Könyv

Liszt nem volt őrült

2011.06.30. 10:59
Ajánlom
Ezt támasztja alá Szilágyi András ideg- és elmegyógyász, orvosi pszichológus könyve, amely Liszt személyiségéről szól.

Több évtizedes munkálkodás összefoglalása a Liszt Ferenc személyisége című kötet, melynek fő megállapítása: a legendákkal ellentétben Liszt Ferenc egészséges személyiség volt. Eckhardt Mária, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója a könyvbemutatón megjegyezte, érdemes volt közreadni ezt az írást, hiszen számos vitája volt tudós kollégáival is, akik a zeneszerző egy-egy nehéz korszakának rossz hangulatát készek voltak úgy értékelni, mintha Liszt hajlamos lett volna a depresszióra, az öngyilkosságra. Jó - mondta -, hogy a könyv tisztázza: Liszt Ferenc a zsenialitása ellenére teljesen egészséges személyiség volt, bár a hangulatai változtak a körülmények hatására, de a külső vagy belső (egészségi) bajok kevésbé befolyásolták tevékeny voltát, mint egy átlag emberét. 

Szilágyi András zongoristaként egyike a Muzsikáló Orvosok Társaságában rendszeresen zenélőknek, sokat és rendszeresen játszotta Liszt darabjait. A Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusain számtalan előadást tartott a zeneszerző-virtuózról, a pedagógusról. Ezek összefoglalása a most kiadott kötet.

Ebben a könyvben Szilágyi András elvégzett egy olyan anamnézist, többféle az orvosi pszichológiában naponta használt teszttel, amelyet - tekintve hogy a vizsgálat alanya halott - részben Liszt saját feljegyzései, részben a róla írottak alapján írt le. "Bizonyosan állíthatjuk - szögezi le, - hogy Liszt nagyon melegszívű, szinte az élet minden területén meghatározó, domináns személyiség volt, hogy a szociális rátermettsége kimagasló volt, másokban általában megbízott, határozottan magabiztos, és általában jól kontrolláltan perfekcionista volt."

A muzsikáló orvosok jótékonysági koncerteket adnak és másokat is adakozásra buzdítanak egy Koltón felállítandó Liszt-szobor érdekében. Az alkotója Dinyés László, a Teleki-kastély kertjébe szánt emlékmű az erdélyi terület első Liszt-szobra lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv lista

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv ajánló

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.
Könyv ajánló

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.
Könyv hír

Kedden vesznek végső búcsút Térey Jánostól

A temetés június 18-án, kedden 14 órakor kezdődik a Farkasréti temetőben. Térey Jánost a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti.
Könyv interjú

„Az öröm olyankor jön, ha sarjadni látok valami életet”

Az egyik legfontosabb kortárs költő. Saját maga szerint dühből írta az egyik legjobb versét, ugyanakkor igyekszik megszabadulni a véleményétől, amikor ír. Marno Jánossal beszélgettünk tehetségről, örömről, dühről, József Attiláról, Tandori Dezsőről, a költészet evidenciájáról, éppen aznap, amikor meghalt Térey János.