Könyv

Kihirdették az Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázat nyerteseit

2023.08.15. 15:45
Ajánlom
A Grecsó Krisztián vezette zsűri Mayer Tünde Összecsiszolódás című novelláját ítélte a legjobbnak. Az idei kiíráson a klímaválságról szóló szövegeket vártak. A közönség szeptember 15-ig adhatja le a voksát az általa legjobbnak ítélt műre.

Hatodik alkalommal rendezte meg a JCDecaux az Állhon meg egy novellára! elnevezésű irodalmi pályázatot, amelyre idén olyan írásokkal lehetett nevezni, amelyek elgondolkodtatnak a bolygónk sorsáról és a klímaváltozásról.

A legjobb novellákkal a hazai nagyvárosok legforgalmasabb busz- és villamosmegállóinak plakátfelületein is találkozhatunk.

A szervezők közleménye szerint a pályamunkák között nagyjából fele-fele arányban váltották egymást az utópisztikus és disztópikus írások, sokan pedig az idősebb generációk tapasztalataihoz nyúltak vissza, pozitív mintákat keresve a természet és az ember harmonikus kapcsolatára. A korábbi évekhez képest a vallomásos történetek száma jelentősen csökkent, de így is volt, aki a klímatudatosságon keresztül mesélte el egy nagy szerelem vagy egy szülő-gyermek kapcsolat történetét. És arra is számtalan példát lehetett látni, hogyan próbáljuk a mindennapjaink részévé tenni a klímatudatosságot, legyen szó a garzonlakásban való zöldségtermesztésről, a tömegközlekedésről vagy a szelektív hulladékgyűjtésről.

003-JCD-novella-20230815-153739.jpg

Az Álljon meg egy novellára! 2023-as kiírásának legjobbjai és a zsűri (Fotó/Forrás: JCDecaux)

A pályázatra több mint ezerötszáz novellát neveztek be. A zsűri elnöke idén is Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő volt, mellette Vecsei H. Miklós színművész, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója és Károlyi Zsuzsanna, az E.On márka- és marketingvezetője döntött a győztesekről.

A legjobb alkotásnak járó díjat Mayer Tünde Összecsiszolódás című novellája érdemelte ki, amelyben egy kamaszfiú sorsfordító nyaráról olvashatunk, amit a nagymamájával töltött.

A második helyen a 18 éves Lendvai Zalán Anyám és a lefejezett csirke című írása végzett, harmadikként pedig Somogyi Boglárka állhatott a képzeletbeli dobogóra a Fonalak című művével.

A pályázat részeként két különdíjat is átadtak:

az E.ON fenntarthatósági díjat Pálfi Annamária Levelek nagyanyámnak című szövege nyerte el, míg a Rossmann különdíját Juhász Bernadett „Homo Deus” című novellája kapta.

Ahogy az előző években, most sem marad el a közönségszavazás: szeptember 15-ig szavazhatnak az olvasók a kedvenc novelláikra a https://novella.jcdecaux.hu oldalán. A húsz nyertes novella alapján podcastsorozat is készült az előző két évhez hasonlóan Vecsei H Miklós és Balázsy Panna előadásában, melyek a novellapályázat Spotify oldalán érhetők el.

Fejlécép: Samu Tímea, Vecsei H. Miklós, Mayer Tünde és Grecsó Krisztián (Fotó/Forrás: JCDecaux)

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

Új könyve, a Lányos apa kapcsán saját szülői példáiról, a kitárulkozás nehézségeiről, az apasággal járó örömökről és nehézségekről kérdezte Grecsó Krisztiánt a Lírástudók podcast műsorvezetője, Grisnik Petra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.