Könyv

Megszólalt Demeter Szilárd, és elárulta, miben tévedett

2020.12.12. 09:20
Ajánlom
Megtörte a hallgatást Demeter Szilárd. A PIM főigazgatója szerint, aki egy, Soros Györgyöt liberális Führernek nevező publicisztikával háborított fel tízezreket, képmutatás lenne bocsánatot kérni. Az interjút újabb sorosozással zárta.

A Kontra internetes portál készített interjút Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával. A cikk címe – Tévedtem – arra utal, hogy november 28-án Sor(o)s címmel közölt holokausztrealitivizáló publicisztikát az Origo felületén, amit másnapra visszavont. A véleménycikket hatalmas felzúdulás kísérte, már harmincezren aláírták a lemondását követelő nyílt levelet, írókkal és neves személyiségekkel együtt.

Az interjúban Demeter Szilárd így beszél a botrányról: „Aki szelet vet, vihart arat. Mondjuk, ekkorára nem számítottam, kellett hozzá néhány plusz tüdő, hogy orkán legyen belőle” - majd hozzáteszi, hogy a cikkére érkezett válaszok nem érdeklik, nem fogja cáfolni az őt ért támadásokat.

„Eddig sem úgy táncoltam, ahogyan a balliberális elit fütyült, eztán sem terveztem megfelelni nekik”

– mondja. Szerinte a PIM munkatársai, akik elhatárolódnak tőle, nem értették meg az általa leírtakat, neki viszont „nincsenek szövegértési nehézségei”.

A kérdező (aki nincsen nevesítve szerzőként a cikk mellett) a beszélgetés egy pontján így fejezi ki empátiáját: „Nagyon kedélyesen beszélsz erről. Pedig ezt a karaktergyilkolós nehéztüzérséget nem lehetett könnyű elviselni.”

Demeter elmondja, hogy meg sem tudták karcolni, sem mentálisan, sem lelkileg, a felesége viszont sok gyűlölködő üzenetet kapott a közösségi oldalakon. „Olyanokat írtak neki például, hogy készítse a meleg holmit a gyereknek, mert Szibériában hideg van, és a fűtetlen vagon sem fog jót tenni a gyerek egészségének. Vagy hogy nehéz lesz egyedül felnevelni a gyereket, miután a férje lógni fog” – állítja.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy magától nem fog lemondani: „És amíg az elöljáróim úgy döntenek, hogy maradjak a helyemen, addig én maradok, még akkor is, ha ez a Szépírók Társaságának nem tetszik.”

Egyébként úgy véli, a „balliberális oldalnak” nem az írásával volt problémája, hanem vele. Megemlíti, hogy amikor a litera.hu anyagi problémákkal küzdött, a PIM segített neki, most meg „ment a habzás ott is, amihez joguk van, de legalább megkérdezhettek volna engem is.”

A végén az is kiderül, végül is miben tévedett Demeter Szilárd szerint Demeter Szilárd. Nem abban, hogy megírta a publicisztikát, vagy abban, hogy relativizálta a holokausztot, vagy csak egyszerűen – ahogyan egy bírálója fogalmazott – otromba, ízléstelen szöveget közölt.

Hanem ebben: „Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”

A Kontra idén november elején indult, főszerkesztője az a Megadja Gábor, aki korábban a 888 és az Origo újságírója volt, az Echo TV Keménymag című műsorából pedig azért kellett távoznia, mert jákobozták Jakab Péter jobbikos politikust. A Kontra bemutatkozó mottója szerint „a populizmus az új punk”, és vállaltan a „libernyák” médiával szemben határozza meg magát.

Demeter Szilárdot korábban az ATV-be vitázni nem engedte el az Emmi. A Kontrának viszont eszerint szabadott nyilatkoznia.

(Kontra, Média1)

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.