Könyv

Környezetvédelemről szóló szövegeket várnak az Álljon meg egy novellára! pályázaton

2023.05.18. 10:05
Ajánlom
Az elmúlt évekhez hasonlóan a nyertes pályaműveket a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein teszik közzé a szervezők. A Grecsó Krisztián vezette zsűrihez idén Ürge-Vorsatz Diána klímakutató is csatlakozott.

Évről évre több ezer pályamű érkezik be a JCDecaux Álljon meg egy novellára! elnevezésű irodalmi pályázatára, amelyet idén hatodik alkalommal is meghirdettek, méghozzá az E.ON főtámogatásával. A szervezők közleménye szerint a korábbiakhoz hasonlóan a nyertes alkotások a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek láthatóak, a pályázat ezúttal azonban új tematikus fókuszt kap:

olyan alkotásokat várnak, amelyek a környezetvédelemről szólnak, és elgondolkodtatnak az ember és természet viszonyáról.

A terjedelmi elvárás ezúttal is minimum 3600, maximum 4000 leütés.

Mint írták, az alkotók feladata, hogy egy novella formájában mondják el, hányféle motivációnk lehet a környezetvédelemre, és mi mindent tehetünk meg azért, hogy a jövő számára is élhető maradjon a Föld. A húsz nyertes pályázó lehetőséget kap arra, hogy több százezer ember előtt publikálja az alkotását, és ily módon mások döntéseire is hatással legyen. A szervezők friss, reprezentatív kutatása szerint ugyanis a budapestiek kimondottan sok időt – egy átlagos napon legalább egy órát – töltenek tömegközlekedéssel, a felnőtt lakosság csaknem hetven százaléka választja az utazásnak ezt a formáját, ezért nem mindegy, hogy a megállókban milyen tartalmakkal találkozunk.

A zsűri elnöke ezúttal is Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, aki Vecsei H. Miklós színművésszel, Samu Tímeával, a JCDecaux vezérigazgatójával, valamint Károlyi Zsuzsával, az E.ON márka- és marketingvezetőjével jelöli ki a nyerteseket. A zsűrihez idén csatlakozott Ürge-Vorsatz Diána klímakutató is.

A pályázatokat 2023. június 11-ig várják.

Idén az E.ON Hungária kulturális fenntarthatósági különdíjat ajánl fel 100 000 forint értékben, a Rossmann Magyarország pedig a tavalyi évhez hasonlóan 100 000 Forintos ajándékutalványt ad egy általa kiválasztott novellának.

További részletek a pályázat weboldalán

Fejléckép forrása: Pexels.com

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Átalakul az apák szerepe a családban” – Grecsó Krisztián a Lírástudók vendége

Új könyve, a Lányos apa kapcsán saját szülői példáiról, a kitárulkozás nehézségeiről, az apasággal járó örömökről és nehézségekről kérdezte Grecsó Krisztiánt a Lírástudók podcast műsorvezetője, Grisnik Petra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.