Könyv

Mán-Várhegyi Réka nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

2019.05.22. 23:00
Ajánlom
A rangos elismerést Mágneshegy című regényével érdemelte ki. Az 5000 euróval járó díjat október 2-án adják majd át Brüsszelben.
52576411_2637057459654279_4909210184116600832_o-232333.jpg

Mán-Várhegyi Réka (Fotó/Forrás: Szilágyi Lenke / Magvető)

Az Európai Unió 2009 óta átadott Irodalmi Díját minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja meg, aki már nem kezdő, de még nem is teljesen befutott szerző, és akinek az elmúlt másfél évben (azaz 2018-ban, illetve 2019 első felében) jelent meg figyelemreméltó szépprózai munkája, és ez minimum a második, maximum a negyedik ilyen műve.

Az idei nyerteseket május 22-én jelentette be Valer-Daniel Breaz, a román kultúra és nemzeti identitás minisztere és Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi biztos – számolt be róla a litera.hu.

A díj magyar zsűrije a kislistára felkerült három szerző (Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert és Szilasi László) műve közül Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regényét tartotta a legjobbnak. A díj szabályzata szerint a minimum 3, maximum 5 fős zsűri tagjai kritikusok, kiadók, könyvkereskedők, írószervezetek elnökei lehetnek. A magyar zsűri tagjai: Deczki Sarolta, Joelle Dufeuilly, Kőrössi P. József, Szkárosi Endre (elnök), Szolláth Dávid.

Mán-Várhegyi Réka 2015-ben az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján képviselte hazánkat, de a Margó- és a Libri irodalmi díj döntőse is volt. Több gyerek- és ifjúsági könyv után

a 2018-ban a Magvetőnél megjelent Mágneshegy volt az első felnőtteknek szóló regénye.

Manvarhegyi-161158.jpg

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (Fotó/Forrás: Libri Irodalmi díj)

Hőse, Börönd Enikő harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre, kutatni és írni akar, de leblokkol. Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Párhuzamosan vagy éppen egymást keresztező életek.

Az Európai Unió Irodalmi Díjának további díjazottjai 2019-ben: Laura Freudenthaler (Ausztria), Piia Leino (Finnország), Sophie Daull (Franciaország), Beqa Adamashvili (Grúzia), Nikos Chryssos (Görögország), Jan Carson (Írország), Giovanni Dozzini (Olaszország), Daina Opolskaitė (Litvánia), Marta Dzido (Lengyelország), Tatiana Țîbuleac (Románia), Ivana Dobrakovová (Szlovákia), Haska Shyyan (Ukrajna) és Melissa Harrisson (Egyesült Királyság).

Eddig 108 szerző nyerte el az elismerést, a magyar alkotók közül Szécsi Noémi (2009), Horváth Viktor (2012) és Szvoren Edina (2015).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv örkény istván

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv pályázat

Műfordítókat keresnek!

Az idén 14. alkalommal hirdeti meg műfordítás-pályázatát műfordításkötettel nem rendelkező alkotók számára az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK). A pályaműveket augusztus 20-ig várják.
Könyv dia

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.
Könyv hír

Olvastad már az év legjobb gyerekkönyvét? És a legszebbet?

Gyerekkönyv-írói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs kategóriában adták át a HUBBY szakmai és diákzsűriének díját.
Könyv lista

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.