Könyv

Kiss Tibor Noé elköltözött Magyarországról

2022.11.21. 14:35
Ajánlom
Csaknem fél éve Szlovéniában él a Hazai Attila-díjas író, aki egy körkérdésre válaszolva fejtette ki, miért költözött el az országból. Elmondása szerint rengeteg támadást kapott transzneműsége miatt, egy alkalommal szinte bűnözőnek állították be

A Litera.hu nemrég elindított egy körkérdéssorozatot, amely során olyan magyar írókat, költőket kérdeznek, akik idejük kisebb-nagyobb részét vagy akár egészét másik töltik. A Miért mentél el? című rovatban egyebek közt az elköltözés okairól kérdezik a szerzőket. A folyóiratnak ezúttal Kiss Tibor Noé válaszolt, aki, mint az a sorozatból kiderült, nemrég elhagyta Magyarországot.

„A tavaly meghozott »gyermekvédelmi törvény« kapcsán már akkor rossz előérzetem volt, amikor még csak tervezetként beszéltek róla. Az előérzeteim aztán valóra váltak, a helyzet mindenféle értelemben romlott. Egy idő után szinte már visszasírtam a korábbi kultúrkampfos időket, amikor aberráltként emlegettek. Ezeket a minősítéseket valahogy meg lehet szokni,

azzal viszont már nehéz mit kezdeni, amikor hazugságokat állítanak rólad, és a személyed ellen uszítanak

– fogalmazott a művész a folyóirat hasábjain. Mint írta, tavaly nyáron hónapokon keresztül ez történt: kiforgatták a megszólalásait, transzpropagandistának állították be.

195542173_4594737237222637_9141381372859048192_n-142030.jpg

Kiss Tibor Noé (Fotó/Forrás: Ruprech Judit / Kiss Tibor Noé Facebook-oldala)

Példakét felelevenítette, hogy egy televíziós híradásban például bemutattak egy 2016-ban készült csoportképet, ami egy vidéki gimnázium rendhagyó irodalomórája után készült. „A diákok szemét kitakarták, csak az enyémet nem. Úgy néztem ki a fotón, mint valami bűnöző” – írta. Hozzátette, ezt követően egy kormányközeli csatorna meghívására megszólalt egy korrekten szerkesztett riportban is. „Az, hogy teljesen egyedül álltam ki az igazamért, visszaadta az önbecsülésemet,

viszont azt is éreztem, hogy sok tekintetben elfogyott az erőm, és nem akarom, illetve nem is tudom úgy folytatni a dolgaimat, ahogy azelőtt

– fogalmazott.

Kitért arra is, egy idő után nyomasztónak érezte az életét övező kontrasztot. Az ismerősei és barátai ugyanis az „elismert írót” látták benne, miközben egzisztenciális problémákkal és félelmekkel küzdött. „A folyamatos kampány, a plakátok, a hírek elől nehéz volt elbújni, mindezek hatása lassan beszivárgott a mindennapjaimba, felszívódott bennem. Hónapokig rágódtam azon, hogyan tudnám eltávolítani magamtól a képeket, amelyek közellenségként állítanak be és lealacsonyítanak.”

Kiss Tibor Noé elmondása szerint egy idő után már úgy érezte, hogy senkivel sem akar találkozni.

Azzal szembesülsz, hogy a boltban elhúzzák előled a gyereküket.

Legszívesebben elbújnál, amikor szembe jön veled egy mintaszerű család, apa, anya, gyerekek. Hogy félnek tőled és te is félsz, a mindennapi életed része lesz a félelem, mert mi van akkor, ha valaki felismer az utcán, és rajtad tölti ki a gyűlöletét” – írta.

Mint mondta, tisztában van vele, hogy a rendszer nem fekete-fehér „Egyik nap kint van a képed a főoldalon, mint elrettentő példa; másnap – ugyanazzal a fotóval – bekerülsz egy hivatalos katalógusba, ami a magyar irodalmat népszerűsíti külföldön. Persze, ez a rendszer lényege:

nincsenek világos határok, csak ez a kafkai labirintus, amiben bolyongunk.

Kiss Tibor Noé csaknem öt hónapja él Szlovéniában, ami elmondása szerint még mindig furcsa érzés, mivel sohasem gondolta volna, hogy elhagyja Magyarországot. Hozzátette, igazából nem is hagyta el, hiszen csak néhány órára lakik tőle, és folyamatosan „hazadolgozik”. „A bizonytalanság itt is megmarad, az évek telnek, egyik albérletből a másikba, ez van, ez lesz. Sok minden hiányzik, főleg a pécsi életem. A magyar nyelv a mindennapokban, ennek hiánya néha ijesztő” – fogalmazott.

Kiss Tibor Noé válasza ezen a linken érhető el.

Fejléckép: Kiss Tibor Noé (Fotó/Forrás: Zsuzsanna Komjáthy / Kiss Tibor Noé Facebook-oldala)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is. 
Könyv hír

A Német Könyvdíj rövidlistájára is felkerült Terézia Mora regénye

Öt másik könyv mellett a magyar származású művész Muna oder Die Hälfte des Lebens című kötete is esélyes a rangos irodalmi elismerésre. Terézia Mora korábban már elhódította a díjat.