Könyv

„Ma a valódi konfliktus rend és szabadság között van” – Szabó Tibor Benjámin a Lírástudókban

2022.04.06. 13:45
Ajánlom
Megjelent Szabó Tibor Benjámin EPIC című ifjúsági regényfolyamának második része, amely kapcsán Szabó T. Anna arról is kérdezte a Lírástudók könyves podcastban: miben segít a humor, és miért érvényesebb a Jó és a Rossz harcánál a Szabadság és a Rend kérdése.

2880507-134124.jpg

Szabó Tibor Benjámin: EPIC 2 - Elmék labirintusában (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Hát, azt a mindenit! Szabó Tibor Benjámin regénye felidézte bennem gyerekkorom ifjúsági kalandregényeit

– így méltatta egyik olvasója az EPIC első részét a Moly kommentfalán. A 2014-ben megjelent ifjúsági regény történetében hat vagány, lázadó tinédzser felvételt nyer egy titokzatos tehetségkutató iskolába, ahol különös titokra bukkannak. A megpróbáltatásokkal teli nyomozás közben pedig egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, felelősségből és az életről.

Nyolc évvel az első után Szabó Tibor Benjámin végre elkészült az EPIC második kötetével, amely az Elmék ​labirintusában címet kapta. Ennek cselekménye egy téli vakáció alatt veszi kezdetét, amikor az egyik főhős, Alma Peti eltűnik, a megmentése érdekében pedig dönteni kell arról, hogy a gyerekek elfogadják-e a felnőttek világát, bíznak-e a szüleik generációjában, elfogadják-e az ő utasításaikat, vagy inkább egy magasabb rendű, belső parancsnak engedelmeskednek.

Podcastunkban a szerző arról is mesélt, mi inspirálta saját fiatalkori olvasmányélményei közül, és miért tettek rá kiemelt hatást Umberto Eco feladványregényei.

Szerinte új könyvének legfőbb kérdése, hogy miként viszonyul egymáshoz a világban a szabadság és a rend. A felnőtt világ a kettő egyensúlyára törekszik, hiszen ha szabadságból van túl sok, az anarchiához (Legyek Ura), ha kizárólag a rend a cél, az önkényhez vezet (1984).

Az adás végén ismét öt könyvet ajánlunk a Líra Könyvek megjelenései közül.

IMG_3675-132640.jpeg

Szabó T. Anna és Szabó Tibor Benjámin (Fotó/Forrás: Fidelio)

Tartalomjegyzék az adáshoz

00:45 Szabó T. Anna köszönti a hallgatókat
01:15 Szabó Tibor Benjámin fiatalkori inspirációkról
05:30 Az eddig megjelent két kötetről, illetve a tervezett harmadikról
06:00 Kalandregény: fizikai és szellemi kalandok, Umberto Eco hatása
07:45 A jó és a rossz küzdelméről
10:00 Az iskolaregény és a valóság, amiből táplálkozik
14:55 A könyvek humoráról – fanatizmus ellen
20:00 Mottó: „Az ember csak fiatalon találhat ki új dolgokat...” (Einstein)
24:30 Mi lesz a harmadik könyvben?

k1-side-134418.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánló
26:00 Nyúl Péter - A nagy tojásvadászat (Manó Könyvek)
27:25 James McBride: King King Diakónus (Magvető)
29:45 Békés Itala: Hogyan lettem senki? (Magvető)
32:40 Bernard Lecomte: KGB: A szovjet titkosszolgálatok története (Corvina)
35:05 Király Levente (szerk.): Hofi megmondja (Corvina)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Az irodalom úgy működik, mint a vakcina” – Nyáry Krisztián a Lírástudókban

Kapcsolódó

„Az irodalom úgy működik, mint a vakcina” – Nyáry Krisztián a Lírástudókban

A Nem kötelező 2. – Tiltott irodalom című antológia összeállításakor az irodalmi igényesség érdekelte a szerkesztőt, Nyáry Krisztiánt, nem pedig a szerzők szexuális orientációja. Szabó T. Annának arról is mesél a Lírástudók podcastban, hogy miért lehetett az azonos neműek közti szerelem témája fontos például Örkény Istvánnak.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.