Könyv

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

2024.04.11. 10:10
Ajánlom
Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 

A magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián hosszú Facebook-bejegyzést tett közzé. Az irodalomtörténész, a Líra kreatív igazgatója húsz, tudományosan alátámasztott érvet sorakoztatott fel amellett, miért érdemes a gyerekeknek verset olvasni, vagy verset olvastatni velük. Bejegyzésének első tíz pontját mutatjuk be.

 

1. A versritmus szerepe a matematika tanulásában

A vers nem csupán szövegből áll. A ritmus felismerésének evolúciós szerepe van, enélkül nemcsak a nyelv, hanem a zene és a matematika elsajátítására sem lennénk képesek. Azok a gyerekek, akiknek sok verset olvasnak, jobban teljesítenek matematikából.

2.  Egyedülálló szövegtanulási stratégia

A vers 5000 évig sokkal inkább volt hangzó szöveg, mint olvasásra szánt, leírt sorok összessége. A mondott vagy énekelt vers teljesen másként hat, mint az olvasott szöveg. Nagyon gyorsan képesek vagyunk megjegyezni egy csak párszor hallott dalszöveget, még úgy is, hogy a nem érthető részeket automatikusan kitöltjük más szavakkal.

3. Nyelvi fejlődés

A versek gazdag szókincset és változatos mondatszerkezeteket ismertetnek meg a gyerekekkel, ami segíti a nyelvelsajátítást és a nyelvi fejlődést.

4. Fonológiai tudatosság

A versek ritmusa és rímképletei segítik a gyermekek fonématudatosságának fejlődését, ami elengedhetetlen az olvasástanuláshoz, és segíti az olvasási nehézségek, diszlexia, diszgráfia leküzdését.

5. Multiszenzoros élmény

A versek hangos olvasása több érzékszervet is igénybe vesz, ami fokozza a gyermekek tanulási élményét.

6. Kognitív fejlődés

A versekkel való foglalkozás ösztönzi a kritikai gondolkodási készséget, mivel a gyermekek értelmezik a jelentéseket, elemzik a nyelvet, és kapcsolatokat teremtenek.

7. Érzelmi kifejezés

A versek gyakran komplex érzelmeket és tapasztalatokat tárnak fel, így a gyermekek számára biztonságos lehetőséget nyújtanak érzelmeik kifejezésére és megértésére.

8. Empátia fejlesztése

Az irodalom a másvalaki bőrébe bújás képessége, a versekben beszélő narrátor/lírai alany érzéseit a verset hallgató gyerek legyengített formában, de átérzi. Mindez elősegíti a gyermekek érzelmi intelligenciájának és empátiájának erősödését.

9. Önismeret

Az empátia fejlesztése saját magunk irányába is működik. A költészet fokozza az önreflexió képességét, önismeretre vezet.

10. Kreativitás

A költészet serkenti a képzeletet és a kreativitást, arra ösztönözve a gyermekeket, hogy gondolkodjanak a kereteken kívül, és új kérdéseket tegyenek fel.

A szöveg hosszabb formában elhangzott Nyáry Krisztián Buksó című podcastjének legutóbbi adásában.

 

Fejléckép forrása: Jonathan Borba / Unsplash

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.