Könyv

Láng Zsolt: "már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam"

Művészi szabadság
2020.05.14. 12:15
Ajánlom
A friss Libri-díjas Láng Zsoltot közvetlenül azután kérdeztük, hogy értesültünk az idei díjazottakról. A szerző elárulta, hogyan játszott közre a regény megírásában egy elveszett Bolyai-rajz és azt is, miben hasonlít a kolostorban töltött ösztöndíj a karanténra.

Mi volt az első gondolata, amikor kiderült, hogy a zsűri önnek ítélte az idei Libri irodalmi díjat?

A gondolatra nem emlékszem, csak arra, hogy hangosan nevetni kezdtem, majd leszaladtam a padlásszobámból Évához, megmondani a hírt, mire ő a nyakamba ugrott, és közölte, hogy van egy üveg pezsgő a pincében.

06-mood-lang-zsolt-174025.jpg

Láng Zsolt: Bolyai (Fotó/Forrás: Libri)

Mit gondol, mit hoz majd a díj a regény, illetve az ön életébe?

Valószínűleg megsokszorozza olvasóinak számát, engem legalábbis, ha egy könyv díjat kap, arra ösztönöz, hogy elolvassam, és "ellenőrizzem" a zsűri döntését. Így szerettem meg nemrég Alice Munro novelláit a Nobel-díja után. Az én életemben hoz-e változást?

Ez a díj mindenképpen odalép a könyv mellé, erősítésként, úgyhogy rám most már kevésbé van szüksége, belekezdhetek valami másba.  

Lang_Zsolt_portre-132910.jpg

Láng Zsolt (Fotó/Forrás: Gálos Viktor)

Milyen utat járt be a kötet ahhoz képest, amire számított, amiben reménykedett az írása közben?

Leadtam a kiadónak, és jött a szerkesztés, Nagy Boglárkával már dolgoztunk együtt jó pár éve, miatta jöttem a Jelenkorhoz. Karakteresebb lett a könyv. Mondhatni, láthatóbb. Ritkán szokták a szerkesztők nevét megjegyezni, akárcsak a fordítókét, pedig nagyon fontosak ők a könyvek életében. Aztán elkészült a kézirat, és jött a mindenki egyért-élmény, vagyis amikor egy egész kiadó beáll a könyv mögé. Sárközy Bence és Orosz Anett még a marosvásárhelyi bemutatóra is leutazott. Magán a bemutatón is sokan közreműködtek, ugyanis a könyv egyik jelenete "el lett kardozva". Szóval

már a kezdetekkor olyan úton járt ez a könyv, amire írása közben nem számítottam.       

Hogyan "esett önre" a téma? Miért fogott bele éppen egy Bolyai János munkásságához kapcsolódó mű megírásába?

Valóban rám esett. A könyvbe is beleírtam azt a jelenetet, amelyben eldőltek a Bolyai-hagyaték lapjaiból emelt tornyok, és én épp ott álltam előttük. De most egy másik dolgot emelnék ki. A néhány éve tragikusan elhunyt Irsai Zsolt képzőművész barátom gyakran emlegetett egy Bolyai-rajzot, amit ő egyszer látott a könyvtárban, de később hiába kereste, nem került újra elé. A sivatag zseniális megrajzolásaként mesélt róla, és ezt a rajzot én, tulajdonképpen tudat alatt, ahányszor csak a Bolyai-hagyaték közelébe kerültem, minden alkalommal szerettem volna felkutatni. Ennek biztos, hogy köze van könyv létrejöttéhez. 

Egy interjúban mesélt arról, hogy a kötet borítója szinte a regény metaforájaként is értelmezhető: Bolyai egyik ál-portréja került a fedlapra, amelyről nem tudni, mennyire hasonlít a matematikusra, az ön fiatalkori képével azonban mutat hasonlóságot. Kifejtené egy kicsit, hogy mit jelent ez a metafora a kötet szempontjából?

Szekeres Dóra, a Litera szerkesztője fogalmazta meg a legtömörebben: "ez nagyon szépen foglalja össze, mi ez a könyv. Tehát hogy mi történik a szerzővel, miközben foglalkozik a főhőssel…"

Sorsszerűnek érződik, hogy a koronavírus idején, az önkéntes szeparálódás alatt épp ezt a könyvet választotta a zsűri, melynek hőse (és írója) egy kolostor magányában alkot. Önben felmerült esetleg ez a vetület, vagy a svájci ösztöndíj nem jelentett ilyen elszigetelődést?

Az alkotóház egy kolostor egyik szárnyában működik, fent a Zugerberg oldalában, minden adva van a nyugodt alkotómunkához, ugyanakkor nem tilos utazgatni, sőt, az alapítvány munkatársai kifejezetten biztatják az ösztöndíjasokat, nézzenek körül Svájcban. Megtettem, körülnéztem. A dupla-szivacs élmény. Egyrészt szivacsként tunkoltam fel Svájcot, másfelől hagytam, hogy Svájc engem is felitasson. Nem az elszigetelődésben van hasonlóság a két állapot között. Hanem inkább abban, hogy ennek

a karantén fílingnek is van egy meditatív jellege, befelé néz az ember, és igyekszik megfogalmazni azt, amit lát.  

Láng Zsolt: Bolyai

Jelenkor Kiadó ,
Megjelenés: 2020. február 27.

A kötet megvásárolható ide kattintva>>>

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Kapcsolódó

Grecsó Krisztián és Láng Zsolt 2020 Libri-díjasai

Egy kislány története egy nagyon várt visszatérőtől és egy váratlan kötet egy matematikusról. Idén két regény nyerte el a zsűri és a közönség elismerését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.