Könyv

Könyvkiadók tájékozódhatnak a Kreatív Európa Iroda új pályázatairól

2022.03.24. 14:55
Ajánlom
A Kreatív Európa Iroda munkatársai április 1-én 10 órai kezdettel online pályázati tájékoztatót tartanak az Európai irodalmi művek forgalma (korábban műfordítási projektek) pályázati területről, ahol részletesen ismertetik a pályázás feltételeit, bemutatják a szükséges dokumentumokat és hasznos információt nyújtanak a költségvetés összeállításához.

A részvételt tapasztalt és kevésbé tapasztalt pályázóknak egyaránt ajánlják a szervezők. Az online pályázati tájékoztató itt érhető el.

Az online tájékoztatáshoz való csatlakozás regisztrációhoz kötött, amelyet ide kattintva lehet megtenni legkésőbb 2022. március 31-én 17 óráig.

Az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) közzétette a Kreatív Európa Európai irodalmi művek forgalma területének 2022-es pályázati felhívását. A projektek célja egy legalább öt fikciós műből álló könyvcsomag fordítása, kiadása, terjesztése és népszerűsítése. A

A pályázatokat három különböző kategóriában várják:

KIS PROJEKTEK (LIT1)

 • 5-10 könyvből álló csomag fordítása, kiadása, terjesztése és népszerűsítése
 • legfeljebb 100 000 euró támogatás
 • legfeljebb 60% társfinanszírozás
 • legfeljebb 36 hónap időtartam

KÖZEPES PROJEKTEK (LIT2)

 • 11-20 könyvből álló csomag fordítása, kiadása, terjesztése és népszerűsítése
 • legfeljebb 200 000 euró támogatás
 • legfeljebb 60% társfinanszírozás
 • legfeljebb 36 hónap időtartam

NAGY PROJEKTEK (LIT3)

 • legalább 21 könyvből álló csomag fordítása, kiadása, terjesztése és népszerűsítése
 • legfeljebb 300 000 euró támogatás
 • legfeljebb 60% társfinanszírozás
 • legfeljebb 36 hónap időtartam

A pályázatok benyújtási határideje mindhárom kategóriában 2022. május 31., 17:00.

A könyvkiadók önállóan vagy más, a könyvszektorban aktív szervezettel (például könyvtárak, könyvfesztiválok, más könyvkiadók) közös konzorciumban is pályázhatnak.

A pályázati felhívás, valamint a pályázáshoz szükséges dokumentumok elérhetőek a Funding & Tendering Opportunities Portal felületén. A Kreatív Európa Iroda honlapján magyar nyelvű összefoglaló olvasható a pályázati feltételekről, valamint a pályázás menetéről.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kreatív Európa kiadói pályázatok (Fotó / Forrás: Kreatív Európa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.