Könyv

Kifogásolt könyvek listája: egy kategóriában a Biblia és A szürke ötven árnyalata

2016.10.03. 09:03
Ajánlom
Leggyakrabban a diverzitás, a másság elfogadásáról szóló könyveket igyekeznek betiltatni Amerikában. Ezek mellett a szerzők és könyvek mellett állnak ki a Betiltott Könyvek Hetén az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

Az olvasáshoz való jog ünnepe - így nevezik az idén 34. alkalommal megrendezett Betiltott Könyvek Hetét Amerikában, amihez idén szigetországi írók és olvasók is csatlakoztak -írja a The Guardian. A betiltott vagy kifogásolt könyvek általában érzékeny témákat érintenek, mint a transzneműek és a melegek jogai, vagy a diverzitás. Az Amerikai Könyvtárak Egyesülete (ALA) szerint a betiltott könyvek több mint felének szerzője fekete.

Két évvel ezelőtt a tíz legkifogásoltabb könyvből nyolc a mássággal foglalkozott.

"Tavaly ez az arány tízből kilenc volt. Négy könyv az LGBT és transznemű fiatalokról szólt, háromnak a vallási nézőpontját kifogásolták (főleg az iszlám vallású szereplők miatt), kettő könyv pedig valamilyen mentális betegséggel foglalkozott" - mondta James LaRue, az ALA intellektuális szabadsággal foglalkozó irodájának vezetője.

Betiltott vagy kifogásolt?

Az ALA honlapja szerint kifogásolt (challenged) könyveknek nevezzük azokat, amelyeket megpróbálnak korlátozni vagy eltávolítani a könyvtárakból és az iskolákból. Ha ez a próbálkozás sikeres, és a kötetet eltávolítják az intézményből, akkor már betiltott könyvről (banned) beszélünk.

Azzal persze nincs semmi baj, ha egy könyvvel valaki nem ért egyet - a probléma ott kezdődik, ha megpróbáljak megakadályozni, hogy másoknak is hozzáférhető legyen az adott kötet. Leggyakrabban szexuális tartalom, bántó nyelvezet vagy kiskorúaknak nem megfelelő tartalom miatt érkezik panasz a könyvekre. Hasonló címkék szerint kapnak korhatárkarikákat a filmek is.

GettyImages-1643307

GettyImages-1643307 (Fotó/Forrás: Tim Boyle / Getty Images Hungary)

Főleg szülők emelnek panaszt regények ellen. Ezek a próbálkozások a tanárok, könyvtárosok, diákok, és az olvasáshoz való jog mellett elkötelezett szülők összefogásának köszönhetően legtöbbször nem járnak sikerrel. Az ALA megkapja a kifogásolt könyvek listáját a könyvtáraktól, iskoláktól és egyesületekből - tavaly 275 cím ellen érkezett be panasz.

A könyvtárosok többsége szerint ha felügyelni akarjuk gyermekeink olvasmányait, arra a legjobb mód, ha vele olvasunk, nem pedig ha betiltatjuk a nekünk nem tetsző regényeket.

Főleg, mert a kifogásolt könyvek nagy része a másság elfogadásáról, az elnyomottak és elesettek helyzetéről szól. Ezek pedig, bár sérthetik néhány ember ízlését vagy felfogását, másoknak óriási segítséget nyújthatnak.

"A fiataloknak különösen nagy szükségük van azokra a könyvekre, amelyek rávilágítanak a másság élményére, hátterére, kultúrájára, vagy épp a gender szempontokra és a vallás megélésének problémáira" - mondta Judith Platt, aki az Amerikai Kiadók Egyesületében a szabad véleménynyilvánítás képviseletével foglalkozik. "A könyvek, amelyek szereplői színesbőrűek, fogyatékkal élők, vagy a gender identitással kapcsolatos válaszokat keresők, lehetőséget teremtenek a tanulásra és a nyitottságra. Csak így reménykedhetünk, hogy az 'őket és minket'-ből 'mi' lesz.

A tavalyi év legtöbbet kifogásolt könyvei Amerikában

 • John Green: Alaszka nyomában - A csillagainkban a hiba szerzőjének első, mocskosnak bélyegzett regénye egy Alabamai bentlakásos iskoláról
 • E.L. James: A szürke ötven árnyalata - Világsikerű erotikus bestseller, több mint 125 millió eladott példánnyal.
 • Jazz Hennings és Jessica Herthel: I Am Jazz - Önéletrajzi képeskönyv egy aktivistáról és Youtube-sztárról, aki elfogadta, majd elkezdte örömmel megélni transzneműségét.
 • Susan Kuklin: Beyond Magenta - Fotó- és interjúsorozat hat transznemű tinédzserről.Ellenzői család-ellenesnek és bántó nyelvezetűnek is nevezték .
 • Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában - A 2003-as nagysikerű könyv egy olyan autista fiú érzékeny portréja, aki a szomszéd kutyájának halála után kezd nyomozni. A vádak szerint mindezt bántó nyelvezettel, profánul és ateista módon.
 • Biblia - Idén először szerepel a listán a Biblia - mi másért, mint vallási nézőpontjáért.
 • Alison Bechdel: Fun Home: A Family Tragicomic - A képregény a szerző memoárja arról, milyen felnőni egy pennsylvaniai kisvárosban. Egyesek nemcsak a nyelvezetét, hanem a képeket is bántónak találták.
 • Craig Thompson: Habibi -Még egy képregény, ezúttal a gyerekrabszolgaságról és a szexuális érésről. A szerző hét évig dolgozott rajta., Meztelenség, szexualitás és fiataloknak nem megfelelő tartalom miatt akarták eltávolíttatni.
 • Jeanette Winter: Nasreen's Secret School  - A könyv Afganisztánban játszódik, emiatt szinte magától értetődően vallási nézőpontja miatt panaszolták be. Pedig csak egy lányról szól, aki, miután szülei eltűntek, beiratkozik egy titkos iskolába.
 • David Levithan: Two Boys Kissing - Említeni sem kell, mit kifogásoltak a Nap nap után sorozat szerzőjének könyvében. Egyébként a világ leghosszabb csókja-rekord megdöntése áll a cselekmény középpontjában.

 A Betiltott Könyvek Hetén a fenti művekhez hasonló köteteket, és az azokban megfogalmazott gondolatokat igyekeznek minél szélesebb közönséghez eljuttatni, változatos programokon keresztül. Washingtonban például könyves kincsvadászatot rendeztek: gyakran kifogásolt könyvek egy-egy fekete-fehér borítós példányát kellett megtalálni a könyvtárakban, könyvesboltokban és kávézókban. A borítón hatalmas betűkkel csak egy jelző szerepelt - az, amelyikkel az adott könyvet illették, mikor be akarták tiltatni. A Zabhegyezőn például ez állt: "FEHÉRELLENES"

 

 

Még a klasszikusok is

Kötelező olvasmányok, időtlen klasszikusok sem ússzák meg az állandó feljelentéseket. Az alábbi lista csak egy rövid ízelítő, milyen itthon is népszerű és olvasott könyveket próbálnak egyesek menetrendszerűen betiltatni.

 • F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
 • John Steinbeck: Érik a gyümölcs
 • Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót
 • William Golding: A legyek ura
 • George Orwell: 1984
 • Vladimir Nabokov: Lolita
 • Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
 • Joseph Heller: A 22-es csapdája
 • Anthony Burgess: Mechanikus narancs
 • J. R.R. Tolkien: A gyűrűk ura

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv arany jános

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Könyv lapszemle

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv garaczi lászló

Garaczi válaszol Vámosnak

E hónapban is megmondom, mit érdemes elolvasni - írja Vámos Miklós, majd felteszi az indirekt kérdést választottjának, Garaczi Lászlónak: posztmodern írónak tartja-e magát.
Könyv szécsi noémi

"Furcsa meglepetéseket tartogathat családunk múltja" - A 19. századi budapesti úrinők titkai

Rémregénnyel indított, de a kommunista hentes története mellett az életműbe belefért gyerekkönyv és baba-mama napló is. Szécsi Noémi tavaly zárta le Egyformák vagytok című kötetével az 1850-es évektől napjainkig tartó trilógiáját, A modern budapesti úrinővel pedig visszakalauzolta olvasóit a két háború asszonyainak magánéletébe.
Könyv galéria

Róbert Gida, Micimackó és a Százholdas Pagony a valóságban

Archív képek a felnőtt Róbert Gidáról, Micimackó és társai jelenlegi fotói és a Százholdas Pagony ingatlanhirdetése – galériánkban!