Könyv

Levelek otthonról

2010.09.13. 12:45
Ajánlom
Szőnyi István és Bartóky Melinda levelezését Szőnyi Zsuzsa írónő, a levelek címzettje ajánlja.

Egy olyan leveleskönyvet tart a kezében az olvasó, melynek megszületésében a történelem kényszere is szerepet játszott. Férjemmel, Triznya Mátyással 1949 februárjában, harmadszori próbálkozásra sikerült átlépnünk a magyar-osztrák határt, nekivágtunk az ismeretlen világnak, azzal a tudattal, hogy talán sohasem térhetünk vissza hazánkba... Gyökeret vertünk Itáliában, de mindvégig megtartottuk magyarságunkat. Ebben nagyon sokat segített az intenzív levelezés az otthoniakkal. Minden levelet gondosan megőriztem egy ládika mélyén, akkor még nem gondolva arra, hogy évtizedek múlva a személyes üzenetek kordokumentumokká válnak. 2004-ben a több mint ötszáz darabból álló levélköteget a Szőnyi István Emlékmúzeumnak ajándékoztam. Tudományos értéke mellett lebilincselő olvasmányként ajánlhatom a művészetszerető és a vallomásos irodalom iránt érdeklődő olvasóknak is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Könyv gyász

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Könyv takács zsuzsa

Takács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa

Az elismerést a további díjakkal együtt az Artisjus díjátadó ünnepségén adják majd át február 18-án.
Könyv hír

Mutatjuk az idei Aegon-díj döntőseit!

Költő legelső regényével, író tizenöt évnyi novellával, vagy egy hatszáz oldalas verseskötet szerzője lesz a díjazott? Összeállt a döntősök listája. Prózai művekben erős a mezőny: öt regény és két novelláskötet is szerepel a díjesélyesek között, mellettük három verseskötet versenyez.
Könyv recept

Hetven év után végre megjelenhetett George Orwell narancslekvár-receptje

A British Council bocsánatot kért George Orwelltől (1903-1950) amiért hetven éve elutasította az angol író, újságíró egyik gasztronómiai tanulmányát.