Könyv

Márton László: M. L., a gyilkos

2013.05.07. 08:32
Ajánlom
A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Márton László 1959-ben született Budapesten. Kötetei: A nagy-budapesti Rém-üldözés (elbeszélések, Magvető, 1984), Menedék (regény, Magvető, 1985), Lepkék a kalapon (drámák, Magvető, 1987), Kiválasztottak és elvegyülők (tanulmány, Magvető, 1989), Tudatalatti megálló (regény, Holnap, 1990), Carmen (színmű, Holnap, 1991), Átkelés az üvegen (regény, Jelenkor, 1992), A nagyratörő (szomorújáték, Jelenkor, 1994, 2010), Nagy-budapesti Rém-üldözés és más történetek (Jelenkor, 1994), Jakob Wunschwitz igaz története (regény, Jelenkor, 1997), Az áhítatos embergép (tanulmányok,  Jelenkor, 1999), Árnyas főutca (regény, Jelenkor, 1999), Kényszerű szabadulás. Testvériség I. (regény, Jelenkor, 2001), A mennyország három csepp vére. Testvériség II. (regény, Jelenkor, 2002), A követjárás nehézségei. Testvériség III. (regény, Jelenkor, 2003), Minerva búvóhelye (regény, Jelenkor, 2006), Ne bánts, Virág! (kisregény, Jelenkor, 2007), Amit láttál, amit hallottál (elbeszélések, Jelenkor, 2008), Te egy állat vagy! (elbeszélések, Jelenkor, 2011)

Ajánló
"Ő maga is azt állította magáról, hogy jó magaviseletű. Így mondta: 'Rettentő jó vagyok.' Ennél pontosabban nem is fogalmazhatott volna. Rettentő volt. És jó is volt. Például a nevelőtiszti teendőkkel megbízott köpcös, kopaszodó alezredest mindenki füle hallatára nagyfőnöknek szólította, és a nagyfőnök, noha másképpen hangzott a hivatalos megszólítás, nem tiltakozott ellene. Egyszer még egy szív alakú, piros mézeskalácsot is hozott a nevelőtisztnek ajándékba, melyre fehér cukormázzal rá volt írva: 'Kettőnknek!' Egy jó magaviseletű gyilkos, aki mézeskalács szívet ajándékoz a nevelőtisztnek: érdemes lett volna lefényképezni őket, ha a laktanyában nem lett volna szigorúan tilos a fényképezés." A kötet három, egymással több szálon is összekapcsolódó írásműből, egy elbeszélésből és két kisregényből áll. A szerző mindhárom írásban köznapinak mutatkozó, de óriási belső feszültségeket hordozó jellemek és helyzetek ütköztetésével viszi előre a leírt eseménysorokat, és közben az emberi létezés alapfeltételeire kérdez rá. Az M. L., a gyilkos című könyv Márton László újabb elbeszéléseinek sorába illeszkedik, de a szerzői önreflexió jóval visszafogottabb, mint az előző két kötetben, a meditatív részletek pedig szervesebben illeszkednek a cselekménybe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv kányádi sándor

Versei minden nap velünk vannak

Nagyon fontos szerepet játszott a Kaláka együttes életében, szinte nincs nap, hogy ne játszanánk valahol megzenésített verseiből - mondta Gryllus Dániel. Szabó T. Anna szerint a költő tanító volt a szó legnemesebb értelmében.
Könyv gyász

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.