Könyv

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

2020.02.25. 17:20
Ajánlom
Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?

Bár hajlamosak vagyunk rá, hogy az írókat és műveiket egymáshoz képest külön univerzumként képzeljük el, a valóságban több szerző élete és munkássága is átfedésben van vagy volt. Az egyes alkotók és áramlatok hatnak is egymásra. Az olyan híres csoportosulásoknál, mint a Nyugat vagy Byronék köre ez nem jelent nagy meglepetést, de akadnak olyan kortársak is, akik távolabb állnak egymástól. A Playgroundeqiupment portál tisztázta a helyzetet: készítettek egy idővonalat a fontosabb szerzőkről.

Mivel a világtörténelem valamennyi íróját képtelenség lenne egy táblázatba foglalni, a készítők a régebben nálunk is futó Nagy könyv című műsor amerikai verziójának száz legnépszerűbb könyvét vették alapul. A Great American Read listát több ezer amerikai szavazatai alapján állították össze, akiket a kedvenc könyvükről kérdeztek. Ezekkel az adatokkal készült el végül az idővonal, amelyen látható

a százas listán szereplő szerzők élete, fő művük publikálási dátuma és néhány vonatkoztatási pont, hogy éppen mi történt a világban ekkor. 

Vagyis kontextusba helyezi az alkotókat: milyen történelmi események, irányzatok, másik alkotók hathattak rájuk. 

When Authors Lived, Died, and Published Their Most Famous Book - PlaygroundEquipment.com - Infographic
By PlaygroundEquipment.com 

A kivételesen szép kort megérő alkotók számos kortárssal büszkélkedhetnek. Agatha Christie például Mark Twaintől J.K. Rowlingig átfogja a palettát. Tolsztoj is hasonlóan szép teljesítményt ért el Mary Shelley-től Antoine de Saint-Exupéry-ig. Egyéb érdekes összefüggésekért böngészgessétek a táblát, ami rákattintva megnyílik az eredeti oldalon és nagyítható.

Mivel a százas lista közvéleménykutatás eredménye, nem kínálja a teljes amerikai irodalom keresztmetszetét, hanem a legnépszerűbb szerzőket és műveket segít elhelyezni időben. Ráadásul nem is szorítkozik az Egyesült Államok alkotóira, hanem a Brit Birodalom szerzői mellett francia vagy orosz mestereket is találunk a felsorolásban. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv röhrig géza

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Könyv Csak még egy oldalt

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Könyv interjú

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.
Könyv ajánló

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv hír

Ingyen elérhető az első Harry Potter-kötet

J. K. Rowling a szülőknek, gondviselőknek és tanároknak szeretne segíteni a gyerekek szórakoztatásában a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején.