Könyv

Liszt nem volt őrült

2011.06.30. 10:59
Ajánlom
Ezt támasztja alá Szilágyi András ideg- és elmegyógyász, orvosi pszichológus könyve, amely Liszt személyiségéről szól.

Több évtizedes munkálkodás összefoglalása a Liszt Ferenc személyisége című kötet, melynek fő megállapítása: a legendákkal ellentétben Liszt Ferenc egészséges személyiség volt. Eckhardt Mária, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója a könyvbemutatón megjegyezte, érdemes volt közreadni ezt az írást, hiszen számos vitája volt tudós kollégáival is, akik a zeneszerző egy-egy nehéz korszakának rossz hangulatát készek voltak úgy értékelni, mintha Liszt hajlamos lett volna a depresszióra, az öngyilkosságra. Jó - mondta -, hogy a könyv tisztázza: Liszt Ferenc a zsenialitása ellenére teljesen egészséges személyiség volt, bár a hangulatai változtak a körülmények hatására, de a külső vagy belső (egészségi) bajok kevésbé befolyásolták tevékeny voltát, mint egy átlag emberét. 

Szilágyi András zongoristaként egyike a Muzsikáló Orvosok Társaságában rendszeresen zenélőknek, sokat és rendszeresen játszotta Liszt darabjait. A Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusain számtalan előadást tartott a zeneszerző-virtuózról, a pedagógusról. Ezek összefoglalása a most kiadott kötet.

Ebben a könyvben Szilágyi András elvégzett egy olyan anamnézist, többféle az orvosi pszichológiában naponta használt teszttel, amelyet - tekintve hogy a vizsgálat alanya halott - részben Liszt saját feljegyzései, részben a róla írottak alapján írt le. "Bizonyosan állíthatjuk - szögezi le, - hogy Liszt nagyon melegszívű, szinte az élet minden területén meghatározó, domináns személyiség volt, hogy a szociális rátermettsége kimagasló volt, másokban általában megbízott, határozottan magabiztos, és általában jól kontrolláltan perfekcionista volt."

A muzsikáló orvosok jótékonysági koncerteket adnak és másokat is adakozásra buzdítanak egy Koltón felállítandó Liszt-szobor érdekében. Az alkotója Dinyés László, a Teleki-kastély kertjébe szánt emlékmű az erdélyi terület első Liszt-szobra lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Trianon100

Ilyen volt átélni Trianont

Trianon és a hozzá kapcsolódó valamennyi kérdés olyan erős politikai felhangot kapott, hogy minden, a témával kapcsolatos kutatás vagy kötet darázsfészekbe nyúl. Tudva, hogy milyen heves érzelmeket vált ki az I. világháborút lezáró egyezmény, meglepő, milyen keveset beszélünk az egyes emberekre gyakorolt hatásáról, s arról, hogy miképp csapódott le a mindennapokban, a lakosságon a területek elcsatolása. Ablonczy Balázs történész ezt a hiányosságot igyekszik pótolni a napokban megjelent az Ismeretlen Trianon című kötetével.
Könyv hír

Száztizenhárom új taggal bővülhet a DIA digitális könyvtár

Többek közt Bibó István, Borbély Szilárd, Károlyi Amy, Polcz Alaine és Szepes Mária hagyatéka kerülhet digitalizálásra, hogy aztán ingyenesen hozzáférhető legyen az intézmény honlapján.
Könyv hír

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.
Könyv hír

Fiatal irodalmároknak szóló alkotói pályázatokat írtak ki

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Móricz Zsigmond-, Örkény István- és Babits Mihály-ösztöndíj beadási határideje július elseje.
Könyv ajánló

Online rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket. Tematikus napon, a témához kapcsolódó kötetekkel emlékeznek meg Trianonról. A Margó Extrában délutánonként művészek beszélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról.