Könyv

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

2020.11.23. 12:25
Ajánlom
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.

Az online könyvbemutatón Lőrinc Katalin táncművész, koreográfus, egyetemi tanár beszélgetett Gara Márk és Halász Tamás tánctörténészekkel Róna életéről, pályafutásáról. Ez a gazdag életmű szolgáltatja a 228 oldalas könyv gerincét, a de helyet kaptak a kötetben a kiállításon is látható anyagok, valamint mintegy 400 illusztráció, fénykép – köztük Keleti Éva, Féner Tamás, Mezey Béla és Domonkos Sándor művei.

A könyv a kiállítás örökkévalóságnak szánt változata

– mondta el a Halász Tamás kurátor. További érdekesség, hogy Róna Viktorról soha ezelőtt nem született kiállítás vagy kiadvány, és ugyan most a járványhelyzet miatt a Bajor Gizi Színészmúzeum zárva tart, a tárlatot meghosszabbítják.

GAJANE_OperahazRonaViktor_OroszAdel_1962_fotos_KotnyekAntal-133005.jpg

Orosz Adél és Róna Viktor, 1962 (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / OSZMI)

A Róna-hagyaték az OSZMI táncarchívumának egyik leggazdagabb hagyatéki gyűjteménye, ezért az életművet a legnagyobb részletességgel tárhatják az érdeklődők elé, beemelve olyan anyagokat is, amik az adott kort segítenek jobban megérteni.

A könyvben a hónapok munkájával összeállított életrajz mellett Gara Márt írt esszét Róna Viktorról, elhelyezve őt a nemzetközi és a hazai tánctörténetben. Ezeket egészítik ki a különböző idézetek, interjúk.

A kiállítás és a könyv is fellebbenti a fátylat arról, hogy hogyan lehetett ezt a pompás pályaívet így, ennek a kettősségnek jegyében leírni.

Az online könyvbemutató itt nézhető meg

A Herceg a vasfüggöny mögül felelős szerkesztője Bánóczy Varga Andrea, a kiállítás vizuális tervezése és a kötet tipográfiai terve Czeizel Balázs munkája. A megjelenés pontos időpontjáról december elején ad majd tájékoztatást az OSZMI.

Fejléckép: Róna Viktor (fotó: Féner Tamás / OSZMI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.