Könyv

Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója

2021.10.20. 13:30
Ajánlom
A 73. Frankfurti Könyvvásárt a járványhelyzet miatt hibrid formában és szigorú szabályok mellett rendezik meg.

A díszvendég Kanada is rendhagyó módon vesz részt az eseményen, a frankfurti nemzeti stand mellett felállítottak egy virtuális pavilont is, ahol online rendezvényekkel várják a látogatókat. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb szerzője, Margaret Atwood például kanadai otthonából, Skype-on jelentkezett be a megnyitó ünnepségen.

Atwood beszédében kiemelte, a világjárvány megmutatta, hogy az irodalom létfontosságú, Olaszország pedig követendő példa, hiszen a karantén idején is a rendszerszintű fontosságú szolgáltatások közé sorolta a könyvesboltokat, melyek így a gyógyszertárakhoz hasonlóan nyitva tarthattak.

Az október 24-ig tartó könyvvásáron 80 ország 2000 vállalkozása vesz részt kiállítóként – könyvkiadók, terjesztők és irodalmi ügynökségek egyaránt –, és csaknem 300 szerző mutatkozik be új vagy első munkájával.

A nyitónapon adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb elismerésének számító Német Könyvdíjat is, a 25 ezer euróval járó elismerést Antje Rávik Strubel német író kapta Blau Frau (Kék asszony) című regényéért. A mű egy fiatal nő történetét mesél el, aki az ellene elkövetett nemi erőszak emlékei elől menekül.

A rendezvény háromnapos szakmai programsorozatát könyvvásár követi könyvbemutatókkal, felolvasásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és író-olvasó találkozókkal. Az idei Frankfurti Könyvvásár egyben az újrakezdés jegyében is zajlik, hiszen a tavalyi szemlét csak online formában tudták megtartani.

GettyImages-1347455243-132644.jpg

Jürgen Boos, Shila Behjat, Dmitry Glukhovsky, Raul Krauthausen, Karin Schmidt-Friderichs és Wolfgang Bergmann a Frankfurti Könyvvásáron (Fotó/Forrás: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary)

Jürgen Boos a fesztivál igazgatója a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb megpróbáltatásaként jellemezte a járványt, amely egyben világossá tette azt is, hogy a szakma „ellenállóképes, kreatív és innovatív”. A direktor ugyanakkor óvatosságra int, és a fesztivál szervezői is a legnagyobb biztonságra törekszenek: a zsúfoltság elkerüléséért szellősebben helyezték el a standokat és napi 25 ezer főben maximalizálták a látogatók létszámát. Ezen felül a rendezvény területén kötelező a maszkviselés.

Fejléckép: Jürgen Boos, Dmitry Glukhovsky író és Karin Schmidt-Friderichs a Frankfurti Könyvvásáron (fotó: Thomas Lohnes / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Könyv magazin

Aki Pilinszky Jánostól és Vas Istvántól tanulta a költészetet – 80 éves Várady Szabolcs

1943-ban ezen a napon született Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő.
Könyv ajánló

„Korszerűvé szerettem volna tenni Tolsztoj nyelvezetét” – Gy. Horváth László a Háború és béke új fordításáról  

Először ismerheti meg a magyar közönség a legfrissebb, 1981-es orosz kiadás alapján Lev Tolsztoj monumentális nagyregényét. A szöveg fordítójával, Gy. Horváth Lászlóval beszélgettünk.
Könyv hír

Nyomtasson verset ön is a Széll Kálmán téren!

Ötletes fejlesztéssel tiszteleg a magyar kultúra napja előtt a II. kerület vezetése: a Széll Kálmán téren elhelyezett versmegállóból a körzethez köthető költők sorait nyomtathatjuk ki, és vihetjük magunkkal.