Könyv

Kis Nobelt kapott Sjón a Svéd Akadémiától

2023.02.23. 10:00
Ajánlom
Az izlandi szerző április 12-én veheti át a kitüntetést. Hamarosan új könyve jelenik meg magyarul a Gondolat Kiadó gondozásában.

A Gondolat Kiadó adta hírül Facebook-oldalán, hogy izlandi szerzőjük, Sjón elnyerte a Svéd Akadémia Északi Irodalmi Díját, amelyet csak a Kis Nobelként emlegetnek. Ez Észak-Európa legrangosabb irodalmi kitüntetése. A pénzjutalommal járó díjat április 12-én adják át.

 

Sigurjón Birgir Sigurðsson, művésznevén Sjón 1962-ben született Reykjavíkban, irodalmi pályáját meglehetősen korán kezdte, már 16 évesen publikálta első verseskötetét. Könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. Rendszeresen dolgozik együtt Björkkel, többek között Lars von Trier Arany Pálma-díjas Táncos a sötétben című filmjének betétdalait is közösen írták. Emellett forgatókönyvírással is foglalkozik, az ő nevéhez fűződik például a Bárány és Az Északi című film is.

A művész tavaly exkluzív interjút adott lapunknak egy héttel azelőtt, hogy Budapestre érkezett a PesText vendégeként. A beszélgetés során egyebek közt az irodalom határtalanságáról is szót ejtett:

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

Kapcsolódó

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

„A költészet az, ami az emberi létezést értelmessé teszi. Az adja a varázsát, hogy olyan anyagból készül, ami mindannyiunkhoz tartozik: ez pedig nem más, mint a nyelv és a képzelet. Épp ezért bárhová is tartunk, az irodalom mindig az emberiség frontvonalában lesz. Extrém módon lobbanékony matéria ez, mert kívül esik mindenféle autoritáson. Ezért van, hogy a világunkról szóló legrégebbi történetek jelentős része a költő és az uralkodó konfliktusáról, illetve összecsapásáról szól. Miért van ez így?

Mert az uralkodó – legyen akár vallási, akár politikai vezető – mindig irigy a költőre, sőt fél tőle, hiszen neki nincs szüksége másra, csupán a képzeletére, hogy megmozgassa az embereket.

Ez minden világi hatalomnál erősebb. Ezért van elnyomva az irodalom mindenhol, ahol totalitarizmus van.”

Magyarul eddig három regénye jelent meg: A macskaróka 2011-ben, A cethal gyomrában 2015-ben és a CoDex 1962 2020-ban. A Gondolat Kiadó bejegyzése alapján hamarosan azonban újabb könyvét is elolvashatjuk magyarul: a közeljövőben jelenik meg Az Argó suttogása című műve, Patat Bence fordításában.

Fejléckép: Sjón Az Északi című film bemutatóján (Fotó/Forrás: Dave J Hogan/Getty Images Hungary)

 

Eltévelyedni Reykjavíkban – kritika A mindenség angyalairól

Kapcsolódó

Eltévelyedni Reykjavíkban – kritika A mindenség angyalairól

Einar Már Guðmundsson kultikus regényében nem tesz mást, mint emléket állít bátyjának, és ezzel némileg mindenkinek, aki valaha is úgy érezte, valamilyen, rajta messzemenően túlmutató erő nem engedi, hogy zöldágra vergődjön az életben.  

Az 5 legjobb jelenet dán filmekben

Az 5 legjobb jelenet dán filmekben

Hátborzongatóan szép pillanatok tömkelegét lehetne felsorolni olyan rendezők, mint Lars von Trier, Susanne Bier, Thomas Vinterberg vagy Anders Thomas Jensen filmjei kapcsán. Szubjektív válogatásunkban összegyűjtöttük, ránk mely jelenetek tették a legnagyobb hatást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!