Könyv

Kiss Tibor Noé kapta a Hazai Attila Irodalmi Díjat

2020.05.01. 13:35
Ajánlom
A szakmai zsűri döntése szerint az idei Hazai Attila Irodalmi Díjat Kiss Tibor Noé kapja, jelentette be ma, április 30-án, a névadó Hazai Attila születésnapján online a Hazai Attila Alapítvány.

A Hazai Attila-díj zsűrije ebben az évben is március elején találkozott, hogy eldöntse, 2020-ban ki legyen az a kortárs író, aki elnyeri az egymillió forint pénzjutalommal járó elismerést.
Az alapítvány szokás szerint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra tervezte a díjazott nevének nyilvánosságra hozását. A megváltozott körülmények miatt azonban idén rendhagyó módon április 30-án, Hazai Attila születésnapján online jelentették be a nyertest, amelynek részleteit a Hazai Attila facebook-oldalon lehet látni.

A szakmai zsűri döntése szerint 2020-ban Kiss Tibor Noé veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

Kiss Tibor Noé 1976. február 19-én született Kispesten. Ferencvárosban. 1986 és 1993 között az FTC igazolt futballistája volt, legtöbbször középső középpályás - olvasható a Litera.hu-n megjelent életrjazban. 

A gimnázium befejezése után egy évig a Magyar Postánál dolgozott újságkihordóként emellett több közvéleménykutató cégnél volt kérdezőbiztos. 1996-ban középfokú végzettséget szerezett a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolájában, majd 1997-től a Pécsi Tudományegyetem szociológia szakán tanult.

2005 óta folyamatosan együttműködik a Pécsi Tudományegyetem Romológia Tanszékével is. 2013 és 2015 között Pécsbányán futballedzéseket tartott hátrányos helyzetű helyi fiatalok számára.

2012 és 2017 között Pécsen főszervezője volt az Irodalmi Diszkó elnevezésű rendezvénysorozatnak, amelynek során 46 irodalmi, kulturális, zenei est valósult meg.

2005-ben kezdte el írni Inkognitó című regényét, amelyet 2010-ben az Alexandra Kiadó jelentetett meg.

A Bródy-díj zsűrije ekkor az öt legjobb elsőkötetes szerző közé választotta.

Második regénye Aludnod kellene címmel 2014-ben  a Magvető kiadónál jelent meg, majd 2016-ban az Inkognitó új kiadása is. Harmadik regénye 2020 őszére várható, szintén a Magvetőnél.

Regényeit 2016 óta négy nyelvre (cseh, német, lengyel, szlovén) fordították le, és további négy nyelven (észt, horvát, román, szlovák) egyéb írásai, novellái és regényrészletei is olvashatók. Szépirodalmi szövegei (tárca, tárcanovella, regényrészlet, vers) számos nyomtatott és online kiadványban, folyóiratokban és antológiákban is megjelentek

Az írás mellett fotózni is szeret, képei Pillanatnyi hiány címmel 2015-ben önálló kiállításon is szerepeltek Pécsen és Miskolcon, illetve az ő fotói illusztrálták a Csillagszálló folyóirat 2017/tavaszi lapszámát.

Május 7-én a Líra facebook oldalán, Szegő János beszélget Kiss Tibor Noéval.

 

(Fejléckép: Kiss Tibor Noé, Forrás/Foto: Líra / Komjáthy Zsuzsanna)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv interjú

Hogyan élhetjük tovább az életünket egy sorsfordító tragédia után? – Beszélgetés Ann Napolitano írónővel

Az Ezüst madarak című regény nem a gyászról szól, hanem a reményről és az élni akarásról. Ann Napolitano írónőt a regény magyarországi kiadója, a General Press Könyvkiadó kérdezte arról, hogy mi ihlette a történetet, és mi segítette az írónőt a főszereplő, Edward hiteles megformálásában.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Krusovszky Dénessel és Berg Judittal

Május 28-án 16 órától Krusovszky Dénessel beszélget új regényéről Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője, 18 órától pedig Berg Juditot kérdezi a Rumini kötetekről Szegő János a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Lana Millannal és Szilasi Lászlóval új könyvükről

Május 27-én 16 órától Szilasi Lászlóval beszélget új regényéről Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője, 18 órától pedig Lana Millant kérdezi új kötetéről Jordán Gergő, a regény szerkesztője a Líra Könyv Facebook oldalán.