Könyv

Könyv jelenik meg Ács János pályafutásáról

2022.07.27. 09:00
Ajánlom
Sándor L. István kötete a kezdetektől tekinti át a hét éve elhunyt, meghatározó jelentőségű színházrendező, Ács János munkásságát, egészen első sikereitől a kaposvári Marat/Sade című előadásig, amelyet máig legenda övez.

Ács János halálának hetedik évfordulója alkalmából elkészült az első könyv, amely kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a meghatározó jelentőségű színházrendező munkásságát. Az Ács János színháza című kötet szerzője, Sándor L. István a kezdetektől tekinti át a művész pályáját, egészen a kaposvári Marat/Sade című előadásig, amely a magyar színháztörténet egy máig élő legendája: Ács rendezése ugyanis olyan szintézist teremtett, amely

nemcsak a magyar (és az egyetemes) színházművészet meghatározó irányzatait foglalta össze, hanem a 80-as évek értelmiségi gondolkodásának progresszív irányait is.

A könyvből megismerhetjük a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpadot, azt az amatőr színházi műhelyt, ahol Ács szoros kapcsolatba került a színjátszással, majd vezető színészként első sikereit aratta. Az óriáscsecsemő egyik utolsó előadásán lépett fel először, később főszerepeket játszott például az Örök Elektra, a Petőfi-rock és a Kőműves Kelemen előadásain is.

acs-inverseB1-154456.jpg

Sándor L. István Ács János színháza című könyvének borítóterve (Fotó/Forrás: Salinute Kiadó)

Ezt követően a szerző sorra veszi azokat az előadásokat, amelyeket a rendező előbb főiskolásként, majd a kaposvári társulat tagjaként, illetve meghívott vendégként készített, és amelyek azonnal a pályakezdő rendezőre irányították a szakma figyelmét. Nevéhez olyan előadások fűződnek itt, mint például a Szöveg és zene, az Esküvő, az Átváltozások, a Szentivánéji álom, vagy a budapesti Játékszínben bemutatott Komédiások és a Józsefvárosi Színházban játszott A tavasz ébredése.

Minthogy ezeket a darabokat kitakarja a Marat/Sade-t övező legenda, Sándor L. István arra is kísérletet tesz, hogy

betekintsen e legendák mögé, és a korukban elevenen ható, a színházi gondolkodást megváltoztató előadásokra, illetve a bennünk megmutatkozó alkotói és színészi teljesítményekre is ráirányítsa a figyelmet.

A szerző szerint ugyanis Ács János diadalmas pályakezdése aligha képzelhető el Eörsi István dramaturgi, Szegő György és Donáth Péter tervezői, Márta István zeneszerzői, Balkay Géza, Máté Gábor, Lukács Andor, Jordán Tamás, Básti Juli, Csákányi Eszter, Rajhona Ádám, Bezerédi Zoltán és mások színészi teljesítménye nélkül.

Sándor L. István: Ács János színháza – Az óriáscsecsemőtől a Marat/Sade-ig

Selinute Kiadó
A könyv kedvezményesen előrendelhető itt

Fejléckép: Ács János (Fotó/Forrás: Theater.hu / Ilovszky Béla)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Könyv hír

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Könyv hír

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Könyv hír

Murakami Haruki kapta az Asztúria hercegnője-díjat

A rangos elismerést sokan csak a spanyol Nobelnek nevezik. A japán művész mellett Eliud Kipchoge, Hélene Carrere d´Encausse, Nuccio Ordine és Meryl Streep is megkapta az elismerést.
Könyv hír

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.