Könyv

Megjelent az Apacs művészet

2014.12.03. 09:52
Ajánlom
Apacs művészet - Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) címmel dolgozza fel a Nyolcak és a korszak modernista művészetének történetét Rockenbauer Zoltán művészettörténész a Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent új könyvében.

Rockenbauer Zoltán kötete egy száz évvel ezelőtti korszakkal foglalkozik, és noha a téma nem avult el, életformánk azóta gyökeresen megváltozott: a Vadak, a Nyolcak, a Művészház, Ady költészetének vagy Bartók zenéjének és képzőművészeti kapcsolatainak problematikája már olyan távolra került, mintha a középkorban lettek volna - emlékeztetett a kötet november 2-ai bemutatóján a téma egyik legelismertebb kutatója, Passuth Krisztina. A művészettörténész azonban hozzátette: a most megjelent könyv nemcsak új adatokkal, új felfedezésekkel, forrásokkal, hanem friss megközelítésével is izgalmassá teszi a korszakot a mai olvasó számára.

Passuth Krisztina emlékeztetett arra, hogy a korabeli képzőművészetben nem volt egyetlen olyan vezéregyéniség, mint a zenében Bartók vagy a költészetben Ady. Egyesek Czóbel Bélát, míg mások Márffy Ödönt, Berény Róbertet vagy Tihanyi Lajost tartják igazán meghatározó alaknak, de nem annyira egyetlen személy, hanem egy többekből kialakult csoport vagy éppen több csoport vált a festészeti modernizmus meghatározójává.

A kötet egyik legnagyobb erénye, hogy számos dokumentumot, levelet, korabeli kritikát, magasztaló vagy elítélő véleményt is közöl, sőt ezeket egymással ütközteti is - méltatta Rockenbauer Zoltán munkáját Passuth Krisztina, hozzátéve: számtalan szórakoztató anekdota is előkerül, amelyek rávilágítanak arra a gondolkodásmódra és életformára, ahogyan az "apacs" festők, zenészek, kritikusok élték a maguk szabad életét.

0501787C-EBF1-4FEA-90FA-6FBF611E8D84

Rockenbauer Zoltán - Pécsi Országos Színházi Találkozó - 4. nap

Rockenbauer Zoltán Kőrössi P. József, a kiadó vezetője kérdésére felidézte: A halandó múzsa című Márffy-monográfiája és a párizsi Musée d'Orsay-ben Barki Gergellyel közösen rendezett, Allegro Barbaro című kiállítás után is foglalkoztatta a korszak, annál is inkább, mert az eddigi szakmunkák kevéssé vizsgálták a különböző műfajokban alkotó magyar modernista művészek közötti kapcsolatokat.

A szerző elmondása szerint Passuth Krisztina javaslatára kezdték kutatni Barki Gergellyel és Molnos Péterrel korszakot, ennek eredménye lett a Nyolcakat bemutató több kiállítás - többek között az Allegro Barbaro - vagy korábban a magyar Vadak című tárlat. A kötet támaszkodik ezek eredményeire, de a Vadakhoz és a Nyolcakhoz képest tágabb időszakot vizsgál - jegyezte meg. Rockenbauer Zoltán elmondta: a címben és az alcímben szereplő kifejezéseket nem ő találta ki, azok korabeliek: akadt, aki gyalázkodásnak, más pedig dicséretnek szánta ezeket. Az apacs festészet elnevezés az ellenfelektől származott, akkoriban ugyanis az apacs a huligán szinonimája volt - idézte fel.

Adyt, Bartókot és a Nyolcak festőit gyakran ugyanazokkal a szavakkal támadták, így ezek az óriási figurák is próbálták egy idő után egymást megérteni és segíteni. Emlékezetes a Tisza Istvánnal folytatott iszapbirkózás, a konzervatív politikus ugyanis a magyar kultúra legnagyobb rákfenéjét a Nyugat folyóiratban és Adyban, majd a modernista festőkben és Bartókban is látta - mondta el a művészettörténész. Hozzáfűzte, a korszak legkiemelkedőbb festői már elindultak a világhír felé, amikor kitört az első világháború, a Tanácsköztársaság után pedig olyan sok alkotó kényszerült emigrációba, hogy - talán máig jóvátehetetlen módon - megtört a magyar képzőművészetnek ez a fantasztikusan erős korszaka. Rockenbauer Zoltán elmondása szerint nem szerették volna reprodukciókkal megdrágítani a kötetet, az Apacs művészet Facebook-oldalra azonban rendszeresen tölt fel képeket, a hozzájuk tartozó leírásokkal, rövid történetekkel.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Tánc

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Könyv hír

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Könyv hír

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót” - Megjelent Kántor Péter posztumusz kötete

Elegendő ok címmel, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kántor Péter posztumusz verseskötete. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító 71 éves korában, 2021. július 21-én hunyt el. 
Könyv hír

André Ferenc nyerte a PesText szakmai díját

André Ferenc Foszfor és verejték című alkotása nyerte a Pestext világirodalmi fesztivál szakmai díját. A „Buborék” hívószóra kiírt irodalmi pályázat győztese a pénzjutalmon felül fellépési lehetőséget kap a szeptember végi fesztiválon.
Könyv interjú

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot.