Könyv

Kiss Tibor Noé kapta a Hazai Attila Irodalmi Díjat

2020.05.01. 13:35
Ajánlom
A szakmai zsűri döntése szerint az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat Kiss Tibor Noé kapja, jelentette be ma, április 30-án, a névadó Hazai Attila születésnapján online a Hazai Attila Alapítvány.

A Hazai Attila-díj zsűrije ebben az évben is március elején találkozott, hogy eldöntse, 2020-ban ki legyen az a kortárs író, aki elnyeri az egymillió forint pénzjutalommal járó elismerést.
Az alapítvány szokás szerint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra tervezte a díjazott nevének nyilvánosságra hozását. A megváltozott körülmények miatt azonban idén rendhagyó módon április 30-án, Hazai Attila születésnapján online jelentették be a nyertest, amelynek részleteit a Hazai Attila facebook-oldalon lehet látni.

A szakmai zsűri döntése szerint 2020-ban Kiss Tibor Noé veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

Kiss Tibor Noé 1976. február 19-én született Kispesten. Ferencvárosban. 1986 és 1993 között az FTC igazolt futballistája volt, legtöbbször középső középpályás - olvasható a Litera.hu-n megjelent életrjazban. 

A gimnázium befejezése után egy évig a Magyar Postánál dolgozott újságkihordóként emellett több közvéleménykutató cégnél volt kérdezőbiztos. 1996-ban középfokú végzettséget szerezett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában, majd 1997-től a Pécsi Tudományegyetem szociológia szakán tanult.

2005 óta folyamatosan együttműködik a Pécsi Tudományegyetem Romológia Tanszékével is. 2013 és 2015 között Pécsbányán futballedzéseket tartott hátrányos helyzetű helyi fiatalok számára.

2012 és 2017 között Pécsen főszervezője volt az Irodalmi Diszkó elnevezésű rendezvénysorozatnak, amelynek során 46 irodalmi, kulturális, zenei est valósult meg.

2005-ben kezdte el írni Inkognitó című regényét, amelyet 2010-ben az Alexandra Kiadó jelentetett meg.

A Bródy-díj zsűrije ekkor az öt legjobb elsőkötetes szerző közé választotta.

Második regénye Aludnod kellene címmel 2014-ben  a Magvető kiadónál jelent meg, majd 2016-ban az Inkognitó új kiadása is. Harmadik regénye 2020 őszére várható, szintén a Magvetőnél.

Regényeit 2016 óta négy nyelvre (cseh, német, lengyel, szlovén) fordították le, és további négy nyelven (észt, horvát, román, szlovák) egyéb írásai, novellái és regényrészletei is olvashatók. Szépirodalmi szövegei (tárca, tárcanovella, regényrészlet, vers) számos nyomtatott és online kiadványban, folyóiratokban és antológiákban is megjelentek

Az írás mellett fotózni is szeret, képei Pillanatnyi hiány címmel 2015-ben önálló kiállításon is szerepeltek Pécsen és Miskolcon, illetve az ő fotói illusztrálták a Csillagszálló folyóirat 2017/tavaszi lapszámát.

Május 7-én a Líra facebook oldalán, Szegő János beszélget Kiss Tibor Noéval.

 

(Fejléckép: Kiss Tibor Noé, Forrás/Foto: Líra / Komjáthy Zsuzsanna)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.