Könyv

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

2020.02.25. 17:20
Ajánlom
Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?

Bár hajlamosak vagyunk rá, hogy az írókat és műveiket egymáshoz képest külön univerzumként képzeljük el, a valóságban több szerző élete és munkássága is átfedésben van vagy volt. Az egyes alkotók és áramlatok hatnak is egymásra. Az olyan híres csoportosulásoknál, mint a Nyugat vagy Byronék köre ez nem jelent nagy meglepetést, de akadnak olyan kortársak is, akik távolabb állnak egymástól. A Playgroundeqiupment portál tisztázta a helyzetet: készítettek egy idővonalat a fontosabb szerzőkről.

Mivel a világtörténelem valamennyi íróját képtelenség lenne egy táblázatba foglalni, a készítők a régebben nálunk is futó Nagy könyv című műsor amerikai verziójának száz legnépszerűbb könyvét vették alapul. A Great American Read listát több ezer amerikai szavazatai alapján állították össze, akiket a kedvenc könyvükről kérdeztek. Ezekkel az adatokkal készült el végül az idővonal, amelyen látható

a százas listán szereplő szerzők élete, fő művük publikálási dátuma és néhány vonatkoztatási pont, hogy éppen mi történt a világban ekkor. 

Vagyis kontextusba helyezi az alkotókat: milyen történelmi események, irányzatok, másik alkotók hathattak rájuk. 

When Authors Lived, Died, and Published Their Most Famous Book - PlaygroundEquipment.com - Infographic
By PlaygroundEquipment.com 

A kivételesen szép kort megérő alkotók számos kortárssal büszkélkedhetnek. Agatha Christie például Mark Twaintől J.K. Rowlingig átfogja a palettát. Tolsztoj is hasonlóan szép teljesítményt ért el Mary Shelley-től Antoine de Saint-Exupéry-ig. Egyéb érdekes összefüggésekért böngészgessétek a táblát, ami rákattintva megnyílik az eredeti oldalon és nagyítható.

Mivel a százas lista közvéleménykutatás eredménye, nem kínálja a teljes amerikai irodalom keresztmetszetét, hanem a legnépszerűbb szerzőket és műveket segít elhelyezni időben. Ráadásul nem is szorítkozik az Egyesült Államok alkotóira, hanem a Brit Birodalom szerzői mellett francia vagy orosz mestereket is találunk a felsorolásban. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.