Könyv

Könyvfóliázás: kijavították a vesszőhibát a kormányrendeletben

2024.04.24. 13:45
Ajánlom
Május 8-ától lép érvénybe a kormány új rendelete, amelynek rendelkezései alapján tovább szigorodtak a szexualitással és szexuális mássággal foglalkozó könyvek forgalmazásának szabályai. Az új szabályok a felelősséget mostantól a kereskedők helyett a kiadókra terhelik.

Április 23-án este új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közönyben, amelyben a kormány tovább szigorította a szexualitással vagy LMBTQ-emberekkel foglalkozó könyvek kereskedelmét – szúrta ki a HVG. A május 8-tól hatályos új szabály továbbra is úgy fogalmaz: „Azt a gyermekeknek szóló terméket, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.”

A tilalmat kiterjesztették arra az esetre is, ha a termék „kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon” ábrázolja az említett témákat.

A kormány egyúttal kijavította azt a vesszőhibát, amelyre hivatkozva a Líra korábban pert is nyert. A rendelet hivatalos szövege ugyanis így szólt: „A termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.” Az új szabály azonban már pótolja az „elkülönítve” szó után a vesszőt.

Pert nyert a Líra: nem volt jogszabálysértő a Heartstopper című kötet forgalmazása

Kapcsolódó

Pert nyert a Líra: nem volt jogszabálysértő a Heartstopper című kötet forgalmazása

A hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a Líra Kereskedelmi Kft.-t, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő – írta meg a Magyar Hang a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián bejelentésére hivatkozva.

A rendelet kitér arra is, a kiadók kötelesek tájékoztatni a kereskedőt, ha a könyv a rendelet hatálya alá tartozik, vagyis a felelősséget a kereskedőről a kiadóra terhelik át. Azt is megszabják egyúttal, hogy a bolt „a fogyasztóvédelmi hatóság vagy a fogyasztó erre irányuló kifejezett kérése esetén” köteles kibontani a fóliát „a termék zárt csomagolás nélküli megvizsgálása” érdekében.

Fejléckép: Látogató a Líra Könyv standjánál a 2023-as Ördögkatlan Fesztiválon (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Ismét pert nyert a Líra a kormányhivatallal szemben

Kapcsolódó

Ismét pert nyert a Líra a kormányhivatallal szemben

A bíróság jogerős ítélete szerint Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyve „minden, csak nem öncélú”. Az indoklásban ezúttal is szerepet játszott az érintett kormányrendelet kétértelmű megfogalmazása. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.