Könyv

Kiállnak a Térey-ösztöndíjasok Bartók Imre mellett

2020.01.30. 17:15
Ajánlom
Nyilatkozatban tiltakoznak a Térey János nevét viselő elismerés díjazottjai, hogy meghurcolják a szerzőt, egyúttal visszautasítják az őket érő méltatlan támadásokat is.

2020. január 30-án nyilatkozatot adtak ki a Térey-ösztöndíjasok annak kapcsán, hogy tegnap kiderült, Bartók Imre a korábbi felkérése ellenére mégsem vehet részt az Irodalom Éjszakája rendezvényén. Az első alkalommal január 21-én kiosztott ösztöndíjat negyvenöt, középgenerációs szerzőnek ítélték oda zavartalan munkakörülményeik biztosítására. Azóta öt író jelentette be, hogy nem kíván élni a lehetőséggel. Elsőként Bartók Imre utasította vissza a díjat, aki Facebook-posztjában aggályosnak nevezte az odaítélés átláthatatlanságát és Demeter Szilárd személyét, emellett pedig arra is hivatkozott, hogy nem esik bele a 35 és 65 között meghatározott életkori korhatárba. 

Ezt követően Bartókot arról értesítették a szervezők, hogy a korábban megbeszéltekkel ellentétben, bár már egyeztették is a programot, mégsem szeretnék, hogy részt vegyen a rendezvényen.  Kérdésünkre a Külügyminisztérium azzal indokolta döntését, hogy "Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek."

Az ösztöndíjat elfogadó szerzők egy része most a fenti eseményekre reagálva közös nyilatkozatot adott ki - olvasható a litera.hu-n.


NYILATKOZAT

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.

Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!

2020. január 30.

Bartis Attila
Csender Levente
Fekete Vince
Garaczi László
Győrffy Ákos
Háy János
Hász Róbert
Kemény István
Kollár Árpád
Kürti László
Lackfi János
Lanczkor Gábor
Láng Zsolt
Lövétei Lázár László
Orcsik Roland
Szálinger Balázs
Szilasi László
Solymosi Bálint
Varró Dániel
Vörös István
Zalán Tibor
Az aláírók a tjnyilatkozat@gmail.com címre várják a további Térey-ösztöndíjasok csatlakozását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.
Könyv ajánló

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv hír

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Könyv magazin

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?
Könyv gyász

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.