Könyv

Magyar gyerekek rajzaival jelent meg J. K. Rowling új kötete

2020.11.24. 15:15
Ajánlom
A Harry Potter után J. K. Rowling a „felnőttek világa” felé fordult, ám az elmúlt időszak eseményei miatt az írónő úgy gondolta, hogy mindennél nagyobb szükség van most a mesékre. Így született meg Az Ickabog, amit különleges kiadásban jelentetett meg az Animus Kiadó.

125876655_3766858560031473_2976561062997360616_o-135632.jpg

Illusztráció a meséhez (Fotó/Forrás: Animus Kiadó)

Az Ickabog vázlata már korábban is ott pihent Rowling íróasztalán, a tavaszi leállás alatt pedig nekilátott mesekönyvvé formálni. A történet Duskáldia országában játszódik, ahol négy terület, a sajtkészítő Turonburg, a kolbászkészítő Lordográd, a kiváló borairól híres Jeroboám és a nélkülözni kénytelen Lápfölde lakóinak sorsáért izgulhatnak kicsik és nagyok. Rowling a tőle megszokott precizitással árnyalja a karaktereket, és kalandjaikon keresztül mesél a minket körülvevő világról.

A könyv ráadásul nem mindennapi körülmények között született. Augusztus 18. és október 9. között az nlc.hu-n bárki elolvashatta, a történethez pedig rajzversenyt hirdettek, 7-12 évesek alkotásait várták a közzétett fejezetekhez kapcsolódóan. A kötet különlegessége ugyanis, hogy

a kiadás minden országban egyedi, a magyar változatot 34, gyerekek által rajzolt illusztráció gazdagítja.

Az Ickabog a nemzetközi könyvpiacot már meghódította, alig pár nappal a megjelenés után a New York Times bestsellerlistájának első helyére ugrott, az általános iskolásoknak szóló könyvek kategóriájában.

Tóth Tamás Boldizsár fordítóval Oláh Andrea beszélgetett a kötet kapcsán. A rövid interjúból pedig az is kiderült, hogy mit jelent az Ickabog és hogyan kapcsolódik a történet a Harry Potterhez:

Az Ickabog Tóth Tamás Boldizsár fordításában jelent meg november 10-én, az Animus Kiadó gondozásában.

Fejléckép: Az Ickaboghoz készített illusztráció (forrás: Animus Kiadó)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Vizuál

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.