Könyv

„Kolosszális támadás volt” – először szólalt meg Salman Rushdie a merénylet óta

2023.02.07. 10:15
Ajánlom
Mindig is törekedett, hogy elkerülje az áldozatszerepet, de néha azért hajlamos sajnálni magát – erről is beszélt egy interjúban a Booker-díjas író, aki azonban nem szeretné, hogy az emberek a könyveit olvasva ugyanígy érezzenek. Rushdie a New Yorkernek az egészségügyi állapotáról is beszélt, illetve elmondta azt is, kiket tart felelősnek a támadásért.

„A fotó a New Yorkerben drámai és erőteljes, de ahogy valójában kinézek, sokkal prózaibb” – ezekkel a szavakkal osztott meg magáról egy szelfit Salman Rushdie a Twitteren azután, hogy interjú jelent meg vele az amerikai lapban. Igaz, a bejegyzést később eltávolította, feltehetően azért is, mert a fotóját felhasználva terjeszteni kezdtek egy muszlimellenes idézetet, amely valójában nem az írótól származik.

Amint az közismert, a Booker-díjas szerzőt tavaly egy New York-i irodalmi találkozón támadta meg férfi, és több mint tíz késszúrással megsebesítette. Rushdie maradandó sérüléseket szenvedett, egyebek közt fél szemére megvakult.

A 75 éves író az interjúban egyebek közt szerencsésnek nevezte magát, és mint mondta, elsősorban hálát érez.

Arra a kérdésre, hogy kit hibáztat a történtekért, egyértelműen Hadi Matart, vagyis a támadót nevezte meg. Ez a kérdés azért releváns, mert mint utólag kiderült, az irodalmi találkozót felügyelő biztonsági szolgálat közel sem volt felkészülve egy ilyen incidensre. Nem ellenőrizték például fémdetektorral a vendégeket, a hírek szerint a biztonsági őrök feladata kizárólag arra korlátozódott, hogy figyeljék, a résztvevők ne vihessenek be italt vagy ételt. Rushdie azonban az interjúban nem volt hajlandó a biztonságért felelős személyzetet hibáztatni.

„Nagyon keményen igyekeztem az évek során, hogy elkerüljem a vádaskodást és a keserűséget” – mondta az író.

Az egyik módja, ahogy ezt az egészet kezelni tudtam, hogy előre nézek, és nem hátra. Ami holnap történik, sokkal fontosabb, mint ami tegnap történt

– tette hozzá.

Mint mondta, a nagy sérülések lényegében begyógyulnak, utalva arra, hogy rengeteg terápia után újra érzi a hüvelykujját, a mutatóujját és a tenyere alsó felét. Rushdie már képes sétálgatni is, de folyamatos ellenőrzésre szorul.

Kolosszális támadás volt

– mondta.

Egyúttal beszélt arról is, hogy mindig arra törekedett, ne szokjon hozzá az áldozatszerephez. „Egyszer csak ott ülsz, és azt mondod: »Valaki megszúrt egy késsel. Szegény én!«… Néha én is ezt gondolom” – árulta el. Rushdie azonban hozzátette, nem szeretné, hogy az emberek ezt gondolják az új könyvét olvasva. „Azt akarom, hogy rabul ejtse őket a mese, és elragadja őket.”

Forrás: The Guardian

Fejléckép: Salman Rushdie (Fotó/Forrás: Arun Nevader/WireImage/Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.