Könyv

Liszt nem volt őrült

2011.06.30. 10:59
Ajánlom
Ezt támasztja alá Szilágyi András ideg- és elmegyógyász, orvosi pszichológus könyve, amely Liszt személyiségéről szól.

Több évtizedes munkálkodás összefoglalása a Liszt Ferenc személyisége című kötet, melynek fő megállapítása: a legendákkal ellentétben Liszt Ferenc egészséges személyiség volt. Eckhardt Mária, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója a könyvbemutatón megjegyezte, érdemes volt közreadni ezt az írást, hiszen számos vitája volt tudós kollégáival is, akik a zeneszerző egy-egy nehéz korszakának rossz hangulatát készek voltak úgy értékelni, mintha Liszt hajlamos lett volna a depresszióra, az öngyilkosságra. Jó - mondta -, hogy a könyv tisztázza: Liszt Ferenc a zsenialitása ellenére teljesen egészséges személyiség volt, bár a hangulatai változtak a körülmények hatására, de a külső vagy belső (egészségi) bajok kevésbé befolyásolták tevékeny voltát, mint egy átlag emberét. 

Szilágyi András zongoristaként egyike a Muzsikáló Orvosok Társaságában rendszeresen zenélőknek, sokat és rendszeresen játszotta Liszt darabjait. A Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusain számtalan előadást tartott a zeneszerző-virtuózról, a pedagógusról. Ezek összefoglalása a most kiadott kötet.

Ebben a könyvben Szilágyi András elvégzett egy olyan anamnézist, többféle az orvosi pszichológiában naponta használt teszttel, amelyet - tekintve hogy a vizsgálat alanya halott - részben Liszt saját feljegyzései, részben a róla írottak alapján írt le. "Bizonyosan állíthatjuk - szögezi le, - hogy Liszt nagyon melegszívű, szinte az élet minden területén meghatározó, domináns személyiség volt, hogy a szociális rátermettsége kimagasló volt, másokban általában megbízott, határozottan magabiztos, és általában jól kontrolláltan perfekcionista volt."

A muzsikáló orvosok jótékonysági koncerteket adnak és másokat is adakozásra buzdítanak egy Koltón felállítandó Liszt-szobor érdekében. Az alkotója Dinyés László, a Teleki-kastély kertjébe szánt emlékmű az erdélyi terület első Liszt-szobra lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv képregény

A szuperhős-képregények királya volt, de egy magányos építész történetével ért a csúcsra

David Mazzucchelli csak néhány évet töltött el szuperhősök rajzolásával, de művei mai napig hivatkozási pontnak számítanak. Igazi mesterművei viszont csak a mainstream képregények elhagyása után születtek. Az Asterios Polyp című graphic novelje egy idősödő, magának való építész megrázó és elgondolkodtató útkeresése.
Könyv arany jános

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Könyv lapszemle

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv garaczi lászló

Garaczi válaszol Vámosnak

E hónapban is megmondom, mit érdemes elolvasni - írja Vámos Miklós, majd felteszi az indirekt kérdést választottjának, Garaczi Lászlónak: posztmodern írónak tartja-e magát.
Könyv szécsi noémi

"Furcsa meglepetéseket tartogathat családunk múltja" - A 19. századi budapesti úrinők titkai

Rémregénnyel indított, de a kommunista hentes története mellett az életműbe belefért gyerekkönyv és baba-mama napló is. Szécsi Noémi tavaly zárta le Egyformák vagytok című kötetével az 1850-es évektől napjainkig tartó trilógiáját, A modern budapesti úrinővel pedig visszakalauzolta olvasóit a két háború asszonyainak magánéletébe.