Könyv

Mégsem tuberkulózisban halt meg Novalis?

2022.05.02. 17:20
Ajánlom
A német romantika meghatározó alakja, Friedrich von Hardenberg, költői nevén Novalis, fiatalon halt meg, mindössze huszonkilenc évet élt. Sokáig úgy hitték, hogy a 19. század pusztító hatású betegsége, a tuberkulózis végzett vele, ám a kutatók meglepő következtetéseket vontak el az író családjának kórtörténetéből.

A 19. században a rettegett betegség, a tuberkulózis az európai halálesetek egyötödéért volt felelős, számos fiatal esett áldozatul a kórnak. Általában a szegénység, a rossz lakhatási körülmények, a nem megfelelő étrend is gyorsította a betegség lefolyását, ami így sok nélkülöző művész halálát is okozta, hiszen a korszak alkotói igyekeztek megszabadulni az arisztokráciától való függésüktől, és a közönség vásárlóerejére bízták megélhetésüket – ami nem mindig eredményezett túl sok bevételt.

Számos műalkotás foglalkozik tehát a rejtélyes kórral, melyet az érzékenység és a művészi hajlam szimbólumává is tettek,

gyakran pedig szép nők hervadtak el tőle, gondoljunk csak A kaméliás hölgyre ifjabb Alexandre Dumas regényében vagy Puccini Mimìjére a Bohéméletből. A betegségkultusz egyenesen odáig fajult, hogy a női szépségideálra is hatással volt, divatba jött a soványság és a sápadt bőr.

Valószínűleg a tuberkulózis szövődményeibe halt bele a költő Novalis, eredeti nevén Friedrich von Hardenberg kedvese, Sophie von Kühn is. Novalis először 1794 őszén találkozott a nála csaknem tíz évvel fiatalabb, mindössze tizenkét esztendős leánnyal, akit ekkor vezettek be a társaságba. Hamar szerelemre gyulladt iránta, bár szülei először ellenezték a házasságot, mivel a lány családja bizonytalan helyet foglalt el az arisztokrácián belül.

Ám mikor Sophie, feltehetőleg a tuberkulózis következtében, egyre súlyosabb májbetegséggel kezdett küzdeni, végül beadták a derekukat.

A két fiatal azonban már nem kelhetett egybe, a lányt 1796-ban a korabeli szintű orvostudománynak megfelelően ugyan megoperálták, de a tizenötödik születésnapja után nem sokkal, 1797 tavaszán elhunyt.

Úgy tűnik, Novalisszal különösen kegyetlen volt a betegség, nemcsak szerelmét, de legkedvesebb öccsét, Erasmust is elragadta tőle, aki alig egy hónappal később szintén áldozata lett. Maga a költő is igen gyenge egészséggel rendelkezett, gyermekkora óta különböző ártalmakkal küzdött, így végül mindössze huszonkilenc éves korában, 1801-ben halt meg – ő is tuberkulózisban, ahogy akkor feltételezték.

A legutóbbi időkben a kutatóknak azonban feltűnt, hogy Novalis testvérei közül többen is hasonló betegséggel küszködtek, ráadásul a költő kisgyermekkora fennálló, elhúzódó egészségi ártalmai is gyanúra adtak okot.

Így a tudomány mai állása szerint azt feltételezik, hogy Novalis egy örökletes betegségben, cisztás fibrózisban szenvedett.

Ez a genetikai rendellenesség a korban ismeretlen volt, ám mivel a a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelése miatt gyakran okoz tüdő-rendellenességeket, könnyen összekeverhető a tbc-vel. A családi sírkövön is látszik, hogy a testvérek közül milyen sokan haltak meg fiatalon. A német romantika pedig egy kivételes szellemű alkotót veszített, ahogyan a Himnuszok az éjszakához című ciklusából is megismerhetjük. Már soha nem tudjuk meg, hová juthatott volna le misztikus útja során Heinrich von Ofterdingen.

Weissenfels_Hardenberg_graves-170629.jpg

Novalis családi sírköve (Fotó/Forrás: Doris Antony / Wikipedia)

(A cikk forrása: Maria Do Sameiro Barros: Insights on the history of tuberculosis: Novalis and the romantic idealization)

Fejléckép: Novalis (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.