Könyv

KönyvKaland a Műcsarnokban

2011.12.21. 11:35
Ajánlom
Kezdetét vette a KönyvKaland olvasás-népszerűsítési projekt, ahol százezer ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára és indul egy országos illusztrációs pályázat és szépirodalmi verseny is.

A KönyvKaland a Passion to Read nemzetközi kezdeményezés része, ami korábban már Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban is sikert aratott. A néhány hónapos projekt célja, hogy a mesék világán keresztül a könyvek és az olvasás szeretetét népszerűsítse a 3-9 éves gyerekek körében. A program keretében százezer ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével kiválasztott iskolákban és olyan kulturális intézményekben, mint a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy a Ludwig Múzeum. A KönyvKalandhoz országos illusztrációs pályázat és szépirodalmi verseny is kapcsolódik, a partnerintézmények segítségével pedig számos programon vehetnek részt a gyerekek, ahol szakemberek segítségével kerülhetnek közelebb az olvasáshoz.

A Kányádi Sándor és Halász Judit fővédnökségével zajló projekt hivatalosan kedden, a Műcsarnokban indult: a Sipos Laura múzeumpedagógus által kidolgozott program az olvasás élményét középpontba állítva kapcsolta össze kreatív játékokon keresztül a verbalitást és a gyerekek manuális képességeit. A keddi rendezvényen százötven alsó tagozatos találkozhatott Zolikával, a KönyvKaland szimbolikus figurájával, Scherer Péter tolmácsolásában hallgathatták meg a színész kedvenc meséjét, emlékművet emeltek az olvasásra serkentő projekt részére és minden gyerek saját maga által készített mesekönyvet vihetett haza. A KönyvKaland tervei szerint a felépült installációt Budapest több pontján fogja felállítani a projekt ideje alatt, vagyis március végéig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.
Könyv tokió

Iktasson apró sikátorokat a könyvespolcába!

Egy japán művész a szűk tokiói utcácskákat könyvtámaszok formájában varázsolja a könyvek közé.