Könyv

Kifestőkönyv őrzi a tulipános ládák motívumait

2021.01.31. 15:45
Ajánlom
Különleges kiadványt jelentetett meg a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület. A kifestőkönyv a komáromi tulipános ládák ismert motívumai mellett a bútor történetébe is bepillantást engednek.

A kifestőkönyv egy olyan – többéves – projekt részeként valósult meg, amely a díszítések formavilágát hivatott népszerűsíteni különböző előadások és foglalkozások keretében, illetve a ládák történetét kutatja. Legutóbb a bútorfestés rejtelmeibe avattak be közel 1700 gyereket és felnőttet.

A füzet megismerteti az érdeklődőket a négyféle festési technikával, és a kifestők melletti színes fényképek támpontot adnak a kiszínezendő, könnyebb és nehezebb mintákhoz is.

Komáromban már 1715-ben is hat asztalosműhely működött, számuk pedig a 19. század közepére harminchatra nőtt. A ládákat a Vágon leúsztatott fenyőkből készítették, előbb az asztalosok, később pedig asszonyok „tarkázták”. Népszerűségét mutatja, hogy a múzeumokban a szerb határtól Belgrádig több mint kétszáz tulipános ládát tartanak számon. Ezeknek a számát is szeretnék bővíteni, ezért elindítottak egy kutatási programot az eddig még nem ismert bútorok felderítésére.

Fejléckép: tulipános láda (forrás: Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.
Könyv ajánló

"Mindenkinek van egy szívszakadása" – Vecsei H. Miklós József Attiláról mesél

Zoltán Áron Junior Príma díjas színművész VerShaker című költészet témájú YouTube-csatornájának élő közönség előtt felvett első epizódjában, Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint a költőről és a hozzá fűződő viszonyáról beszél.
Könyv könyvhét

Tíz könyvheti dedikálás, amiért érdemes sorban állni

Segítünk eligazodni a 92. Ünnepi Könyvhét gazdag kínálatában, ezúttal a meghirdetett 1038 dedikálás közül válogattunk, és állítottuk össze szubjektív ajánlónkat.