Könyv

Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója

2021.10.20. 13:30
Ajánlom
A 73. Frankfurti Könyvvásárt a járványhelyzet miatt hibrid formában és szigorú szabályok mellett rendezik meg.

A díszvendég Kanada is rendhagyó módon vesz részt az eseményen, a frankfurti nemzeti stand mellett felállítottak egy virtuális pavilont is, ahol online rendezvényekkel várják a látogatókat. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb szerzője, Margaret Atwood például kanadai otthonából, Skype-on jelentkezett be a megnyitó ünnepségen.

Atwood beszédében kiemelte, a világjárvány megmutatta, hogy az irodalom létfontosságú, Olaszország pedig követendő példa, hiszen a karantén idején is a rendszerszintű fontosságú szolgáltatások közé sorolta a könyvesboltokat, melyek így a gyógyszertárakhoz hasonlóan nyitva tarthattak.

Az október 24-ig tartó könyvvásáron 80 ország 2000 vállalkozása vesz részt kiállítóként – könyvkiadók, terjesztők és irodalmi ügynökségek egyaránt –, és csaknem 300 szerző mutatkozik be új vagy első munkájával.

A nyitónapon adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb elismerésének számító Német Könyvdíjat is, a 25 ezer euróval járó elismerést Antje Rávik Strubel német író kapta Blau Frau (Kék asszony) című regényéért. A mű egy fiatal nő történetét mesél el, aki az ellene elkövetett nemi erőszak emlékei elől menekül.

A rendezvény háromnapos szakmai programsorozatát könyvvásár követi könyvbemutatókkal, felolvasásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és író-olvasó találkozókkal. Az idei Frankfurti Könyvvásár egyben az újrakezdés jegyében is zajlik, hiszen a tavalyi szemlét csak online formában tudták megtartani.

GettyImages-1347455243-132644.jpg

Jürgen Boos, Shila Behjat, Dmitry Glukhovsky, Raul Krauthausen, Karin Schmidt-Friderichs és Wolfgang Bergmann a Frankfurti Könyvvásáron (Fotó/Forrás: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary)

Jürgen Boos a fesztivál igazgatója a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb megpróbáltatásaként jellemezte a járványt, amely egyben világossá tette azt is, hogy a szakma „ellenállóképes, kreatív és innovatív”. A direktor ugyanakkor óvatosságra int, és a fesztivál szervezői is a legnagyobb biztonságra törekszenek: a zsúfoltság elkerüléséért szellősebben helyezték el a standokat és napi 25 ezer főben maximalizálták a látogatók létszámát. Ezen felül a rendezvény területén kötelező a maszkviselés.

Fejléckép: Jürgen Boos, Dmitry Glukhovsky író és Karin Schmidt-Friderichs a Frankfurti Könyvvásáron (fotó: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.