Könyv

Mán-Várhegyi Réka nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

2019.05.22. 23:00
Ajánlom
A rangos elismerést Mágneshegy című regényével érdemelte ki. Az 5000 euróval járó díjat október 2-án adják majd át Brüsszelben.
52576411_2637057459654279_4909210184116600832_o-232333.jpg

Mán-Várhegyi Réka (Fotó/Forrás: Szilágyi Lenke / Magvető)

Az Európai Unió 2009 óta átadott Irodalmi Díját minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja meg, aki már nem kezdő, de még nem is teljesen befutott szerző, és akinek az elmúlt másfél évben (azaz 2018-ban, illetve 2019 első felében) jelent meg figyelemreméltó szépprózai munkája, és ez minimum a második, maximum a negyedik ilyen műve.

Az idei nyerteseket május 22-én jelentette be Valer-Daniel Breaz, a román kultúra és nemzeti identitás minisztere és Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi biztos – számolt be róla a litera.hu.

A díj magyar zsűrije a kislistára felkerült három szerző (Mán-Várhegyi Réka, Milbacher Róbert és Szilasi László) műve közül Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című regényét tartotta a legjobbnak. A díj szabályzata szerint a minimum 3, maximum 5 fős zsűri tagjai kritikusok, kiadók, könyvkereskedők, írószervezetek elnökei lehetnek. A magyar zsűri tagjai: Deczki Sarolta, Joelle Dufeuilly, Kőrössi P. József, Szkárosi Endre (elnök), Szolláth Dávid.

Mán-Várhegyi Réka 2015-ben az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján képviselte hazánkat, de a Margó- és a Libri irodalmi díj döntőse is volt. Több gyerek- és ifjúsági könyv után

a 2018-ban a Magvetőnél megjelent Mágneshegy volt az első felnőtteknek szóló regénye.

Manvarhegyi-161158.jpg

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (Fotó/Forrás: Libri Irodalmi díj)

Hőse, Börönd Enikő harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre, kutatni és írni akar, de leblokkol. Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Párhuzamosan vagy éppen egymást keresztező életek.

Az Európai Unió Irodalmi Díjának további díjazottjai 2019-ben: Laura Freudenthaler (Ausztria), Piia Leino (Finnország), Sophie Daull (Franciaország), Beqa Adamashvili (Grúzia), Nikos Chryssos (Görögország), Jan Carson (Írország), Giovanni Dozzini (Olaszország), Daina Opolskaitė (Litvánia), Marta Dzido (Lengyelország), Tatiana Țîbuleac (Románia), Ivana Dobrakovová (Szlovákia), Haska Shyyan (Ukrajna) és Melissa Harrisson (Egyesült Királyság).

Eddig 108 szerző nyerte el az elismerést, a magyar alkotók közül Szécsi Noémi (2009), Horváth Viktor (2012) és Szvoren Edina (2015).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Botlatókövet avattak Szerb Antal egykori háza előtt

Az író halálának 75. évfordulóján avatták fel a köztéri alkotást az író utolsó szabadon választott lakhelyénél, a Hűvösvölgyi út 81. sz alatt.
Könyv hír

Paulo Coelho törölte a Kobe Bryanttel közösen írt könyve kéziratát

A brazil író egy gyerekkönyvön dolgozott együtt a kosaras legendával, ám Coelho közölte, nem fejezi be a könyvet Kobe Bryant halála után.
Könyv hír

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Könyv portré

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv gyerekirodalom

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.