Könyv

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

Művészi szabadság
2020.05.14. 12:15
Ajánlom
A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

Mi volt az első gondolata, amikor kiderült, hogy a zsűri önnek ítélte az idei Libri irodalmi díjat?

A gondolatra nem emlékszem, csak arra, hogy hangosan nevetni kezdtem, majd leszaladtam a padlásszobámból Évához, megmondani a hírt, mire ő a nyakamba ugrott, és közölte, hogy van egy üveg pezsgő a pincében.

06-mood-lang-zsolt-174025.jpg

Láng Zsolt: Bolyai (Fotó/Forrás: Libri)

Mit gondol, mit hoz majd a díj a regény, illetve az ön életébe?

Valószínűleg megsokszorozza olvasóinak számát, engem legalábbis, ha egy könyv díjat kap, arra ösztönöz, hogy elolvassam, és "ellenőrizzem" a zsűri döntését. Így szerettem meg nemrég Alice Munro novelláit a Nobel-díja után. Az én életemben hoz-e változást?

Ez a díj mindenképpen odalép a könyv mellé, erősítésként, úgyhogy rám most már kevésbé van szüksége, belekezdhetek valami másba.  

Lang_Zsolt_portre-132910.jpg

Láng Zsolt (Fotó/Forrás: Gálos Viktor)

Milyen utat járt be a kötet ahhoz képest, amire számított, amiben reménykedett az írása közben?

Leadtam a kiadónak, és jött a szerkesztés, Nagy Boglárkával már dolgoztunk együtt jó pár éve, miatta jöttem a Jelenkorhoz. Karakteresebb lett a könyv. Mondhatni, láthatóbb. Ritkán szokták a szerkesztők nevét megjegyezni, akárcsak a fordítókét, pedig nagyon fontosak ők a könyvek életében. Aztán elkészült a kézirat, és jött a mindenki egyért-élmény, vagyis amikor egy egész kiadó beáll a könyv mögé. Sárközy Bence és Orosz Anett még a marosvásárhelyi bemutatóra is leutazott. Magán a bemutatón is sokan közreműködtek, ugyanis a könyv egyik jelenete "el lett kardozva". Szóval

már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam.       

Hogyan "esett önre" a téma? Miért fogott bele éppen egy Bolyai János munkásságához kapcsolódó mű megírásába?

Valóban rám esett. A könyvbe is beleírtam azt a jelenetet, amelyben eldőltek a Bolyai-hagyaték lapjaiból emelt tornyok, és én épp ott álltam előttük. De most egy másik dolgot emelnék ki. A néhány éve tragikusan elhunyt Irsai Zsolt képzőművész barátom gyakran emlegetett egy Bolyai-rajzot, amit ő egyszer látott a könyvtárban, de később hiába kereste, nem került újra elé. A sivatag zseniális megrajzolásaként mesélt róla, és ezt a rajzot én, tulajdonképpen tudat alatt, ahányszor csak a Bolyai-hagyaték közelébe kerültem, minden alkalommal szerettem volna felkutatni. Ennek biztos, hogy köze van könyv létrejöttéhez. 

Egy interjúban mesélt arról, hogy a kötet borítója szinte a regény metaforájaként is értelmezhető: Bolyai egyik ál-portréja került a fedlapra, amelyről nem tudni, mennyire hasonlít a matematikusra, az ön fiatalkori képével azonban mutat hasonlóságot. Kifejtené egy kicsit, hogy mit jelent ez a metafora a kötet szempontjából?

Szekeres Dóra, a Litera szerkesztője fogalmazta meg a legtömörebben: "ez nagyon szépen foglalja össze, mi ez a könyv. Tehát hogy mi történik a szerzővel, miközben foglalkozik a főhőssel…"

Sorsszerűnek érződik, hogy a koronavírus idején, az önkéntes szeparálódás alatt épp ezt a könyvet választotta a zsűri, melynek hőse (és írója) egy kolostor magányában alkot. Önben felmerült esetleg ez a vetület, vagy a svájci ösztöndíj nem jelentett ilyen elszigetelődést?

Az alkotóház egy kolostor egyik szárnyában működik, fent a Zugerberg oldalában, minden adva van a nyugodt alkotómunkához, ugyanakkor nem tilos utazgatni, sőt, az alapítvány munkatársai kifejezetten biztatják az ösztöndíjasokat, nézzenek körül Svájcban. Megtettem, körülnéztem. A dupla-szivacs élmény. Egyrészt szivacsként tunkoltam fel Svájcot, másfelől hagytam, hogy Svájc engem is felitasson. Nem az elszigetelődésben van hasonlóság a két állapot között. Hanem inkább abban, hogy ennek

a karantén fílingnek is van egy meditatív jellege, befelé néz az ember, és igyekszik megfogalmazni azt, amit lát.  

Láng Zsolt: Bolyai

Jelenkor Kiadó ,
Megjelenés: 2020. február 27.

A kötet megvásárolható ide kattintva>>>

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Kapcsolódó

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Egy kislány története egy nagyon várt visszatérőtől és egy váratlan kötet egy matematikusról. Idén két regény nyerte el a zsűri és a közönség elismerését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Színház

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Polgárnak lenni – Online könyvbemutató Kolosi Tamással és Ferenczi Borbálával

Október 28-án 18 órakor a Tények és Tanúk sorozat új kötetéről beszélget G. Tóth Ilda újságíró Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológussal és Ferenczi Borbálával a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv kritika

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.