Könyv

Lázár Ervin-emlékház készül Sárszentlőrincen

2011.11.18. 13:00
Ajánlom
A meseíró hagyatékát és munkásságát bemutató emlékhely létrehozását tervezi a sárszentlőrinci önkormányzat. Az emlékszoba kialakításához a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai, a Nemzeti Kulturális Alap anyagi segítséget nyújt.

A Lázár Ervin-emlékszoba közvetlenül a Sárszentlőrinc főutcáján lévő Petőfi-emlékház mellett, a jelenlegi kézműves házban kap helyet. Az épületen és körülötte már az önkormányzat eddig is végzett némi állagmegóvást, javítást, de további felújítását tervezik - nyilatkozta Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös pályázatához a Nemzeti Kulturális Alap 4 millió forint támogatást nyújt. Ebből szeretnék januártól létrehozni, májusban, az író születésnapján megnyitni a Lázár Ervin Házat. Az önkormányzat Demény Károly szavai szerint félmillió forinttal és hozzávetőleg 2 millió forint értékű munkával járul hozzá az felújításhoz, de ha a szükség lesz rá, támogatókat is keresnek. 

Vathy Zsuzsa, az író özvegye szándéknyilatkozatot adott a pályázathoz, miszerint személyes tárgyakat bocsát rendelkezésre az emlékhely kialakításához. A polgármester szavai szerint íróasztalt, saját készítésű polcot, apróbb személyes tárgyakat kapnak majd. Az épületben lesz egy írói műhelyt megidéző Csendes szoba és egy Meseterem, de szerepet szánnak az udvarban álló fenyőfának, azaz Lázár Ervin varázsos mesefájának, Nagy Zuárdnak, amelynek környezete a tervek szerint szabadtéri program helyszíne lesz. 

Az épületen több helyütt megjelenítik az író mesehőseit: a cégéren Mikkamakka, a fogadótérben Berzsián csengője szerepel majd. A Meseteremben lehetőség lesz mesehallgatásra, játszásra, bábozásra és ott kap helyet a legnépszerűbb Lázár-mesék illusztrációjának galériája. Sárszentlőrinc gazdag irodalmi hagyományokkal rendelkezik: Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Lázár Ervin kötődik a községhez. Lázár Ervin szüleivel a közigazgatásilag Sárszentlőrinchez tartozó Alsórácegrespusztán élt, ahol apja, Lázár István intézőként dolgozott. Az író hosszabb ideig a faluba járt iskolába, haláláig jó kapcsolatot ápolt ott élő barátaival, Sárszentlőrinc díszpolgárává avatták. Halála óta a község sokat tett azért, hogy méltó módon őrizze emlékét, hagyatékát. A 2007-ben újra nyitott könyvtárat róla nevezték el, baráti kört hoztak létre, emléknapot szerveznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Töltsön egy estét Grecsó Krisztián mellett a Rózsavölgyiben!

Az író új regénye, a Vera megjelenésének apropóján látogat el a szalonba, ahol a Mellettem elférsz című könyvéből készült darab is fut.
Könyv nobel-díj

Nem üres kézzel távozott az irodalmi Nobel-botrányt kiváltó Katarina Frostenson

Lemondott a Svéd Akadémia tagságáról a költő Katarina Frostenson, akiről egy vizsgálat megállapította, hogy idő előtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjasok nevét.
Könyv hír

Szvoren Edina kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2018-ban, a Magvető Kiadónál megjelent Verseim című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a szekszárdi Művészetek Házában 16. alkalommal rendezett Mészöly-emléknapon.
Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.