Könyv

Korunkra reflektálnak a Selinunte Kiadó új drámakötetei

2021.12.16. 14:40
Ajánlom
Három új kortárs drámakötettel jelentkezett a mai magyar színdarabok kiadására szakosodott Selinunte Kiadó. Székely Csaba, Tasnádi István és Kárpáti Péter darabjai után ezúttal Darvasi László, Pass Andrea és Szücs Zoltán műveit vehetik kézbe az olvasók.

A három szerző más-más úton érkezett a színház világába, így világlátásuk, a színpadhoz való viszonyuk is különböző. Többek között ez az eltérő nézet is tükröződik a drámákban, izgalmas színpadi lehetőségeket rejtve magában.

Darvasi László 1993 óta rendszeresen ír drámákat, mostanra közel harminc kötete jelent meg. Az irodalom felől érkezett a színházhoz, Dobák Lívia dramaturg ösztönzésére kezdett el színpadi szövegekkel foglalkozni. Már az első művei azonnal színpadra kerültek – ezek közül három nyomtatott formában is megjelent –, később azonban mellőzték a színpadokon. Pedig Darvasi magát a színházat is drámáinak témájává tette, Az utolsó tíz év Bajor Gizi életébe nyújt betekintést, míg a Karády zárkája a legendás színésznő vallatását dolgozza fel.

A mostani válogatás egyik különleges darabja fiával, Darvasi Áron színész-rendezővel együtt írt darabja.

A Madárhegy – amely egy alakuló társulat első előadása lett volna, ám a pandémia miatt nem került bemutatásra – teljes egészében olvasható a kötetben.

Pass Andrea színháztörténész diplomával, drámaírói és drámapedagógiai tanulmányokkal egy független társulatnál dolgozott rendezőasszisztensként, így találkozott a színház világával. Művein tehát érződik a színpad gyakorlati ismerete. Ráadásul

a szerző egyben rendezője is darabjainak, melynek szövegét gyakran formálja az előadások aktuális színészeire.

Drámáiban általában valós emberi helyzeteket, izgalmas problémákat vesz górcső alá, Az eltűnő ingerek és más színdarabok ezekből ad válogatást.

Szücs Zoltán kötete a Selinunte Kiadó legfrissebb kiadványa, melyben tükröződik a drámaíró eddigi színházi életútja: először díszítőként, majd kellékesként dolgozott a kaposvári színházban, de színpadon is láthatta a közönség kisebb statiszta szerepekben Mohácsi János, Ascher Tamás, Gothár Péter és Znamenák István rendezéseiben. 2000-ben egy magánéleti válság miatt eltávolodott a színháztól, melynek 12 lépéses rehabilitációs terápiája alatt kezdett el drámaírással foglalkozni. Ahogy ő fogalmaz, az „őrületeket és űröket” akarta enyhíteni az írással, amely terápiává vált. A Megálló és más színdarabok több darabja is foglalkozik az alkohol- és drogfüggőségéből felgyógyult szerző rehabilitáció alatt átélt tapasztalataival, a függőség és a felépülés kérdésével.

A Kortárs drámaírók sorozat kötetei a Színházi könyvek online könyvesboltban és az Írók Boltjában érhetők el.

Fejléckép: A kötetek borítója (forrás: Selinunte Kiadó)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.