Könyv

Merle, a világirodalom egyik legsokoldalúbb írója

2020.08.30. 10:55
Ajánlom
Merle a be nem skatulyázható írók közé tartozott. Írt történelmi regényt, társadalmi problémákat boncolgató sci-fit, háborús történetet. Volt olyan könyve, ami csak megjelenése után több évvel lett siker. 112 éve született Robert Merle.

Robert Merle 1908. augusztus 28-án született az akkor még francia gyarmat Algériában. Hétéves volt, amikor apja meghalt és ez a tragédia végigkísérte az életét, több regénye főhősének apja halt meg ugyancsak korán. Bár édesanyja nagyon szerény körülmények között nevelte három gyermekét, mivel a szegénységből való kitörésre a tanulást találta legjobb módszernek, a gyerekek jó nevű iskolába jártak. 1924 telén Robert imádott nővére, Christiane streptococcus-fertőzést kapott, ami szívizomgyulladást okozott és a lány 1925 tavaszán meghalt. A fiatal Robert a gyász elől a tanulásba menekült, országos tanulmányi versenyen kitüntetést kapott, 1926-ban pedig kiváló minősítéssel érettségizett. A Sorbonne-on elvégezte a középiskolai oktatásra jogosító képzést filozófiából, majd megcélozta az angol tanári képesítést, ehhez azonban egy évet angol nyelvterületen kellett töltenie. Ezért az Egyesült Államokba utazott és Clevelandben lett középiskolai tanár. 1933-ban bátyját is elvesztette, az akkor mindössze 29 éves Roger szívrohamban halt meg.

A középiskolai tanári pálya helyett egyetemi tanár szeretett volna lenni, ennek feltétele a doktori disszertáció elkészítése volt, aminek témájául Oscar Wilde-ot választotta. 1934-ben feleségül vette Edmée Thiriet-et és hamarosan megszületett lányuk, Élisabeth.

A második világháború kitörésekor Merle-t behívták katonának és nyelvtudása miatt az angol expedíciós hadtesthez osztották be összekötőként. 1940 májusában a francia és angol hadsereget bekerítő németek elől Dunkerque-be hátrált. Engedélyt kapott, hogy felszálljon egy kimenekítő angol hajóra, de amíg összeszedte bajtársait, a hajó elment. Néhány nappal később, június 4-én fogságba esett és három évet töltött el különböző börtönökben és hadifogolytáborokban.   

Hazatérve a hadifogságból tönkrement az addig is billegő házassága. Merle Párizsba költözött, és folytatta korábbi tanári munkáját, mellette pedig tovább írta disszertációját. Ekkor fogott bele első regényébe, a Két nap az életbe, amelyben saját háborús tapasztalatait, a dunkerque-i menekülést írta meg.

A könyv 1949 tavaszán jelent meg, és azonnal nagy feltűnést keltett nyers realizmusával, a háború borzalmainak kendőzetlen ábrázolásával.

Miközben megkapta érte a legrangosabb francai irodalmi kitüntetést, a Goncourt-díjat, sok kritikus fanyalgott a katonák beszédmódja miatt, sőt volt olyan pap, aki megtiltotta a gyülekezetében a könyv árusítását, de ahogy az lenni szokott, a botrány csak növelte a regény ismertségét.

1952-ben jelent meg a Mesterségem a halál című könyve, amelyet részben Gustave Gilbert A diktatúra pszichológiája című műve ihletett. Merle kísérletet tett arra, hogy bemutassa a nemzetiszocialista rendszer működtetőinek mozgatórugóit. Főszereplője az auschwitzi tábor igazgatója, Rudolf Höß (a könyvben Rudolf Lang), akinek legfőbb motivációja a kötelességtudat és a felülről érkező parancs végrehajtása. Merle egyes szám első személyben írta meg a könyvet, végigköveti, hogyan jut el Lang odáig, hogy a futószalagon történő gyilkolásnak csak a technikai nehézségei érdeklik; hogyan válik szörnyeteggé, anélkül hogy észrevenné. Merle idős korában az 1952-ben megjelent Mesterségem a halál-t tartotta a legtöbbre.

Ha rágondolok, úgy érzem, hogy véghezvittem valami fontosat.

A könyv fogadtatása megint nagyon vegyes volt, csak a '60-as évek végén és a '70-es évek elején vált a koncentrációs táborokról szóló irodalom egyik klasszikusává, és későbbi kiadásai jóval nagyobb példányszámban fogytak.

1962-ben megjelent A sziget. A könyv a Bounty lázadóinak sorsát követi a Pitcairn-szigeteken. Szintén 1962-ben az Express hetilap felkérésre Kubába utazott, hogy tudósítson az ország új, forradalom utáni berendezkedéséről. Merle találkozott Fidel Castróval is, és ekkor támadt az az ötlete, hogy könyvet ír a forradalom első csatájáról, a Moncada-laktanya ostromáról. A hatóságok támogatásával 1963 nyarán interjút készített az akció túlélőivel. A dokumentarista stílusú Moncada 1965-ben jelent meg, de mivel eltért Castro leegyszerűsített, heroizált, hivatalos változatától, Kubában nem is jelent meg, és Merle baloldalisága miatt Franciaországban is hűvösen fogadták a könyvet.

1965-ben az Állati elmék írásának megkezdésével új korszakot nyitott életművében, a politikus-fantasztikus regényekét. Ebbe a sorba tartozik bele az 1972-es Malevil és a két év múlva megjelent Védett férfiak. 1975-ben jelent meg a lét értelmetlenségéről szóló és életműből kicsit ki is lógó Madrapur. 1973-ban az Állati elmék alapján készült A delfin napja című film.

Mindeközben

1970-ben jelent meg az Üvegfal mögött, amely az 1968-as diáklázadások egyik legfontosabb könyve.

1976 márciusában hozzáfogott régóta tervezett történelmi regénysorozata első kötetéhez, a Francia históriához. A sorozat összesen 13 kötetből állt, Merle 27 éven át, szinte szó szerint a haláláig írta. Közben azért jelentek meg még más könyvei, mint a Nekünk nem kell fel a Nap vagy a Majomábécé.

2000-ben leukémiát diagnosztizáltak nála, 2004 februárjában otthonában lezuhant a lépcsőről és kórházba került, ahol néhány nappal később, március 27-én szívrohamban halt meg, 92 évesen.

Fejléckép: Robert Merle 1985-ben (forrás: Wikipedia Commons)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Könyv hír

Az interneten is elérhető Franz Kafka Izraelben őrzött irodalmi hagyatéka

A gyűjtemény többek közt több tucat Kafka-kéziratot, jegyzetfüzeteket, személyes leveleket, rajzokat tartalmaz, amelyeknek a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárba kerülését hosszas jogi csetepaté előzte meg.
Könyv ajánló

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Hogyan lehet összekötözött lábbal táncolni

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ez alkalommal Barack Obama elnöki memoárjának első részét, az Egy ígéret földje című kötetet ajánlja, amire a HVG Könyveknél megjelent könyv felelős szerkesztője, Dufka Hajnalka reagál.
Könyv hír

Nyáron is nyitva tart a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a tagkönyvtárak július 5-től szeptember 5-ig érvényes nyári nyitvatartásáról a bibliotéka honlapján lehet tájékozódni.