Könyv

Kiállnak a Térey-ösztöndíjasok Bartók Imre mellett

2020.01.30. 17:15
Ajánlom
Nyilatkozatban tiltakoznak a Térey János nevét viselő elismerés díjazottjai, hogy meghurcolják a szerzőt, egyúttal visszautasítják az őket érő méltatlan támadásokat is.

2020. január 30-án nyilatkozatot adtak ki a Térey-ösztöndíjasok annak kapcsán, hogy tegnap kiderült, Bartók Imre a korábbi felkérése ellenére mégsem vehet részt az Irodalom Éjszakája rendezvényén. Az első alkalommal január 21-én kiosztott ösztöndíjat negyvenöt, középgenerációs szerzőnek ítélték oda zavartalan munkakörülményeik biztosítására. Azóta öt író jelentette be, hogy nem kíván élni a lehetőséggel. Elsőként Bartók Imre utasította vissza a díjat, aki Facebook-posztjában aggályosnak nevezte az odaítélés átláthatatlanságát és Demeter Szilárd személyét, emellett pedig arra is hivatkozott, hogy nem esik bele a 35 és 65 között meghatározott életkori korhatárba. 

Ezt követően Bartókot arról értesítették a szervezők, hogy a korábban megbeszéltekkel ellentétben, bár már egyeztették is a programot, mégsem szeretnék, hogy részt vegyen a rendezvényen.  Kérdésünkre a Külügyminisztérium azzal indokolta döntését, hogy "Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek."

Az ösztöndíjat elfogadó szerzők egy része most a fenti eseményekre reagálva közös nyilatkozatot adott ki - olvasható a litera.hu-n.


NYILATKOZAT

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.

Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!

2020. január 30.

Bartis Attila
Csender Levente
Fekete Vince
Garaczi László
Győrffy Ákos
Háy János
Hász Róbert
Kemény István
Kollár Árpád
Kürti László
Lackfi János
Lanczkor Gábor
Láng Zsolt
Lövétei Lázár László
Orcsik Roland
Szálinger Balázs
Szilasi László
Solymosi Bálint
Varró Dániel
Vörös István
Zalán Tibor
Az aláírók a tjnyilatkozat@gmail.com címre várják a további Térey-ösztöndíjasok csatlakozását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Irodalmi kvízkötetet jelentetett meg a POKET

A Zsebkvízzel a szerkesztők az offline, kézzel fogható játék élményét szeretnék elősegíteni a hosszú, korlátozásokkal és online jelenléttel teli időszak után.
Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.