Könyv

Kosztolányi szerelmes leveleiből új részletek derültek ki múzsájáról

Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti – könyvkritika
2019.12.27. 20:30
Ajánlom
Eddig nem ismert szerelmes levelek során keresztül ismerhetjük meg Kosztolányi Dezső és Radákovich Mária románcát. Múzsa ihlette Kosztolányi Szeptemberi áhítatát, vagy épp fordítva?

Nehéz a múzsák sorsa - verseket ihletnek, így jelentős irodalmi szerepük van; költőkre és írókra vannak nagy hatással, így egész életeket befolyásolnak, az utókor mégis legfeljebb a(z) (ál)nevükre, meg az általuk ihletett költeményekre emlékszik. Később pedig teljesen eltűnnek a nagy alkotók árnyékában: egyáltalán nem érdekes, kik is voltak ők, egyedül az számít, hogyan hatottak a Művészre.

Pedig ők is szerettek, vagy éppen utáltak, volt munkájuk, családjuk, nem ritkán egyéb szerelmük is.

Kevesen tudnak kitörni ebből a múzsa-szerepből: Lédát, Annát és Szendrey Júliát is csak Ady, Juhász Gyula és Petőfi fénytörésében ismerjük, azaz valójában semmit nem tudunk a személyükről. Akad olyan is, aki egész életében múzsa volt, csak épp mindig más költőé - Kozmutza Flóra József Attila reménytelen szerelméből lett Illyés Gyula felesége, majd élete végén Szabó Lőrinc kései kedvesévé vált. Ezt is csak pár éve derítette ki az irodalomkutatás.

radakovich_maria-105338.jpeg

Radákovich Mária 1935-ben Visegrádon (Fotó/Forrás: PIM)

Bíró-Balogh Tamás Kosztolányi-könyvének legérdekesebb része épp az, amelyikben Kosztolányi múzsájának, ezzel együtt pedig minden múzsának a sorsát fejtegeti.

Mi volt a fontosabb, a szerelmük, vagy az a művészi energia, ami hatásukra felszabadult? Másképp: a Szeptemberi áhítat született Radákovich Máriáért, vagy épp fordítva?

A könyv ugyanis nem is annyira Kosztolányiról, mint szerelméről szól. A költő élete egy kutatott és ismert téma, nemrég jelent meg kiváló, vaskos monográfia róla; múzsájáról azonban már kevesebbet tudunk. Bíró-Balogh Tamás most először tárja nyilvánosság elé a teljes, fennmaradt levelezést Kosztolányi és Radákovich között, emellett pedig a nő életének is utánajárt. 

Kapcsolódó

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.

Radákovich Máriának nehéz gyerekkora volt, családja sokat szenvedett apja adósságai, majd öngyilkossági kísérletei miatt. Sokak szerint azonban épp ezek formálták Radákovichot azzá a nővé, akibe Kosztolányi bele tudott szeretni. 1935-ben Visegrádon ismerkedtek meg, és szinte azonnal szerelemre lobbantak egymás iránt – ez az, amit eddig is tudtunk.

Bíró-Balogh azonban lebilincselően olvasmányos módon mutatja be, hogyan szövődött tovább a Kosztolányi élete végéig tartó románc: hogyan legyintett először riválisára Kosztolányiné, majd nevezte levelében "ostoba, tájékozatlan lúd"-nak, később pedig önéletrajzi könyvében miképp próbálta elhazudni a szerelem súlyát. A másik oldalról két, törékeny szerelmes lélek portréja bontakozik ki: mindkettejüknek családjuk és gyerekük van, így csak közvetítőkön (leggyakrabban Füst Milánon) keresztül leveleznek. Bár csak egy utca választja el őket, kénytelenek lopott félórákkal, vasúti kocsiban gyorsan szalvétára firkantott szerelmes levelekkel beérni.

hanemvolnatokti-105623.jpg

Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti (Fotó/Forrás: Jaffa Kiadó)

A nő például soha nem volt képes Dezsőnek nevezni szerelmét. 

A Ha nem volnátok ti bár mindössze 320 oldal, elképesztő kutatás és tudásanyag áll mögötte: Bíró-Balogh Tamás nemcsak a szerelmi háromszög tagjaival foglalkozik, de értő, önéletrajzi olvasatot ad a szerelem ihlette Szeptemberi áhítatról. Bemutatja az Édes Anna figurája mögötti másik kedvest, és olyan kérdésekre is igyekszik választ találni, amire talán nem is lehet. Mit is jelentett Radákovich valójában Kosztolányinak? Ehhez az ismert versek és most előkerült levelek mellett (melyek paradox módon pont azok, amelyeket Kosztolányi már nem olvashatott) olyan, szabad művészi értelmezéseket vesz számba, mint például Parti Nagy Lajos Gézcsókja. Ezek alapján egyértelmű, hogy Radákovich több volt Kosztolányinak, mint puszta, halálfélelemből fakadó fellángolás. Legalább ennyire biztos, hogy a Szeptemberi áhítat nélküle is megszületett volna. Egy múzsa fő feladata ugyanis annyi, hogy inspiráljon és formát adjon a művész alkotó energiáinak. 

Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti
Jaffa Kiadó, 2019

(Címlapkép: Kosztolányi Dezső és családja, forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum / Székely Aladár felvétele)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Negyvenöten kapnak Térey-ösztöndíjat

A középgenerációs (35-65 év közti) írókat megcélzó, frissen alapított ösztöndíjat nagyvenöt alkotó kapja meg két évre.
Könyv portré

Volt rendőr és mosogatott is az 1984 írója

Szemben állt az imperializmussal és az osztálytársadalommal, ugyanakkor támadta a szervezett szocialista mozgalom legtöbb formáját. 1950. január 21-én hunyt el George Orwell angol író, kritikus, újságíró, az Állatfarm szerzője.
Könyv gyerek

Te ünnepled a Nemzetközi Könyvajándékozás Napját?

Február 14-én ismét kapjon könyvet minden gyerek!
Könyv ajánló

Rajk László, a kevés 21. századi hősünk egyike

Vámos Miklós januárban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Tények és tanúk sorozatban megjelent Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúját ajánlja.
Könyv interjú

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.