Könyv

Maratoni verszáporral ünneplik a Költészet Napját

2012.04.04. 14:30
Ajánlom
Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Versmaratonon közel száz kortárs magyar költő olvassa fel a verseit április 11-én a Thália Mikroszkóp Színpadán.

Az eseményt beharangozó április 3-i sajtótájékoztatón Tornai Szabolcs, a Magyar Napló szerkesztője azt nyilatkozta, a Versmaraton megrendezésével azt tartották a legfontosabb célnak, hogy az esemény tudatosítsa a magyar olvasókban a magyar költészet remekeit. Ahogy a sportban és a tudományban elért csúcsteljesítményeink is világszerte ismertek, ugyanígy Magyarország "költészeti nagyhatalomként" is helyt áll a világban - fogalmazott a szerkesztő. Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy színháza ad otthont a rendezvénynek, majd hozzátette: mi, magyarok többet tudhatunk költészetünkről, mint amennyi abból közvetíthető a világ számára. A magyar költők között ugyanis számos kiváló műfordítót is találhatunk, ugyanakkor mivel a magyar műveket nehéz más nyelvre adaptálni, költészetünk több kijárattal rendelkezik, mint bejárattal. A Versmaraton ennek tudatosításában is segíthet bennünket - zárta gondolatmenetét a színigazgató.

A Versmaraton keretében a rendezvényre látogatók nemcsak hallgathatják a verseket, hanem kezükbe is vehetik őket. A Könyves Szövetség jóvoltából egész napos költészeti kirakodóvásár kíséri a felolvasást a Thália Színház előtt, de meglepően életszerű audiovizuális élményben is részesülhetnek azok, akik április 11-én a Nagymező utcában sétálnak. A színház főbejárata mellett kialakított, hangszigetelt üvegtáblákkal körülépített hangstúdióban a maratonon részt vevő költők fogják felovasni a verseiket, így az érdeklődők a stúdiófelvételt közvetlenül a helyszínről is megtekinthetik. Az MTVA és a Thália Színház együttműködésével létrehozott, Látvány Stúdió elnevezésű terem a Költészetek Napján debütál és a továbbiakban is számos színházi közvetítést és hangjátékfelvételt készítenek majd itt.

A Versmaraton a Kossuth Rádió Vers napról napra című műsorában is hallható lesz, de a rendezvényt a Kossuth Rádió honlapján és a hirado.hu-n is közvetítik élőben. A műsorban elhangzó versek egy részét a Magyar Napló Kiadónál megjelent Az év versei 2012 című antológiában is fellapozhatják az érdeklődők. A Magyar Napló Kiadó, az MTVA, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és a Könyves Szövetség szervezésében megvalósuló Versmaraton délelőtt 11-től este 11-ig várja az irodalomkedvelő közönséget József Attila születésnapján. A rendezvény ingyenes látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv nyomozó

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Könyv interjú

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv képregény

A szuperhős-képregények királya volt, de egy magányos építész történetével ért a csúcsra

David Mazzucchelli csak néhány évet töltött el szuperhősök rajzolásával, de művei mai napig hivatkozási pontnak számítanak. Igazi mesterművei viszont csak a mainstream képregények elhagyása után születtek. Az Asterios Polyp című graphic novelje egy idősödő, magának való építész megrázó és elgondolkodtató útkeresése.
Könyv arany jános

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Könyv lapszemle

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.