Könyv

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

2024.02.29. 12:55
Ajánlom
Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza. Az intézmény fennállása 120. évfordulója alkalmából számos újdonsággal készül.

Huszonöt év után 2024. február 29-től új főigazgató irányítja Magyarország legnagyobb és legtöbb olvasót, használót fogadó könyvtári hálózatának tevékenységét. Kovácsné Koreny Ágnest Budapest Főváros Közgyűlése 2023 szeptemberében, pályázat alapján választotta az intézmény új vezetőjének. Az új főigazgató a nyugállományba vonuló Fodor Pétert váltja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) élén, kinevezése 2029. február 28-ig szól – közölte az intézmény. 

Kovácsné Koreny Ágnes korábban az Országgyűlési Könyvtárban, majd az Országgyűlés Hivatalában dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2014-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár általános főigazgató-helyetteseként jelentős szerepe volt az Informálni. Integrálni. Inspirálni, illetve A mi városunk. A mi könyvtárunk. A Közös történetünk. FSZEK – Budapest könyvtára című stratégiai tervek kidolgozásában, megvalósításában.

2018-ban a FSZEK az irányításával zajló minőségbiztosítási munka eredményeképpen nyerte el a Minősített Könyvtár címet.

Noha a 2023-ban 298 ezer használót regisztráló fővárosi könyvtárhálózat forgalmi adatai a 2019. évi, járványhelyzet előtti időket idézik, a könyvtári működés és szolgáltatások fejlesztésére folyamatos az igény – írja közleményében az intézmény. Hozzáteszik, az új főigazgató szakmai programjának víziójában a FSZEK tagkönyvtárai információs, tudás- és közösségi központokként, valamint olyan vonzó, biztonságos helyekként jelennek meg, amelyek kihagyhatatlan célpontok, desztinációk az olvasást, a kultúrát, az élethosszig tartó tanulást és a tartalmas, minőségi életet, társadalmi és közösségi jól-létet keresők, értéknek tartók számára.

Kitértek rá, a következő évek tervei között szerepel többek között a Központi Könyvtár és a 47 kerületi tagkönyvtár korszerű, nyitott, befogadó és zöld könyvtári szerep megerősítése; a közösségvezérelt, innovatív és fenntartható szolgáltatásfejlesztés; a digitális befogadás és digitális műveltség támogatása, illetve a helyi közösségek, valamint a közösségi kezdeményezések erősítése.

A könyvtár mint a „családok második nappalija” fontos szerepet kap az elképzelésekben

– írták.

A FSZEK 2024-ben ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját. Ennek alkalmából a Könyvtár számos újdonsággal készül. Többek között

  • tavasszal elindul az e-könyv kölcsönzés tesztidőszaka
  • megújul a könyvtári katalógus keresőfelülete
  • bővül a 0-24 órás, érintésmentes kölcsönzést biztosító locker hálózat
  • egyes tagkönyvtárakban pedig már mobiltelefonos applikáción keresztül is lehetőség lesz kölcsönzésre.

A jubileumi évben ugyanakkor a megszokott rendezvények mellett családi napok, várostörténeti séták, olvasásfejlesztő robotika foglalkozások, és más újdonságok várják majd az érdeklődőket.

Fejléckép: Kovácsné Koreny Ágnes (Fotó/Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.