Könyv

Korunkra reflektálnak a Selinunte Kiadó új drámakötetei

2021.12.16. 14:40
Ajánlom
Három új kortárs drámakötettel jelentkezett a mai magyar színdarabok kiadására szakosodott Selinunte Kiadó. Székely Csaba, Tasnádi István és Kárpáti Péter darabjai után ezúttal Darvasi László, Pass Andrea és Szücs Zoltán műveit vehetik kézbe az olvasók.

A három szerző más-más úton érkezett a színház világába, így világlátásuk, a színpadhoz való viszonyuk is különböző. Többek között ez az eltérő nézet is tükröződik a drámákban, izgalmas színpadi lehetőségeket rejtve magában.

Darvasi László 1993 óta rendszeresen ír drámákat, mostanra közel harminc kötete jelent meg. Az irodalom felől érkezett a színházhoz, Dobák Lívia dramaturg ösztönzésére kezdett el színpadi szövegekkel foglalkozni. Már az első művei azonnal színpadra kerültek – ezek közül három nyomtatott formában is megjelent –, később azonban mellőzték a színpadokon. Pedig Darvasi magát a színházat is drámáinak témájává tette, Az utolsó tíz év Bajor Gizi életébe nyújt betekintést, míg a Karády zárkája a legendás színésznő vallatását dolgozza fel.

A mostani válogatás egyik különleges darabja fiával, Darvasi Áron színész-rendezővel együtt írt darabja.

A Madárhegy – amely egy alakuló társulat első előadása lett volna, ám a pandémia miatt nem került bemutatásra – teljes egészében olvasható a kötetben.

Pass Andrea színháztörténész diplomával, drámaírói és drámapedagógiai tanulmányokkal egy független társulatnál dolgozott rendezőasszisztensként, így találkozott a színház világával. Művein tehát érződik a színpad gyakorlati ismerete. Ráadásul

a szerző egyben rendezője is darabjainak, melynek szövegét gyakran formálja az előadások aktuális színészeire.

Drámáiban általában valós emberi helyzeteket, izgalmas problémákat vesz górcső alá, Az eltűnő ingerek és más színdarabok ezekből ad válogatást.

Szücs Zoltán kötete a Selinunte Kiadó legfrissebb kiadványa, melyben tükröződik a drámaíró eddigi színházi életútja: először díszítőként, majd kellékesként dolgozott a kaposvári színházban, de színpadon is láthatta a közönség kisebb statiszta szerepekben Mohácsi János, Ascher Tamás, Gothár Péter és Znamenák István rendezéseiben. 2000-ben egy magánéleti válság miatt eltávolodott a színháztól, melynek 12 lépéses rehabilitációs terápiája alatt kezdett el drámaírással foglalkozni. Ahogy ő fogalmaz, az „őrületeket és űröket” akarta enyhíteni az írással, amely terápiává vált. A Megálló és más színdarabok több darabja is foglalkozik az alkohol- és drogfüggőségéből felgyógyult szerző rehabilitáció alatt átélt tapasztalataival, a függőség és a felépülés kérdésével.

A Kortárs drámaírók sorozat kötetei a Színházi könyvek online könyvesboltban és az Írók Boltjában érhetők el.

Fejléckép: A kötetek borítója (forrás: Selinunte Kiadó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Aki Pilinszky Jánostól és Vas Istvántól tanulta a költészetet – 80 éves Várady Szabolcs

1943-ban ezen a napon született Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő.
Könyv ajánló

„Korszerűvé szerettem volna tenni Tolsztoj nyelvezetét” – Gy. Horváth László a Háború és béke új fordításáról  

Először ismerheti meg a magyar közönség a legfrissebb, 1981-es orosz kiadás alapján Lev Tolsztoj monumentális nagyregényét. A szöveg fordítójával, Gy. Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Könyv hír

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.
Könyv ajánló

Új oldaláról ismerhetik meg a magyar olvasók Rainer Maria Rilkét

Nehezen megközelíthető költő, akit nem csupán olvasni, tanulmányozni is kell – erről beszélt lapunknak Báthori Csaba, aki hiánypótló kötetben mutatja be az osztrák művész eleddig ismeretlen lírai világát.
Könyv hír

Szeifert Natália kapta a Mészöly-díjat

Szekszárdon adták át a Mészöly-díjat, illetve a Mészöly Miklós Emlékplakettet. Előbbit Szeifert Natália érdemelte ki Örökpanoráma című regényével, utóbbit a Jelenkor Kiadó vezetője, Nagy Boglárka vehette át.