Könyv

Magyarul olvashatjuk Lana Del Rey verseit

2022.09.01. 09:15
Ajánlom
Simon Márton és Tóth Réka Ágnes fordításában jelent meg Lana Del Rey Violet a fűben hátrahajol című első verseskötete, amelyben a szerző Kaliforniához szóló szerelmes levelet ír, a rá jellemző, egyszerre melankolikus és katartikus hangon.

2861098-130125.jpg

Lana Del Rey: Violet a fűben hátrahajol (Fotó/Forrás: Lira.hu)

A nagy Gatsby, Most jó, Eufória, Anyu, The Walking Dead, Westworld vagy az Amerikai Horror Sztori – néhány meghatározó film és sorozat a közelmúltból, amelyek egy-egy jelentét Lana Del Rey különleges hangja és szövegvilága tett emlékezetessé. Ki ne ismerné a 21. század egyik legeredetibb popénekesének olyan számait, mint a például Summertime Sadness, a Video Games vagy a Ride?

Most magyarul is betekintést nyerhetünk az előadó különleges szövegvilágába: a Jelenkor Kiadó gondozásában ugyanis nemrég megjelent Lana Del Rey első verseskötete Violet a fűben hátrahajol címmel. A kötet – amely a szerző előadásában hangoskönyv formájában is megjelent – egy kapcsolat édes-bús lezárása, és egyben Kaliforniához írt szerelmes levél. A kiadó ajánlása szerint

a sorok az amerikai álom hazugságairól, a nyugati part aszályairól és tűzvészeiről szólnak – természetesen az énekesnő jól ismert, katartikus-melankolikus hangján.

A kötet további különlegessége, hogy a szövegeket – amelyeket Simon Márton és Tóth Réka Ágnes fordításában olvashatunk – Lana Del Rey által készített fotók illusztrálják.

„3 lehetséges befejezés
fagyasztja a vérem
jól boldogulok mert azt mondom
és mert azt írom meg
De őszintén ha nem volnál itt
nem tudom hogy festenének a dolgok”

Lana Del Rey elmondása szerint a címadó vers volt az első szövege. „Néhány vers szinte készen jelent meg előttem, ezeket lediktáltam vagy begépeltem. Némelyikkel hosszan dolgoztam, szavanként szedtem szét és raktam össze, hogy a lehető legjobban sikerüljön. Végül sokfélék lettek, de mind őszinte.

Nem akarják másnak mutatni magukat, mint amik, és ezért büszke vagyok rájuk – mert a valódiság, a hitelesség volt a célom

– olvasható a kötet ajánlójában.

Fejléckép: Lana Del Rey (Fotó/Forrás: Mat Hayward/Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.