Könyv

Kiállnak a Térey-ösztöndíjasok Bartók Imre mellett

2020.01.30. 17:15
Ajánlom
Nyilatkozatban tiltakoznak a Térey János nevét viselő elismerés díjazottjai, hogy meghurcolják a szerzőt, egyúttal visszautasítják az őket érő méltatlan támadásokat is.

2020. január 30-án nyilatkozatot adtak ki a Térey-ösztöndíjasok annak kapcsán, hogy tegnap kiderült, Bartók Imre a korábbi felkérése ellenére mégsem vehet részt az Irodalom Éjszakája rendezvényén. Az első alkalommal január 21-én kiosztott ösztöndíjat negyvenöt, középgenerációs szerzőnek ítélték oda zavartalan munkakörülményeik biztosítására. Azóta öt író jelentette be, hogy nem kíván élni a lehetőséggel. Elsőként Bartók Imre utasította vissza a díjat, aki Facebook-posztjában aggályosnak nevezte az odaítélés átláthatatlanságát és Demeter Szilárd személyét, emellett pedig arra is hivatkozott, hogy nem esik bele a 35 és 65 között meghatározott életkori korhatárba. 

Ezt követően Bartókot arról értesítették a szervezők, hogy a korábban megbeszéltekkel ellentétben, bár már egyeztették is a programot, mégsem szeretnék, hogy részt vegyen a rendezvényen.  Kérdésünkre a Külügyminisztérium azzal indokolta döntését, hogy "Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek."

Az ösztöndíjat elfogadó szerzők egy része most a fenti eseményekre reagálva közös nyilatkozatot adott ki - olvasható a litera.hu-n.


NYILATKOZAT

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.

Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!

2020. január 30.

Bartis Attila
Csender Levente
Fekete Vince
Garaczi László
Győrffy Ákos
Háy János
Hász Róbert
Kemény István
Kollár Árpád
Kürti László
Lackfi János
Lanczkor Gábor
Láng Zsolt
Lövétei Lázár László
Orcsik Roland
Szálinger Balázs
Szilasi László
Solymosi Bálint
Varró Dániel
Vörös István
Zalán Tibor
Az aláírók a tjnyilatkozat@gmail.com címre várják a további Térey-ösztöndíjasok csatlakozását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.
Könyv hír

Kiadják Alan Rickman naplóit

Több mint 25 évig vezetett naplót Alan Rickman, ami 2022-től bárki számára elérhetővé válik, ugyanis hamarosan könyv formájában is megjelentetik. A 27 kötetnyi, kézzel írott szöveg a munkáival kapcsolatos gondolatain túl betekintést enged a Golden Globe- és BAFTA-díjas színész magánéletébe is.
Könyv hír

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.
Könyv magazin

„Budapestnek tényleg van valamiféle közös agya” – 100 szóban Budapest

A 100 szóban Budapest pályázat szervezőcsapata november 17-én jelentette be a Facebookon, hogy a Boncsér Sára színésznő, tréner, Szabó Benedek zenész, szövegíró és Závada Péter költő, író alkotta zsűri 2020-ban mely három művet találta a legjobbnak, valamint ki a tizennyolc év alatti kategória győztese.
Könyv pim

Online irodalmi játékokat fejlesztett a Petőfi Irodalmi Múzeum

A virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum is: a kényszerű bezárás idejére a fővárosi intézmény professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül.