Könyv

Magyar gyerekek rajzaival jelent meg J. K. Rowling új kötete

2020.11.24. 15:15
Ajánlom
A Harry Potter után J. K. Rowling a „felnőttek világa” felé fordult, ám az elmúlt időszak eseményei miatt az írónő úgy gondolta, hogy mindennél nagyobb szükség van most a mesékre. Így született meg Az Ickabog, amit különleges kiadásban jelentetett meg az Animus Kiadó.

125876655_3766858560031473_2976561062997360616_o-135632.jpg

Illusztráció a meséhez (Fotó/Forrás: Animus Kiadó)

Az Ickabog vázlata már korábban is ott pihent Rowling íróasztalán, a tavaszi leállás alatt pedig nekilátott mesekönyvvé formálni. A történet Duskáldia országában játszódik, ahol négy terület, a sajtkészítő Turonburg, a kolbászkészítő Lordográd, a kiváló borairól híres Jeroboám és a nélkülözni kénytelen Lápfölde lakóinak sorsáért izgulhatnak kicsik és nagyok. Rowling a tőle megszokott precizitással árnyalja a karaktereket, és kalandjaikon keresztül mesél a minket körülvevő világról.

A könyv ráadásul nem mindennapi körülmények között született. Augusztus 18. és október 9. között az nlc.hu-n bárki elolvashatta, a történethez pedig rajzversenyt hirdettek, 7-12 évesek alkotásait várták a közzétett fejezetekhez kapcsolódóan. A kötet különlegessége ugyanis, hogy

a kiadás minden országban egyedi, a magyar változatot 34, gyerekek által rajzolt illusztráció gazdagítja.

Az Ickabog a nemzetközi könyvpiacot már meghódította, alig pár nappal a megjelenés után a New York Times bestsellerlistájának első helyére ugrott, az általános iskolásoknak szóló könyvek kategóriájában.

Tóth Tamás Boldizsár fordítóval Oláh Andrea beszélgetett a kötet kapcsán. A rövid interjúból pedig az is kiderült, hogy mit jelent az Ickabog és hogyan kapcsolódik a történet a Harry Potterhez:

Az Ickabog Tóth Tamás Boldizsár fordításában jelent meg november 10-én, az Animus Kiadó gondozásában.

Fejléckép: Az Ickaboghoz készített illusztráció (forrás: Animus Kiadó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

Az amerikai bestsellerírót főként történelmi témájú kötetei tették ismertté, magyarul A Wright fivérek és az Óceántól óceánig című könyvei jelentek meg.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Könyv hír

Tóth Krisztina könyvét ismerte el a PEN

Fordítói támogatásra méltónak találta Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötetét a nagy-britanniai PEN Translates, amely a szigetország könyvpiacának sokszínűsítését tűzte ki céljául. A Peter Sherwood által fordított kötet decemberben jelenik meg.
Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.