Könyv

Maratoni verszáporral ünneplik a Költészet Napját

2012.04.04. 14:30
Ajánlom
Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Versmaratonon közel száz kortárs magyar költő olvassa fel a verseit április 11-én a Thália Mikroszkóp Színpadán.

Az eseményt beharangozó április 3-i sajtótájékoztatón Tornai Szabolcs, a Magyar Napló szerkesztője azt nyilatkozta, a Versmaraton megrendezésével azt tartották a legfontosabb célnak, hogy az esemény tudatosítsa a magyar olvasókban a magyar költészet remekeit. Ahogy a sportban és a tudományban elért csúcsteljesítményeink is világszerte ismertek, ugyanígy Magyarország "költészeti nagyhatalomként" is helyt áll a világban - fogalmazott a szerkesztő. Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy színháza ad otthont a rendezvénynek, majd hozzátette: mi, magyarok többet tudhatunk költészetünkről, mint amennyi abból közvetíthető a világ számára. A magyar költők között ugyanis számos kiváló műfordítót is találhatunk, ugyanakkor mivel a magyar műveket nehéz más nyelvre adaptálni, költészetünk több kijárattal rendelkezik, mint bejárattal. A Versmaraton ennek tudatosításában is segíthet bennünket - zárta gondolatmenetét a színigazgató.

A Versmaraton keretében a rendezvényre látogatók nemcsak hallgathatják a verseket, hanem kezükbe is vehetik őket. A Könyves Szövetség jóvoltából egész napos költészeti kirakodóvásár kíséri a felolvasást a Thália Színház előtt, de meglepően életszerű audiovizuális élményben is részesülhetnek azok, akik április 11-én a Nagymező utcában sétálnak. A színház főbejárata mellett kialakított, hangszigetelt üvegtáblákkal körülépített hangstúdióban a maratonon részt vevő költők fogják felovasni a verseiket, így az érdeklődők a stúdiófelvételt közvetlenül a helyszínről is megtekinthetik. Az MTVA és a Thália Színház együttműködésével létrehozott, Látvány Stúdió elnevezésű terem a Költészetek Napján debütál és a továbbiakban is számos színházi közvetítést és hangjátékfelvételt készítenek majd itt.

A Versmaraton a Kossuth Rádió Vers napról napra című műsorában is hallható lesz, de a rendezvényt a Kossuth Rádió honlapján és a hirado.hu-n is közvetítik élőben. A műsorban elhangzó versek egy részét a Magyar Napló Kiadónál megjelent Az év versei 2012 című antológiában is fellapozhatják az érdeklődők. A Magyar Napló Kiadó, az MTVA, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és a Könyves Szövetség szervezésében megvalósuló Versmaraton délelőtt 11-től este 11-ig várja az irodalomkedvelő közönséget József Attila születésnapján. A rendezvény ingyenes látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta.