Könyv

Mégsem tuberkulózisban halt meg Novalis?

2022.05.02. 17:20
Ajánlom
A német romantika meghatározó alakja, Friedrich von Hardenberg, költői nevén Novalis, fiatalon halt meg, mindössze huszonkilenc évet élt. Sokáig úgy hitték, hogy a 19. század pusztító hatású betegsége, a tuberkulózis végzett vele, ám a kutatók meglepő következtetéseket vontak el az író családjának kórtörténetéből.

A 19. században a rettegett betegség, a tuberkulózis az európai halálesetek egyötödéért volt felelős, számos fiatal esett áldozatul a kórnak. Általában a szegénység, a rossz lakhatási körülmények, a nem megfelelő étrend is gyorsította a betegség lefolyását, ami így sok nélkülöző művész halálát is okozta, hiszen a korszak alkotói igyekeztek megszabadulni az arisztokráciától való függésüktől, és a közönség vásárlóerejére bízták megélhetésüket – ami nem mindig eredményezett túl sok bevételt.

Számos műalkotás foglalkozik tehát a rejtélyes kórral, melyet az érzékenység és a művészi hajlam szimbólumává is tettek,

gyakran pedig szép nők hervadtak el tőle, gondoljunk csak A kaméliás hölgyre ifjabb Alexandre Dumas regényében vagy Puccini Mimìjére a Bohéméletből. A betegségkultusz egyenesen odáig fajult, hogy a női szépségideálra is hatással volt, divatba jött a soványság és a sápadt bőr.

Valószínűleg a tuberkulózis szövődményeibe halt bele a költő Novalis, eredeti nevén Friedrich von Hardenberg kedvese, Sophie von Kühn is. Novalis először 1794 őszén találkozott a nála csaknem tíz évvel fiatalabb, mindössze tizenkét esztendős leánnyal, akit ekkor vezettek be a társaságba. Hamar szerelemre gyulladt iránta, bár szülei először ellenezték a házasságot, mivel a lány családja bizonytalan helyet foglalt el az arisztokrácián belül.

Ám mikor Sophie, feltehetőleg a tuberkulózis következtében, egyre súlyosabb májbetegséggel kezdett küzdeni, végül beadták a derekukat.

A két fiatal azonban már nem kelhetett egybe, a lányt 1796-ban a korabeli szintű orvostudománynak megfelelően ugyan megoperálták, de a tizenötödik születésnapja után nem sokkal, 1797 tavaszán elhunyt.

Úgy tűnik, Novalisszal különösen kegyetlen volt a betegség, nemcsak szerelmét, de legkedvesebb öccsét, Erasmust is elragadta tőle, aki alig egy hónappal később szintén áldozata lett. Maga a költő is igen gyenge egészséggel rendelkezett, gyermekkora óta különböző ártalmakkal küzdött, így végül mindössze huszonkilenc éves korában, 1801-ben halt meg – ő is tuberkulózisban, ahogy akkor feltételezték.

A legutóbbi időkben a kutatóknak azonban feltűnt, hogy Novalis testvérei közül többen is hasonló betegséggel küszködtek, ráadásul a költő kisgyermekkora fennálló, elhúzódó egészségi ártalmai is gyanúra adtak okot.

Így a tudomány mai állása szerint azt feltételezik, hogy Novalis egy örökletes betegségben, cisztás fibrózisban szenvedett.

Ez a genetikai rendellenesség a korban ismeretlen volt, ám mivel a a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelése miatt gyakran okoz tüdő-rendellenességeket, könnyen összekeverhető a tbc-vel. A családi sírkövön is látszik, hogy a testvérek közül milyen sokan haltak meg fiatalon. A német romantika pedig egy kivételes szellemű alkotót veszített, ahogyan a Himnuszok az éjszakához című ciklusából is megismerhetjük. Már soha nem tudjuk meg, hová juthatott volna le misztikus útja során Heinrich von Ofterdingen.

Weissenfels_Hardenberg_graves-170629.jpg

Novalis családi sírköve (Fotó/Forrás: Doris Antony / Wikipedia)

(A cikk forrása: Maria Do Sameiro Barros: Insights on the history of tuberculosis: Novalis and the romantic idealization)

Fejléckép: Novalis (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.