Könyv

Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója

2021.10.20. 13:30
Ajánlom
A 73. Frankfurti Könyvvásárt a járványhelyzet miatt hibrid formában és szigorú szabályok mellett rendezik meg.

A díszvendég Kanada is rendhagyó módon vesz részt az eseményen, a frankfurti nemzeti stand mellett felállítottak egy virtuális pavilont is, ahol online rendezvényekkel várják a látogatókat. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb szerzője, Margaret Atwood például kanadai otthonából, Skype-on jelentkezett be a megnyitó ünnepségen.

Atwood beszédében kiemelte, a világjárvány megmutatta, hogy az irodalom létfontosságú, Olaszország pedig követendő példa, hiszen a karantén idején is a rendszerszintű fontosságú szolgáltatások közé sorolta a könyvesboltokat, melyek így a gyógyszertárakhoz hasonlóan nyitva tarthattak.

Az október 24-ig tartó könyvvásáron 80 ország 2000 vállalkozása vesz részt kiállítóként – könyvkiadók, terjesztők és irodalmi ügynökségek egyaránt –, és csaknem 300 szerző mutatkozik be új vagy első munkájával.

A nyitónapon adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb elismerésének számító Német Könyvdíjat is, a 25 ezer euróval járó elismerést Antje Rávik Strubel német író kapta Blau Frau (Kék asszony) című regényéért. A mű egy fiatal nő történetét mesél el, aki az ellene elkövetett nemi erőszak emlékei elől menekül.

A rendezvény háromnapos szakmai programsorozatát könyvvásár követi könyvbemutatókkal, felolvasásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és író-olvasó találkozókkal. Az idei Frankfurti Könyvvásár egyben az újrakezdés jegyében is zajlik, hiszen a tavalyi szemlét csak online formában tudták megtartani.

GettyImages-1347455243-132644.jpg

Jürgen Boos, Shila Behjat, Dmitry Glukhovsky, Raul Krauthausen, Karin Schmidt-Friderichs és Wolfgang Bergmann a Frankfurti Könyvvásáron (Fotó/Forrás: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary)

Jürgen Boos a fesztivál igazgatója a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb megpróbáltatásaként jellemezte a járványt, amely egyben világossá tette azt is, hogy a szakma „ellenállóképes, kreatív és innovatív”. A direktor ugyanakkor óvatosságra int, és a fesztivál szervezői is a legnagyobb biztonságra törekszenek: a zsúfoltság elkerüléséért szellősebben helyezték el a standokat és napi 25 ezer főben maximalizálták a látogatók létszámát. Ezen felül a rendezvény területén kötelező a maszkviselés.

Fejléckép: Jürgen Boos, Dmitry Glukhovsky író és Karin Schmidt-Friderichs a Frankfurti Könyvvásáron (fotó: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.
Könyv hír

Új alkotók életműve válik ingyenesen elérhetővé az interneten

Négy új alkotó, Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálja és teszi ingyenesen elérhetővé az interneten a Petőfi Irodalmi Múzeum.