Könyv

Márton László kapja idén a Hummel-Jelenkor irodalmi díjat

2022.09.01. 10:15
Ajánlom
A Hummel-Jelenkor irodalmi díjjal kortárs magyar szerzőket ismernek el, akik műveikkel egy etikusabb világ felé nyitnak teret. Az idei győztes, Márton László szeptember 15-én, a PécsLIT Fesztiválon veheti át a díjat. 

A Jelenkor folyóirat és Horst Hummel vilányi borász közösen hozta létre tavaly a Hummel-Jelenkor irodalmi díjat. Céljuk, hogy olyan magyar nyelven alkotó, kortárs szerzőket ismerjenek el, akik

műveikkel a dogmáktól való megszabadulás és az emberiséget sújtó, romboló ideológiákból kivezető utat mutatják meg, továbbá szellemiségükkel egy etikusabb világ felé nyitnak teret.

A díjat első ízben Kukorelly Endre kapta 2021-ben, idén pedig Márton László író, műfordítónak ítélték oda az elismerést – adta hírül a Kultura.hu. A zsűri tagjai idén Adamik Lajos, Ágoston Zoltán, Kukorelly Endre és Méhes Károly voltak.

Mint írták, a díj egy 228 literes hordó borral jár együtt, amely az ökológiailag hitelesített, biodinamikus módszerekkel dolgozó villányi Hummel Borászat terméke, valamint 300 palack Hummel-féle borral.

A díjátadót a PécsLIT Fesztiválon adják át szeptember 15-én 20 órakor a Csorba Győző Könyvtárban, a Tudásközpont épületében.

Fejléckép: Márton László (Fotó/Forrás: Gulyás Judit)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.