Könyv

Megszólalt Demeter Szilárd, és elárulta, miben tévedett

2020.12.12. 09:20
Ajánlom
Megtörte a hallgatást Demeter Szilárd. A PIM főigazgatója szerint, aki egy, Soros Györgyöt liberális Führernek nevező publicisztikával háborított fel tízezreket, képmutatás lenne bocsánatot kérni. Az interjút újabb sorosozással zárta.

A Kontra internetes portál készített interjút Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával. A cikk címe – Tévedtem – arra utal, hogy november 28-án Sor(o)s címmel közölt holokausztrealitivizáló publicisztikát az Origo felületén, amit másnapra visszavont. A véleménycikket hatalmas felzúdulás kísérte, már harmincezren aláírták a lemondását követelő nyílt levelet, írókkal és neves személyiségekkel együtt.

Az interjúban Demeter Szilárd így beszél a botrányról: „Aki szelet vet, vihart arat. Mondjuk, ekkorára nem számítottam, kellett hozzá néhány plusz tüdő, hogy orkán legyen belőle” - majd hozzáteszi, hogy a cikkére érkezett válaszok nem érdeklik, nem fogja cáfolni az őt ért támadásokat.

„Eddig sem úgy táncoltam, ahogyan a balliberális elit fütyült, eztán sem terveztem megfelelni nekik”

– mondja. Szerinte a PIM munkatársai, akik elhatárolódnak tőle, nem értették meg az általa leírtakat, neki viszont „nincsenek szövegértési nehézségei”.

A kérdező (aki nincsen nevesítve szerzőként a cikk mellett) a beszélgetés egy pontján így fejezi ki empátiáját: „Nagyon kedélyesen beszélsz erről. Pedig ezt a karaktergyilkolós nehéztüzérséget nem lehetett könnyű elviselni.”

Demeter elmondja, hogy meg sem tudták karcolni, sem mentálisan, sem lelkileg, a felesége viszont sok gyűlölködő üzenetet kapott a közösségi oldalakon. „Olyanokat írtak neki például, hogy készítse a meleg holmit a gyereknek, mert Szibériában hideg van, és a fűtetlen vagon sem fog jót tenni a gyerek egészségének. Vagy hogy nehéz lesz egyedül felnevelni a gyereket, miután a férje lógni fog” – állítja.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy magától nem fog lemondani: „És amíg az elöljáróim úgy döntenek, hogy maradjak a helyemen, addig én maradok, még akkor is, ha ez a Szépírók Társaságának nem tetszik.”

Egyébként úgy véli, a „balliberális oldalnak” nem az írásával volt problémája, hanem vele. Megemlíti, hogy amikor a litera.hu anyagi problémákkal küzdött, a PIM segített neki, most meg „ment a habzás ott is, amihez joguk van, de legalább megkérdezhettek volna engem is.”

A végén az is kiderül, végül is miben tévedett Demeter Szilárd szerint Demeter Szilárd. Nem abban, hogy megírta a publicisztikát, vagy abban, hogy relativizálta a holokausztot, vagy csak egyszerűen – ahogyan egy bírálója fogalmazott – otromba, ízléstelen szöveget közölt.

Hanem ebben: „Nos, Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”

A Kontra idén november elején indult, főszerkesztője az a Megadja Gábor, aki korábban a 888 és az Origo újságírója volt, az Echo TV Keménymag című műsorából pedig azért kellett távoznia, mert jákobozták Jakab Péter jobbikos politikust. A Kontra bemutatkozó mottója szerint „a populizmus az új punk”, és vállaltan a „libernyák” médiával szemben határozza meg magát.

Demeter Szilárdot korábban az ATV-be vitázni nem engedte el az Emmi. A Kontrának viszont eszerint szabadott nyilatkoznia.

(Kontra, Média1)

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Kapcsolódó

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Könyv hír

Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila-díjas költő Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.
Könyv hír

Murakami Haruki kapta az Asztúria hercegnője-díjat

A rangos elismerést sokan csak a spanyol Nobelnek nevezik. A japán művész mellett Eliud Kipchoge, Hélene Carrere d´Encausse, Nuccio Ordine és Meryl Streep is megkapta az elismerést.
Könyv hír

Új könyvön dolgozik Salman Rushdie

A tavaly ellene elkövetett késes támadás miatt kényszerszünetet kellett tartania az alkotói munkában, ám a friss hírek szerint ismét könyvírásba fogott a brit író, Salman Rushdie.
Könyv hír

Bolgár író kapta a Nemzetközi Booker-díjat

Georgi Goszpodinov regénye arra a kérdésre keresi a választ, mi történik velünk, amikor az emlékeink eltűnnek. A díj történetében először diadalmaskodott bolgár szerző.