Könyv

Korunkra reflektálnak a Selinunte Kiadó új drámakötetei

2021.12.16. 14:40
Ajánlom
Három új kortárs drámakötettel jelentkezett a mai magyar színdarabok kiadására szakosodott Selinunte Kiadó. Székely Csaba, Tasnádi István és Kárpáti Péter darabjai után ezúttal Darvasi László, Pass Andrea és Szücs Zoltán műveit vehetik kézbe az olvasók.

A három szerző más-más úton érkezett a színház világába, így világlátásuk, a színpadhoz való viszonyuk is különböző. Többek között ez az eltérő nézet is tükröződik a drámákban, izgalmas színpadi lehetőségeket rejtve magában.

Darvasi László 1993 óta rendszeresen ír drámákat, mostanra közel harminc kötete jelent meg. Az irodalom felől érkezett a színházhoz, Dobák Lívia dramaturg ösztönzésére kezdett el színpadi szövegekkel foglalkozni. Már az első művei azonnal színpadra kerültek – ezek közül három nyomtatott formában is megjelent –, később azonban mellőzték a színpadokon. Pedig Darvasi magát a színházat is drámáinak témájává tette, Az utolsó tíz év Bajor Gizi életébe nyújt betekintést, míg a Karády zárkája a legendás színésznő vallatását dolgozza fel.

A mostani válogatás egyik különleges darabja fiával, Darvasi Áron színész-rendezővel együtt írt darabja.

A Madárhegy – amely egy alakuló társulat első előadása lett volna, ám a pandémia miatt nem került bemutatásra – teljes egészében olvasható a kötetben.

Pass Andrea színháztörténész diplomával, drámaírói és drámapedagógiai tanulmányokkal egy független társulatnál dolgozott rendezőasszisztensként, így találkozott a színház világával. Művein tehát érződik a színpad gyakorlati ismerete. Ráadásul

a szerző egyben rendezője is darabjainak, melynek szövegét gyakran formálja az előadások aktuális színészeire.

Drámáiban általában valós emberi helyzeteket, izgalmas problémákat vesz górcső alá, Az eltűnő ingerek és más színdarabok ezekből ad válogatást.

Szücs Zoltán kötete a Selinunte Kiadó legfrissebb kiadványa, melyben tükröződik a drámaíró eddigi színházi életútja: először díszítőként, majd kellékesként dolgozott a kaposvári színházban, de színpadon is láthatta a közönség kisebb statiszta szerepekben Mohácsi János, Ascher Tamás, Gothár Péter és Znamenák István rendezéseiben. 2000-ben egy magánéleti válság miatt eltávolodott a színháztól, melynek 12 lépéses rehabilitációs terápiája alatt kezdett el drámaírással foglalkozni. Ahogy ő fogalmaz, az „őrületeket és űröket” akarta enyhíteni az írással, amely terápiává vált. A Megálló és más színdarabok több darabja is foglalkozik az alkohol- és drogfüggőségéből felgyógyult szerző rehabilitáció alatt átélt tapasztalataival, a függőség és a felépülés kérdésével.

A Kortárs drámaírók sorozat kötetei a Színházi könyvek online könyvesboltban és az Írók Boltjában érhetők el.

Fejléckép: A kötetek borítója (forrás: Selinunte Kiadó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 
Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.