Könyv

Megjelentek Ladik Katalin összegyűjtött versei

2022.07.26. 11:10
Ajánlom
A kortárs magyar művészeti élet egyik csöndes nemzetközi sztárja, a Jugoszláviában született Ladik Katalin verseit az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gyűjtötte össze. A kötet ajánlójában Bíró Tímea így fogalmaz: „Aki Ladik Katalint olvas, az a csontjaival fogadja be a költészetet."
Idovitorlakotet-140112.jpg

Ladik Katalin: Idővitorla (Fotó/Forrás: Forum Könyvkiadó)

Ladik Katalint eredetileg színészként ismerték meg sokan (előbb az Újvidéki Rádió munkatársa, majd 1992-ig az Újvidéki Színház színésze volt), míg mára a költészet, a hangköltészet és a képzőművészet határait feszegető sokoldalú művésszé vált. Műveiből vásárolt már a londoni Tate, és a New York-i MoMA is,

2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon Ono-békedíjat, amelyet korábban olyan művészek kaptak meg, mint például Ai Wei Wei, Anish Kapoor, vagy Olafur Eliasson.

A Kassák- és József Attila díjas művész verseit most kiadója, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gyűjtötte össze Idővitorla címmel. Ajánlásában a szintén költő, újságíró Bíró Tímea így ír Ladik Katalin verseiről: ...hatvan éve szólnak hozzánk, rítusokká válnak bennünk. Ez alatt a hosszú idő alatt bebizonyosodott, hogy

a teljes ladiki élmény átéléséhez minden érzékszervünkre szükség van.

A gazdag képiségnek köszönhetően látjuk, ízleljük a költeményeket, olvasásuk közben érezzük a különféle illatokat, kitapinthatóvá válik a fájdalom, az eufória, és természetesen halljuk a költőnő fáradhatatlan, folyton megújuló hangját.”

Ladik Katalin: Idővitorla, pókliget

Havazik az élet. Porhóvá zúz
érzésemléket, kirajzolja a téridő
rostjait, melyekből megalkotott engem,
miként én is őt.
Átzuhan rajtam,
örvénylő életlétra,
fehéren izzó csontjaim között.
Ami anyag voltam, fényfonállá lett,
éhező, felhasogatott életsötét.
Érzéstérkép fáj járataimon,
hol az üresség is én vagyok.
Áthullnak rajtam az álmok,
a vérjel, ragaszkodás, újjászületés.
Elszüremlik belőlem az idő,
összecsukódik árnyékom,
ám ijedtfeszesen, de megtart még
a körkörös,
engem figyelő gyönyörsötét.

 

Fejléckép: Ladik Katalin / fotó: Forum Könyvkiadó

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Könyv hír

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Könyv hír

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Könyv hír

Murakami Haruki kapta az Asztúria hercegnője-díjat

A rangos elismerést sokan csak a spanyol Nobelnek nevezik. A japán művész mellett Eliud Kipchoge, Hélene Carrere d´Encausse, Nuccio Ordine és Meryl Streep is megkapta az elismerést.
Könyv hír

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.