Könyv

Márton László: M. L., a gyilkos

2013.05.07. 08:32
Ajánlom
A szakmailag megújult Aegon Művészeti Díjra a szépirodalmi kiadók jelölhették tavaly megjelentetett kiemelkedő jelentőségű könyveiket.

Márton László 1959-ben született Budapesten. Kötetei: A nagy-budapesti Rém-üldözés (elbeszélések, Magvető, 1984), Menedék (regény, Magvető, 1985), Lepkék a kalapon (drámák, Magvető, 1987), Kiválasztottak és elvegyülők (tanulmány, Magvető, 1989), Tudatalatti megálló (regény, Holnap, 1990), Carmen (színmű, Holnap, 1991), Átkelés az üvegen (regény, Jelenkor, 1992), A nagyratörő (szomorújáték, Jelenkor, 1994, 2010), Nagy-budapesti Rém-üldözés és más történetek (Jelenkor, 1994), Jakob Wunschwitz igaz története (regény, Jelenkor, 1997), Az áhítatos embergép (tanulmányok,  Jelenkor, 1999), Árnyas főutca (regény, Jelenkor, 1999), Kényszerű szabadulás. Testvériség I. (regény, Jelenkor, 2001), A mennyország három csepp vére. Testvériség II. (regény, Jelenkor, 2002), A követjárás nehézségei. Testvériség III. (regény, Jelenkor, 2003), Minerva búvóhelye (regény, Jelenkor, 2006), Ne bánts, Virág! (kisregény, Jelenkor, 2007), Amit láttál, amit hallottál (elbeszélések, Jelenkor, 2008), Te egy állat vagy! (elbeszélések, Jelenkor, 2011)

Ajánló
"Ő maga is azt állította magáról, hogy jó magaviseletű. Így mondta: 'Rettentő jó vagyok.' Ennél pontosabban nem is fogalmazhatott volna. Rettentő volt. És jó is volt. Például a nevelőtiszti teendőkkel megbízott köpcös, kopaszodó alezredest mindenki füle hallatára nagyfőnöknek szólította, és a nagyfőnök, noha másképpen hangzott a hivatalos megszólítás, nem tiltakozott ellene. Egyszer még egy szív alakú, piros mézeskalácsot is hozott a nevelőtisztnek ajándékba, melyre fehér cukormázzal rá volt írva: 'Kettőnknek!' Egy jó magaviseletű gyilkos, aki mézeskalács szívet ajándékoz a nevelőtisztnek: érdemes lett volna lefényképezni őket, ha a laktanyában nem lett volna szigorúan tilos a fényképezés." A kötet három, egymással több szálon is összekapcsolódó írásműből, egy elbeszélésből és két kisregényből áll. A szerző mindhárom írásban köznapinak mutatkozó, de óriási belső feszültségeket hordozó jellemek és helyzetek ütköztetésével viszi előre a leírt eseménysorokat, és közben az emberi létezés alapfeltételeire kérdez rá. Az M. L., a gyilkos című könyv Márton László újabb elbeszéléseinek sorába illeszkedik, de a szerzői önreflexió jóval visszafogottabb, mint az előző két kötetben, a meditatív részletek pedig szervesebben illeszkednek a cselekménybe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.
Könyv tokió

Iktasson apró sikátorokat a könyvespolcába!

Egy japán művész a szűk tokiói utcácskákat könyvtámaszok formájában varázsolja a könyvek közé.