Könyv

Lázár Ervin-emlékház készül Sárszentlőrincen

2011.11.18. 13:00
Ajánlom
A meseíró hagyatékát és munkásságát bemutató emlékhely létrehozását tervezi a sárszentlőrinci önkormányzat. Az emlékszoba kialakításához a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai, a Nemzeti Kulturális Alap anyagi segítséget nyújt.

A Lázár Ervin-emlékszoba közvetlenül a Sárszentlőrinc főutcáján lévő Petőfi-emlékház mellett, a jelenlegi kézműves házban kap helyet. Az épületen és körülötte már az önkormányzat eddig is végzett némi állagmegóvást, javítást, de további felújítását tervezik - nyilatkozta Demény Károly, Sárszentlőrinc polgármestere. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös pályázatához a Nemzeti Kulturális Alap 4 millió forint támogatást nyújt. Ebből szeretnék januártól létrehozni, májusban, az író születésnapján megnyitni a Lázár Ervin Házat. Az önkormányzat Demény Károly szavai szerint félmillió forinttal és hozzávetőleg 2 millió forint értékű munkával járul hozzá az felújításhoz, de ha a szükség lesz rá, támogatókat is keresnek. 

Vathy Zsuzsa, az író özvegye szándéknyilatkozatot adott a pályázathoz, miszerint személyes tárgyakat bocsát rendelkezésre az emlékhely kialakításához. A polgármester szavai szerint íróasztalt, saját készítésű polcot, apróbb személyes tárgyakat kapnak majd. Az épületben lesz egy írói műhelyt megidéző Csendes szoba és egy Meseterem, de szerepet szánnak az udvarban álló fenyőfának, azaz Lázár Ervin varázsos mesefájának, Nagy Zuárdnak, amelynek környezete a tervek szerint szabadtéri program helyszíne lesz. 

Az épületen több helyütt megjelenítik az író mesehőseit: a cégéren Mikkamakka, a fogadótérben Berzsián csengője szerepel majd. A Meseteremben lehetőség lesz mesehallgatásra, játszásra, bábozásra és ott kap helyet a legnépszerűbb Lázár-mesék illusztrációjának galériája. Sárszentlőrinc gazdag irodalmi hagyományokkal rendelkezik: Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Lázár Ervin kötődik a községhez. Lázár Ervin szüleivel a közigazgatásilag Sárszentlőrinchez tartozó Alsórácegrespusztán élt, ahol apja, Lázár István intézőként dolgozott. Az író hosszabb ideig a faluba járt iskolába, haláláig jó kapcsolatot ápolt ott élő barátaival, Sárszentlőrinc díszpolgárává avatták. Halála óta a község sokat tett azért, hogy méltó módon őrizze emlékét, hagyatékát. A 2007-ben újra nyitott könyvtárat róla nevezték el, baráti kört hoztak létre, emléknapot szerveznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.