Könyv

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

2020.02.25. 17:20
Ajánlom
Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?

Bár hajlamosak vagyunk rá, hogy az írókat és műveiket egymáshoz képest külön univerzumként képzeljük el, a valóságban több szerző élete és munkássága is átfedésben van vagy volt. Az egyes alkotók és áramlatok hatnak is egymásra. Az olyan híres csoportosulásoknál, mint a Nyugat vagy Byronék köre ez nem jelent nagy meglepetést, de akadnak olyan kortársak is, akik távolabb állnak egymástól. A Playgroundeqiupment portál tisztázta a helyzetet: készítettek egy idővonalat a fontosabb szerzőkről.

Mivel a világtörténelem valamennyi íróját képtelenség lenne egy táblázatba foglalni, a készítők a régebben nálunk is futó Nagy könyv című műsor amerikai verziójának száz legnépszerűbb könyvét vették alapul. A Great American Read listát több ezer amerikai szavazatai alapján állították össze, akiket a kedvenc könyvükről kérdeztek. Ezekkel az adatokkal készült el végül az idővonal, amelyen látható

a százas listán szereplő szerzők élete, fő művük publikálási dátuma és néhány vonatkoztatási pont, hogy éppen mi történt a világban ekkor. 

Vagyis kontextusba helyezi az alkotókat: milyen történelmi események, irányzatok, másik alkotók hathattak rájuk. 

When Authors Lived, Died, and Published Their Most Famous Book - PlaygroundEquipment.com - Infographic
By PlaygroundEquipment.com 

A kivételesen szép kort megérő alkotók számos kortárssal büszkélkedhetnek. Agatha Christie például Mark Twaintől J.K. Rowlingig átfogja a palettát. Tolsztoj is hasonlóan szép teljesítményt ért el Mary Shelley-től Antoine de Saint-Exupéry-ig. Egyéb érdekes összefüggésekért böngészgessétek a táblát, ami rákattintva megnyílik az eredeti oldalon és nagyítható.

Mivel a százas lista közvéleménykutatás eredménye, nem kínálja a teljes amerikai irodalom keresztmetszetét, hanem a legnépszerűbb szerzőket és műveket segít elhelyezni időben. Ráadásul nem is szorítkozik az Egyesült Államok alkotóira, hanem a Brit Birodalom szerzői mellett francia vagy orosz mestereket is találunk a felsorolásban. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Mi lett volna, ha...? Megjelent Mucsi Zoltán és Bérczes László beszélgetőkönyve

Hogyan lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője? Milyen utakon és útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy valaki azt csinálja, amit csinálni akar? Érzékeny és bizalmas beszélgetés életről, színészetről.
Könyv interjú

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv ünnepi könyvhét

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Könyv gyász

Elhunyt Winston Groom, a Forrest Gump szerzője

A 77 éves Groom szerdán halt meg alabamai otthonában, Fairhope-ban. Forrest Gump című regényéből Tom Hanks főszereplésével forgattak népszerű hollywoodi filmet.
Könyv kosztolányi dezső

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.