Könyv

Lázár Ervin-emlékház készül Sárszentlőrincen

2011.11.18. 13:00
Ajánlom
A meseíró hagyatékát és munkásságát bemutató emlékhely létrehozását tervezi a sárszentlőrinci önkormányzat. Az emlékszoba kialakításához a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai, a Nemzeti Kulturális Alap anyagi segítséget nyújt.

A Lázár Ervin-emlékszoba közvetlenül a Sárszentlőrinc főutcáján lévő Petőfi-emlékház mellett, a jelenlegi kézműves házban kap helyet. Az épületen és körülötte már az önkormányzat eddig is végzett némi állagmegóvást, javítást, de további felújítását tervezik - nyilatkozta Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös pályázatához a Nemzeti Kulturális Alap 4 millió forint támogatást nyújt. Ebből szeretnék januártól létrehozni, májusban, az író születésnapján megnyitni a Lázár Ervin Házat. Az önkormányzat Demény Károly szavai szerint félmillió forinttal és hozzávetőleg 2 millió forint értékű munkával járul hozzá az felújításhoz, de ha a szükség lesz rá, támogatókat is keresnek. 

Vathy Zsuzsa, az író özvegye szándéknyilatkozatot adott a pályázathoz, miszerint személyes tárgyakat bocsát rendelkezésre az emlékhely kialakításához. A polgármester szavai szerint íróasztalt, saját készítésű polcot, apróbb személyes tárgyakat kapnak majd. Az épületben lesz egy írói műhelyt megidéző Csendes szoba és egy Meseterem, de szerepet szánnak az udvarban álló fenyőfának, azaz Lázár Ervin varázsos mesefájának, Nagy Zuárdnak, amelynek környezete a tervek szerint szabadtéri program helyszíne lesz. 

Az épületen több helyütt megjelenítik az író mesehőseit: a cégéren Mikkamakka, a fogadótérben Berzsián csengője szerepel majd. A Meseteremben lehetőség lesz mesehallgatásra, játszásra, bábozásra és ott kap helyet a legnépszerűbb Lázár-mesék illusztrációjának galériája. Sárszentlőrinc gazdag irodalmi hagyományokkal rendelkezik: Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Lázár Ervin kötődik a községhez. Lázár Ervin szüleivel a közigazgatásilag Sárszentlőrinchez tartozó Alsórácegrespusztán élt, ahol apja, Lázár István intézőként dolgozott. Az író hosszabb ideig a faluba járt iskolába, haláláig jó kapcsolatot ápolt ott élő barátaival, Sárszentlőrinc díszpolgárává avatták. Halála óta a község sokat tett azért, hogy méltó módon őrizze emlékét, hagyatékát. A 2007-ben újra nyitott könyvtárat róla nevezték el, baráti kört hoztak létre, emléknapot szerveznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 
Könyv hír

Hammerstein Juditot nevezték ki az Országos Széchényi Könyvtár élére

A megbízott igazgató korábban a Balassi Intézet főigazgatója volt.
Könyv interjú

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Könyv hír

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Könyv rajz

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.