Könyv

„Kolosszális támadás volt” – először szólalt meg Salman Rushdie a merénylet óta

2023.02.07. 10:15
Ajánlom
Mindig is törekedett, hogy elkerülje az áldozatszerepet, de néha azért hajlamos sajnálni magát – erről is beszélt egy interjúban a Booker-díjas író, aki azonban nem szeretné, hogy az emberek a könyveit olvasva ugyanígy érezzenek. Rushdie a New Yorkernek az egészségügyi állapotáról is beszélt, illetve elmondta azt is, kiket tart felelősnek a támadásért.

„A fotó a New Yorkerben drámai és erőteljes, de ahogy valójában kinézek, sokkal prózaibb” – ezekkel a szavakkal osztott meg magáról egy szelfit Salman Rushdie a Twitteren azután, hogy interjú jelent meg vele az amerikai lapban. Igaz, a bejegyzést később eltávolította, feltehetően azért is, mert a fotóját felhasználva terjeszteni kezdtek egy muszlimellenes idézetet, amely valójában nem az írótól származik.

Amint az közismert, a Booker-díjas szerzőt tavaly egy New York-i irodalmi találkozón támadta meg férfi, és több mint tíz késszúrással megsebesítette. Rushdie maradandó sérüléseket szenvedett, egyebek közt fél szemére megvakult.

A 75 éves író az interjúban egyebek közt szerencsésnek nevezte magát, és mint mondta, elsősorban hálát érez.

Arra a kérdésre, hogy kit hibáztat a történtekért, egyértelműen Hadi Matart, vagyis a támadót nevezte meg. Ez a kérdés azért releváns, mert mint utólag kiderült, az irodalmi találkozót felügyelő biztonsági szolgálat közel sem volt felkészülve egy ilyen incidensre. Nem ellenőrizték például fémdetektorral a vendégeket, a hírek szerint a biztonsági őrök feladata kizárólag arra korlátozódott, hogy figyeljék, a résztvevők ne vihessenek be italt vagy ételt. Rushdie azonban az interjúban nem volt hajlandó a biztonságért felelős személyzetet hibáztatni.

„Nagyon keményen igyekeztem az évek során, hogy elkerüljem a vádaskodást és a keserűséget” – mondta az író.

Az egyik módja, ahogy ezt az egészet kezelni tudtam, hogy előre nézek, és nem hátra. Ami holnap történik, sokkal fontosabb, mint ami tegnap történt

– tette hozzá.

Mint mondta, a nagy sérülések lényegében begyógyulnak, utalva arra, hogy rengeteg terápia után újra érzi a hüvelykujját, a mutatóujját és a tenyere alsó felét. Rushdie már képes sétálgatni is, de folyamatos ellenőrzésre szorul.

Kolosszális támadás volt

– mondta.

Egyúttal beszélt arról is, hogy mindig arra törekedett, ne szokjon hozzá az áldozatszerephez. „Egyszer csak ott ülsz, és azt mondod: »Valaki megszúrt egy késsel. Szegény én!«… Néha én is ezt gondolom” – árulta el. Rushdie azonban hozzátette, nem szeretné, hogy az emberek ezt gondolják az új könyvét olvasva. „Azt akarom, hogy rabul ejtse őket a mese, és elragadja őket.”

Forrás: The Guardian

Fejléckép: Salman Rushdie (Fotó/Forrás: Arun Nevader/WireImage/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.