Könyv

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

2020.11.23. 12:25
Ajánlom
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.

Az online könyvbemutatón Lőrinc Katalin táncművész, koreográfus, egyetemi tanár beszélgetett Gara Márk és Halász Tamás tánctörténészekkel Róna életéről, pályafutásáról. Ez a gazdag életmű szolgáltatja a 228 oldalas könyv gerincét, a de helyet kaptak a kötetben a kiállításon is látható anyagok, valamint mintegy 400 illusztráció, fénykép – köztük Keleti Éva, Féner Tamás, Mezey Béla és Domonkos Sándor művei.

A könyv a kiállítás örökkévalóságnak szánt változata

– mondta el a Halász Tamás kurátor. További érdekesség, hogy Róna Viktorról soha ezelőtt nem született kiállítás vagy kiadvány, és ugyan most a járványhelyzet miatt a Bajor Gizi Színészmúzeum zárva tart, a tárlatot meghosszabbítják.

GAJANE_OperahazRonaViktor_OroszAdel_1962_fotos_KotnyekAntal-133005.jpg

Orosz Adél és Róna Viktor, 1962 (Fotó/Forrás: Kotnyek Antal / OSZMI)

A Róna-hagyaték az OSZMI táncarchívumának egyik leggazdagabb hagyatéki gyűjteménye, ezért az életművet a legnagyobb részletességgel tárhatják az érdeklődők elé, beemelve olyan anyagokat is, amik az adott kort segítenek jobban megérteni.

A könyvben a hónapok munkájával összeállított életrajz mellett Gara Márt írt esszét Róna Viktorról, elhelyezve őt a nemzetközi és a hazai tánctörténetben. Ezeket egészítik ki a különböző idézetek, interjúk.

A kiállítás és a könyv is fellebbenti a fátylat arról, hogy hogyan lehetett ezt a pompás pályaívet így, ennek a kettősségnek jegyében leírni.

Az online könyvbemutató itt nézhető meg

A Herceg a vasfüggöny mögül felelős szerkesztője Bánóczy Varga Andrea, a kiállítás vizuális tervezése és a kötet tipográfiai terve Czeizel Balázs munkája. A megjelenés pontos időpontjáról december elején ad majd tájékoztatást az OSZMI.

Fejléckép: Róna Viktor (fotó: Féner Tamás / OSZMI)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.
Könyv magazin

Marilyn Monroe nemcsak falánk könyvmoly volt, hanem versírással is próbálkozott

Marilyn Monroe nevét hallva az emberek fejében bizonyára azonnal bevillan a fellibbenő fehér szoknyája után kapó szőke szexszimbólum, aki J. F. Kennedy amerikai elnök ágyában kereste a boldogságot, és akin a stúdiók ott nyerészkedtek, ahol csak tudtak. De vajon eszébe jut-e bárkinek, hogy Marilyn könyvtára több mint 400 kötetből állt, ő maga pedig előszeretettel írt verseket?
Könyv magazin

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.