígérgetik, és a magamfajta Salinger-rajongó, aki tűkön ülve várja, hogy mi kerül elő az író valóságosan létező páncélszekrényéből, nem nagyon hisz nekik.

Tudnivaló, hogy Salinger 1951-ben adott ki utoljára regényt, 1964-ben a New Yorker magazinban publikált utoljára, az eddig magyarul nem is olvasható, nem is annyira jó, nem is annyira a közönségízlésnek megfelelő Hapworth 16, 1924 c. elbeszélést.

Shane Salerno és David Shields életrajzi könyvükben (amely az Európa Kiadónál jelent meg négy éve) két, egymástól független forrásra hivatkozva állították, hogy a Caulfieldek története Salinger páncélszekrényében készen áll a kiadásra. Na de ez 2013-ban volt, és mostanra sincs több hír a dologról.

salinger_book-112109.jpg

Salinger eddig megjelent négy kötete

„Miután egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak elbeszélései jelentek meg, de nem hagyta abba az írást” – tudatta Matt Salinger, mondjuk ebben semmi új információ nincsen, ezt az élete végéig 12 órákat dolgozó Salinger is szerette hangoztatni. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem adták ki apja műveit, azt válaszolta, hogy azért, mert egyelőre nincs kiadásra kész állapotban az anyag.

„Azt akarta, hogy összerendezzem, és miután gigászi feladatról van szó, ő is tudta, hogy ehhez sok időre lesz szükség”

– magyarázta az író 58 éves fia. „Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. Szó nincs vonakodásról vagy óvatoskodásról. Amint kész leszünk, megosztjuk a műveit a nyilvánossággal” – fejtette ki Matt Salinger, hozzátéve, hogy ez várhatóan csak évek múlva lesz lehetséges.

Hogy milyen művekről van szó, arról most nem beszélt az örökös. Szintén Salerno és Shields biográfiájára támaszkodhatunk, akik úgy tudják, hogy a kiadatlan művek között a Caulfield-család krónikája is szerepel, illetve egy zenbuddhizmusról szóló, nagyobb opusz. Egy Family Glass című gyűjtemény is a hagyatékban szerepelhet, amely öt új elbeszélést is tartalmaz az eddigiek mellett. Salinger természetesen legfőbb teremtett gurujával és alakmásával, Seymourral foglalkozik; „az első négy a Seymour öngyilkosságát megelőző harminc évet, a főhős élethosszig tartó istenkeresését tárja fel. (…) Az utolsó történet témája Seymour túlvilági élete”.

Én veszettül izgulok, hogy a kiadatlan művek jók legyenek, és remélem, hogy nem az éveken át tartó titkolózás oka, hogy a szövegek nem a várt minőségűek. Az biztos, hogy minél hosszabb a dobpergés, annál nagyobbak az olvasók elvárásai.

Salinger életművéből eddig négy könyvet olvashat a nagyközönség: ezek a Rozsban a fogó, a Kilenc történet, a Franny és Zooey, valamint a Magasabbra a tetőt, ácsok - Seymour: Bemutatás. A szenzációs (?) bejelentés apropója az, hogy a szerző 100 évvel ezelőtt született New Yorkban.

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Kapcsolódó

Az író, aki megijedt saját regénye hatásától – 100 éve született J. D. Salinger

Egy csapásra tette kultikus szerzővé Salingert a Zabhegyező című regénye. De a népszerűséget egyáltalán nem viselte jól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv lista

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv ajánló

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.
Könyv ajánló

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.
Könyv hír

Kedden vesznek végső búcsút Térey Jánostól

A temetés június 18-án, kedden 14 órakor kezdődik a Farkasréti temetőben. Térey Jánost a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti.
Könyv interjú

„Az öröm olyankor jön, ha sarjadni látok valami életet”

Az egyik legfontosabb kortárs költő. Saját maga szerint dühből írta az egyik legjobb versét, ugyanakkor igyekszik megszabadulni a véleményétől, amikor ír. Marno Jánossal beszélgettünk tehetségről, örömről, dühről, József Attiláról, Tandori Dezsőről, a költészet evidenciájáról, éppen aznap, amikor meghalt Térey János.