Könyv

Margócsy István kapja az Osvát Ernő-díjat

2024.05.03. 13:05
Ajánlom
Hatodik alkalommal adják át májusban a Janáky Marianna által alapított díjat, amellyel irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkáját ismerik el.

Május 9-én, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE BEK Modern Magyar Irodalmi Tanszékének Csáth Géza-konferenciáján adják át, immáron hatodik alkalommal az Osvát Ernő-díjat, amellyel az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkáját ismerik el. Az idei díjazott a nemcsak irodalomtörténészként és oktatóként, de szerkesztőként is meghatározó Margócsy István – adta hírül a Litera.hu.

A lap kiemeli,

Margócsy amellett, hogy jelentős irodalomtörténész, kritikus és oktató, szerkesztőként is meghatározó alakja a magyar irodalomnak.

1989-től 2022-ig a 2000 című irodalmi folyóirat alapító szerkesztője volt, 1991 és 2001 közt pedig a Budapesti könyvszemle (BUKSz) irodalomtörténeti rovatának vezetője volt, 2005-től pedig az Irodalomtörténet szerkesztőségének tagja. Emellett számos könyvsorozat szerkesztője és főszerkesztője is.

Az elismerést 2018-ban alapította Janáky Marianna író, költő. A díj odaítéléséről három tagú kuratórium dönt, amelynek tagjai Áfra János költő, Zelei Dávid irodalomkritikus és szerkesztő, valamint Murzsa Tímea irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára.

A díjat korábban Jenei László (Műút), Nagy Gabriella (Litera), Balázs Imre József (Korunk), Markója Csilla (Enigma) és Reményi József Tamás (posztumusz díjazott, Kritika, Mozgó Világ) kapta meg. A díj részét képezi az oklevél mellett egy festmény Hézső Ferenc festőművész felajánlásából, Antal Márta ékszerésznek köszönhetően egy névre szóló ezüst kitűző, valamint az alapító jóvoltából pénzjutalom is.

Fejléckép: Margócsy István a 94. Ünnepi Könyvhét megnyitóján (Fotó/Forrás: Csiki Vivien / Ünnepi Könyvhét Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.