Könyv

Kis Nobelt kapott Sjón a Svéd Akadémiától

2023.02.23. 10:00
Ajánlom
Az izlandi szerző április 12-én veheti át a kitüntetést. Hamarosan új könyve jelenik meg magyarul a Gondolat Kiadó gondozásában.

A Gondolat Kiadó adta hírül Facebook-oldalán, hogy izlandi szerzőjük, Sjón elnyerte a Svéd Akadémia Északi Irodalmi Díját, amelyet csak a Kis Nobelként emlegetnek. Ez Észak-Európa legrangosabb irodalmi kitüntetése. A pénzjutalommal járó díjat április 12-én adják át.

 

Sigurjón Birgir Sigurðsson, művésznevén Sjón 1962-ben született Reykjavíkban, irodalmi pályáját meglehetősen korán kezdte, már 16 évesen publikálta első verseskötetét. Könyveit több mint harminc nyelvre fordították le. Rendszeresen dolgozik együtt Björkkel, többek között Lars von Trier Arany Pálma-díjas Táncos a sötétben című filmjének betétdalait is közösen írták. Emellett forgatókönyvírással is foglalkozik, az ő nevéhez fűződik például a Bárány és Az Északi című film is.

A művész tavaly exkluzív interjút adott lapunknak egy héttel azelőtt, hogy Budapestre érkezett a PesText vendégeként. A beszélgetés során egyebek közt az irodalom határtalanságáról is szót ejtett:

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

Kapcsolódó

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

„A költészet az, ami az emberi létezést értelmessé teszi. Az adja a varázsát, hogy olyan anyagból készül, ami mindannyiunkhoz tartozik: ez pedig nem más, mint a nyelv és a képzelet. Épp ezért bárhová is tartunk, az irodalom mindig az emberiség frontvonalában lesz. Extrém módon lobbanékony matéria ez, mert kívül esik mindenféle autoritáson. Ezért van, hogy a világunkról szóló legrégebbi történetek jelentős része a költő és az uralkodó konfliktusáról, illetve összecsapásáról szól. Miért van ez így?

Mert az uralkodó – legyen akár vallási, akár politikai vezető – mindig irigy a költőre, sőt fél tőle, hiszen neki nincs szüksége másra, csupán a képzeletére, hogy megmozgassa az embereket.

Ez minden világi hatalomnál erősebb. Ezért van elnyomva az irodalom mindenhol, ahol totalitarizmus van.”

Magyarul eddig három regénye jelent meg: A macskaróka 2011-ben, A cethal gyomrában 2015-ben és a CoDex 1962 2020-ban. A Gondolat Kiadó bejegyzése alapján hamarosan azonban újabb könyvét is elolvashatjuk magyarul: a közeljövőben jelenik meg Az Argó suttogása című műve, Patat Bence fordításában.

Fejléckép: Sjón Az Északi című film bemutatóján (Fotó/Forrás: Dave J Hogan/Getty Images Hungary)

 

Eltévelyedni Reykjavíkban – kritika A mindenség angyalairól

Kapcsolódó

Eltévelyedni Reykjavíkban – kritika A mindenség angyalairól

Einar Már Guðmundsson kultikus regényében nem tesz mást, mint emléket állít bátyjának, és ezzel némileg mindenkinek, aki valaha is úgy érezte, valamilyen, rajta messzemenően túlmutató erő nem engedi, hogy zöldágra vergődjön az életben.  

Az 5 legjobb jelenet dán filmekben

Az 5 legjobb jelenet dán filmekben

Hátborzongatóan szép pillanatok tömkelegét lehetne felsorolni olyan rendezők, mint Lars von Trier, Susanne Bier, Thomas Vinterberg vagy Anders Thomas Jensen filmjei kapcsán. Szubjektív válogatásunkban összegyűjtöttük, ránk mely jelenetek tették a legnagyobb hatást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!