Könyv

Maratoni verszáporral ünneplik a Költészet Napját

2012.04.04. 14:30
Ajánlom
Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Versmaratonon közel száz kortárs magyar költő olvassa fel a verseit április 11-én a Thália Mikroszkóp Színpadán.

Az eseményt beharangozó április 3-i sajtótájékoztatón Tornai Szabolcs, a Magyar Napló szerkesztője azt nyilatkozta, a Versmaraton megrendezésével azt tartották a legfontosabb célnak, hogy az esemény tudatosítsa a magyar olvasókban a magyar költészet remekeit. Ahogy a sportban és a tudományban elért csúcsteljesítményeink is világszerte ismertek, ugyanígy Magyarország "költészeti nagyhatalomként" is helyt áll a világban - fogalmazott a szerkesztő. Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy színháza ad otthont a rendezvénynek, majd hozzátette: mi, magyarok többet tudhatunk költészetünkről, mint amennyi abból közvetíthető a világ számára. A magyar költők között ugyanis számos kiváló műfordítót is találhatunk, ugyanakkor mivel a magyar műveket nehéz más nyelvre adaptálni, költészetünk több kijárattal rendelkezik, mint bejárattal. A Versmaraton ennek tudatosításában is segíthet bennünket - zárta gondolatmenetét a színigazgató.

A Versmaraton keretében a rendezvényre látogatók nemcsak hallgathatják a verseket, hanem kezükbe is vehetik őket. A Könyves Szövetség jóvoltából egész napos költészeti kirakodóvásár kíséri a felolvasást a Thália Színház előtt, de meglepően életszerű audiovizuális élményben is részesülhetnek azok, akik április 11-én a Nagymező utcában sétálnak. A színház főbejárata mellett kialakított, hangszigetelt üvegtáblákkal körülépített hangstúdióban a maratonon részt vevő költők fogják felovasni a verseiket, így az érdeklődők a stúdiófelvételt közvetlenül a helyszínről is megtekinthetik. Az MTVA és a Thália Színház együttműködésével létrehozott, Látvány Stúdió elnevezésű terem a Költészetek Napján debütál és a továbbiakban is számos színházi közvetítést és hangjátékfelvételt készítenek majd itt.

A Versmaraton a Kossuth Rádió Vers napról napra című műsorában is hallható lesz, de a rendezvényt a Kossuth Rádió honlapján és a hirado.hu-n is közvetítik élőben. A műsorban elhangzó versek egy részét a Magyar Napló Kiadónál megjelent Az év versei 2012 című antológiában is fellapozhatják az érdeklődők. A Magyar Napló Kiadó, az MTVA, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió, a Thália Színház és a Könyves Szövetség szervezésében megvalósuló Versmaraton délelőtt 11-től este 11-ig várja az irodalomkedvelő közönséget József Attila születésnapján. A rendezvény ingyenes látogatható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Könyv hír

Lélegeztetőgépen van Salman Rushdie

Súlyos sérülésekkel ápolják a pénteken megtámadott Salman Rushdie-t egy New York-i kórházban, túl van a műtéten, lélegeztetőgépen tartják - közölte ügynöke péntek este, miután az indiai születésű brit-amerikai írót egy pódiumbeszélgetésen nagy létszámú közönség előtt késsel támadta meg egy férfi.
Könyv gyász

Elhunyt Raymond Briggs, A Hóember szerzője

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt A Hóember című klasszikusról ismert Raymond Briggs brit író és illusztrátor.
Könyv hír

Még lehet 100 jó szavad Veszprémről!

A 100 szóban Budapest mintájára 2022 márciusában a StúDió Veszprém Podcast pályázatot hirdetett Veszprémhez köthető mininovellák írására. A történeteket augusztus 20-ig várják a szervezők.
Könyv hír

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

Születésének nyolcvanadik évfordulóján emléktáblát helyeznek el Hajnóczy Péter egykori, 12. kerületi lakásánál. A tragikusan korán elhunyt művész a modern magyar próza egyik legkiemelkedőbb alakja volt.