Könyv

Megszólalt Demeter Szilárd, és elárulta, miben tévedett

2020.12.12. 09:20
Ajánlom
Megtörte a hallgatást Demeter Szilárd. A PIM főigazgatója szerint, aki egy, Soros Györgyöt liberális Führernek nevező publicisztikával háborított fel tízezreket, képmutatás lenne bocsánatot kérni. Az interjút újabb sorosozással zárta.

A Kontra internetes portál készített interjút Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával. A cikk címe – Tévedtem – arra utal, hogy november 28-án Sor(o)s címmel közölt holokausztrealitivizáló publicisztikát az Origo felületén, amit másnapra visszavont. A véleménycikket hatalmas felzúdulás kísérte, már harmincezren aláírták a lemondását követelő nyílt levelet, írókkal és neves személyiségekkel együtt.

Az interjúban Demeter Szilárd így beszél a botrányról: „Aki szelet vet, vihart arat. Mondjuk, ekkorára nem számítottam, kellett hozzá néhány plusz tüdő, hogy orkán legyen belőle” - majd hozzáteszi, hogy a cikkére érkezett válaszok nem érdeklik, nem fogja cáfolni az őt ért támadásokat.

„Eddig sem úgy táncoltam, ahogyan a balliberális elit fütyült, eztán sem terveztem megfelelni nekik”

– mondja. Szerinte a PIM munkatársai, akik elhatárolódnak tőle, nem értették meg az általa leírtakat, neki viszont „nincsenek szövegértési nehézségei”.

A kérdező (aki nincsen nevesítve szerzőként a cikk mellett) a beszélgetés egy pontján így fejezi ki empátiáját: „Nagyon kedélyesen beszélsz erről. Pedig ezt a karaktergyilkolós nehéztüzérséget nem lehetett könnyű elviselni.”

Demeter elmondja, hogy meg sem tudták karcolni, sem mentálisan, sem lelkileg, a felesége viszont sok gyűlölködő üzenetet kapott a közösségi oldalakon. „Olyanokat írtak neki például, hogy készítse a meleg holmit a gyereknek, mert Szibériában hideg van, és a fűtetlen vagon sem fog jót tenni a gyerek egészségének. Vagy hogy nehéz lesz egyedül felnevelni a gyereket, miután a férje lógni fog” – állítja.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy magától nem fog lemondani: „És amíg az elöljáróim úgy döntenek, hogy maradjak a helyemen, addig én maradok, még akkor is, ha ez a Szépírók Társaságának nem tetszik.”

Egyébként úgy véli, a „balliberális oldalnak” nem az írásával volt problémája, hanem vele. Megemlíti, hogy amikor a litera.hu anyagi problémákkal küzdött, a PIM segített neki, most meg „ment a habzás ott is, amihez joguk van, de legalább megkérdezhettek volna engem is.”

A végén az is kiderül, végül is miben tévedett Demeter Szilárd szerint Demeter Szilárd. Nem abban, hogy megírta a publicisztikát, vagy abban, hogy relativizálta a holokausztot, vagy csak egyszerűen – ahogyan egy bírálója fogalmazott – otromba, ízléstelen szöveget közölt.

Hanem ebben: „Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”

A Kontra idén november elején indult, főszerkesztője az a Megadja Gábor, aki korábban a 888 és az Origo újságírója volt, az Echo TV Keménymag című műsorából pedig azért kellett távoznia, mert jákobozták Jakab Péter jobbikos politikust. A Kontra bemutatkozó mottója szerint „a populizmus az új punk”, és vállaltan a „libernyák” médiával szemben határozza meg magát.

Demeter Szilárdot korábban az ATV-be vitázni nem engedte el az Emmi. A Kontrának viszont eszerint szabadott nyilatkoznia.

(Kontra, Média1)

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.
Könyv podcast

„Úgyis elmondtuk boldog-boldogtalannak” – előbújik a szerzőpáros a Pálmai-Lantos Éva írói álnév mögül

Tavalyi debütáló könyvük után itt az újabb, amely ugyancsak egzotikus helyszínre, Borneóra viszi főhősét és olvasóját. A Lírástudók új epizódjában Vancsó Évával és Szélesi Sándorral beszélgettünk, akik Pálmai-Lantos Éva írói néven dolgoznak közös regényeiken.
Könyv ajánló

Madách és a klímaváltozás – rendhagyó közösségi zenei játék a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében

Izgalmas projektbe fogott a Bélaműhely, az MNMKK Petőfi Irodalmi Múzeum egy kiállításhoz készülnek közösségi zenei játékkal. Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállítás Madách művét a jelenkor legégetőbb problémái felől olvassa.
Könyv magazin

A gyaloglás felhívás, hogy állva haljunk meg

„A gyaloglás varázsa abban áll, hogy a lépések meddő ismételgetésében megtaláljuk az ok nélküli okot a folytatásra” – állítja Frédéric Gros. És azt hiszem, igaza van.