Könyv

Megszólalt Demeter Szilárd, és elárulta, miben tévedett

2020.12.12. 09:20
Ajánlom
Megtörte a hallgatást Demeter Szilárd. A PIM főigazgatója szerint, aki egy, Soros Györgyöt liberális Führernek nevező publicisztikával háborított fel tízezreket, képmutatás lenne bocsánatot kérni. Az interjút újabb sorosozással zárta.

A Kontra internetes portál készített interjút Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával. A cikk címe – Tévedtem – arra utal, hogy november 28-án Sor(o)s címmel közölt holokausztrealitivizáló publicisztikát az Origo felületén, amit másnapra visszavont. A véleménycikket hatalmas felzúdulás kísérte, már harmincezren aláírták a lemondását követelő nyílt levelet, írókkal és neves személyiségekkel együtt.

Az interjúban Demeter Szilárd így beszél a botrányról: „Aki szelet vet, vihart arat. Mondjuk, ekkorára nem számítottam, kellett hozzá néhány plusz tüdő, hogy orkán legyen belőle” - majd hozzáteszi, hogy a cikkére érkezett válaszok nem érdeklik, nem fogja cáfolni az őt ért támadásokat.

„Eddig sem úgy táncoltam, ahogyan a balliberális elit fütyült, eztán sem terveztem megfelelni nekik”

– mondja. Szerinte a PIM munkatársai, akik elhatárolódnak tőle, nem értették meg az általa leírtakat, neki viszont „nincsenek szövegértési nehézségei”.

A kérdező (aki nincsen nevesítve szerzőként a cikk mellett) a beszélgetés egy pontján így fejezi ki empátiáját: „Nagyon kedélyesen beszélsz erről. Pedig ezt a karaktergyilkolós nehéztüzérséget nem lehetett könnyű elviselni.”

Demeter elmondja, hogy meg sem tudták karcolni, sem mentálisan, sem lelkileg, a felesége viszont sok gyűlölködő üzenetet kapott a közösségi oldalakon. „Olyanokat írtak neki például, hogy készítse a meleg holmit a gyereknek, mert Szibériában hideg van, és a fűtetlen vagon sem fog jót tenni a gyerek egészségének. Vagy hogy nehéz lesz egyedül felnevelni a gyereket, miután a férje lógni fog” – állítja.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy magától nem fog lemondani: „És amíg az elöljáróim úgy döntenek, hogy maradjak a helyemen, addig én maradok, még akkor is, ha ez a Szépírók Társaságának nem tetszik.”

Egyébként úgy véli, a „balliberális oldalnak” nem az írásával volt problémája, hanem vele. Megemlíti, hogy amikor a litera.hu anyagi problémákkal küzdött, a PIM segített neki, most meg „ment a habzás ott is, amihez joguk van, de legalább megkérdezhettek volna engem is.”

A végén az is kiderül, végül is miben tévedett Demeter Szilárd szerint Demeter Szilárd. Nem abban, hogy megírta a publicisztikát, vagy abban, hogy relativizálta a holokausztot, vagy csak egyszerűen – ahogyan egy bírálója fogalmazott – otromba, ízléstelen szöveget közölt.

Hanem ebben: „Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”

A Kontra idén november elején indult, főszerkesztője az a Megadja Gábor, aki korábban a 888 és az Origo újságírója volt, az Echo TV Keménymag című műsorából pedig azért kellett távoznia, mert jákobozták Jakab Péter jobbikos politikust. A Kontra bemutatkozó mottója szerint „a populizmus az új punk”, és vállaltan a „libernyák” médiával szemben határozza meg magát.

Demeter Szilárdot korábban az ATV-be vitázni nem engedte el az Emmi. A Kontrának viszont eszerint szabadott nyilatkoznia.

(Kontra, Média1)

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.