Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

2021.09.22. 14:05
Ajánlom
A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

A számos hazai és világirodalmi könyvújdonságot felvonultató fesztivál kísérőprogramjai között beszélgetések, dedikálások, valamint zenés irodalmi programok és séták is helyet kaptak.

Itt mutatja be legújabb kötetét, a Nagyapám engem agyonlőtt volna című regényt a német Jennifer Teege, melyben nagyapja, a náci Amon Göth és családja történetét beszéli el. De

Magyarországra érkezik az izlandi Jón Kalman Stefánsson, a Menny és Pokol-trilógia szerzője is, aki legújabb könyvét, az Ástát dedikálja.

Az izlandi Sigríður Hagalín Björnsdóttir A sziget című thrillere már nem ismeretlen a magyar olvasók számára, most ő is új könyvvel jelentkezik, illetve a a fesztivál vendége lesz két Európai Unió Irodalmi díjas szerző, a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Solà is.

A négynapos könyvvásárral egybekötött fesztiválon magyar írókból sem lesz hiány, a látogatók találkozhatnak többek között Bartók Imrével, Bodor Ádámmal, Csányi Vilmossal, Danyi Zoltánnal, Háy Jánossal, Földényi F. Lászlóval, Kalapos Éva Veronikával, Karafiáth Orsolyával, Kollár-Klemencz Lászlóval, Markó Bélával, Mezei Márkkal, Pataki Ágival, Simon Mártonnal, Szilasi Lászlóval, Tisza Katával és Tóth Krisztinával is.

MagashegyiUnderground-140258.jpg

Magashegyi Underground (Fotó/Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

A jubileumi Margón a könyvbemutatókat és beszélgetéseket esténként zenés programok zárják: a Magashegyi Underground különleges, a kortárs magyar irodalom verseit feldolgozó előadását mutatja be, fellép az egyedi irodalmi-zenei projekt, a Klasszik lasszó, Czinki Ferenc, Kemény Zsófi, Vitáris Iván és a Blahalouisana zenekarból ismert Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté produkciója, valamint

itt debütál a Belefér egy pici szívbe című előadás, amelyben a Csík zenekar tagjai zenésítették meg Grecsó Krisztián gyerekverseit.

Egy tavalyi kezdeményezést folytatva a Könyves Magazinnal közösen ismét lesznek irodalmi séták, melyeken irodalmi művek tükrében mutatják be Budapest különböző arcait.

A részletes programok szeptember 27-től érhetők el a Margó Irodalmi Fesztivál honlapján és Facebook-oldalán.

Fejléckép: Háy János is a Margó Fesztivál vendége lesz (forrás: Margó Irodalmi Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján. 
Könyv interjú

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.