Könyv

Magyar gyerekek rajzaival jelent meg J. K. Rowling új kötete

2020.11.24. 15:15
Ajánlom
A Harry Potter után J. K. Rowling a „felnőttek világa” felé fordult, ám az elmúlt időszak eseményei miatt az írónő úgy gondolta, hogy mindennél nagyobb szükség van most a mesékre. Így született meg Az Ickabog, amit különleges kiadásban jelentetett meg az Animus Kiadó.

125876655_3766858560031473_2976561062997360616_o-135632.jpg

Illusztráció a meséhez (Fotó/Forrás: Animus Kiadó)

Az Ickabog vázlata már korábban is ott pihent Rowling íróasztalán, a tavaszi leállás alatt pedig nekilátott mesekönyvvé formálni. A történet Duskáldia országában játszódik, ahol négy terület, a sajtkészítő Turonburg, a kolbászkészítő Lordográd, a kiváló borairól híres Jeroboám és a nélkülözni kénytelen Lápfölde lakóinak sorsáért izgulhatnak kicsik és nagyok. Rowling a tőle megszokott precizitással árnyalja a karaktereket, és kalandjaikon keresztül mesél a minket körülvevő világról.

A könyv ráadásul nem mindennapi körülmények között született. Augusztus 18. és október 9. között az nlc.hu-n bárki elolvashatta, a történethez pedig rajzversenyt hirdettek, 7-12 évesek alkotásait várták a közzétett fejezetekhez kapcsolódóan. A kötet különlegessége ugyanis, hogy

a kiadás minden országban egyedi, a magyar változatot 34, gyerekek által rajzolt illusztráció gazdagítja.

Az Ickabog a nemzetközi könyvpiacot már meghódította, alig pár nappal a megjelenés után a New York Times bestsellerlistájának első helyére ugrott, az általános iskolásoknak szóló könyvek kategóriájában.

Tóth Tamás Boldizsár fordítóval Oláh Andrea beszélgetett a kötet kapcsán. A rövid interjúból pedig az is kiderült, hogy mit jelent az Ickabog és hogyan kapcsolódik a történet a Harry Potterhez:

Az Ickabog Tóth Tamás Boldizsár fordításában jelent meg november 10-én, az Animus Kiadó gondozásában.

Fejléckép: Az Ickaboghoz készített illusztráció (forrás: Animus Kiadó)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Klasszikus

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

75. születésnapjára jelent meg Bereményi Géza új novelláskötete

Az íróval életművéről és pályájáról beszélgetnek január 25-én 18.00 órától a Líra Könyv Facebook-oldalán.
Könyv hír

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Könyv magazin

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.