Könyv

Mese egy titkos házról, amely saját történetünket őrzi – Ruff Orsolya a Lírástudók vendége

2021.10.27. 15:45
Ajánlom
Talán kriminek is beillene Ruff Orsolya Volt egy ház című meseregénye, amelyben a tizenkét éves főhős új lakhelyük titkait tárja fel. A Lírástudók új évadának első epizódjában a szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett. A Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja a könyvesboltok újdonságai között is segít eligazodni.

Voltegyhaz-135300.jpg

Ruff Orsolya: Volt egy ház (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ruff Orsolyát talán A zöld macska-trilógia révén ismerik sokan. Ha nem ír, akkor fordít vagy újságot ír, de ezúttal valóban gyerekkönyv-szerzőként hívtuk meg stúdiónkba. A beszélgetésben szóba kerültek a gyerekkor meghatározó meseélményei: a nagypapa, aki fejből mesélt, az édesanya, aki könyvből. A Volt egy házat olvasva Szabó T. Annának a Visszatérés a titkos kertbe és a Végtelen történet jutott eszébe, mivel Ruff kötetéhez hasonlóan azok is markáns metaforákból és toposzokból építkeznek.

A könyv lapjain egy titkokat tűnő régi házba lépünk be lassan a tizenkét éves Emmával együtt, aki egyszerre azt tapasztalja, hogy különös, mágikus üzeneteket kap: egy titokzatos tárgy, egy leomló házfal, egy diófába kapart jel.

„Én egy házról akartam írni, egy olyan házról, amelynek történetei vannak. Szerettem volna bemutatni a kislányt, aki egy gyászfolyamat közepén költözik be, és felfedezi a ház titkait és a múlt rétegeit”

– mondta Ruff Orsolya. Ahogy a főhős megismeri a ház történetét, úgy ismeri meg a családjáét is ebben a kalandos, kriminek is beillő kamaszregényben.

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz:

 

02:00 Beszélgetés Ruff Orsolyával – A szerző gyerekkori könyvei Würtz Ádám és Réber László rajzaival, amelyek beleégtek a memóriájába.

04:00 Meséljünk és olvassunk egymásnak – fejből vagy könyvből!

05:25 Női hősök – anyák és nagymamák –, valamint generációkon átívelő sorsok a Volt egy ház című könyvben.

08:30 Milyen titkot rejt a ház? – kérdezi Szabó T. Anna. Ruff Orsolya vonakodik spoilert kiadni.

11:00 Mi a különbség a felnőtt- és a gyerekirodalom között?

12:40 Ruff Orsolya írói módszere: készített vázlatot?

15:00 Egy különös mesefigura, aki nem sárkány, hanem baziliszkusz. Illetve egy kert, amely Szabó T. Annát Holly Webb meséjére emlékezteti.

17:10 A könyv amúgy gyönyörű borítót kapott.

18:25 Miért fontos a madár? (A podcastepizódból nem derül ki, csak a könyvből.)

20:30 Lesz folytatás?

konyvek-135546.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

23:30 Könyvajánlók – Bródy János: Saját hangon (Corvina Kiadó, 2021)

26:00 Annie Ernaux: Évek (Magvető Kiadó, 2021)

29:05 Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Magvető Kiadó, 2021)

32:00 Esterházy Miklós: Az Öreghegy meséi (Magvető Kiadó, 2021)

34:25 Adam Kay: Testünk kívül-belül (Manó Könyvek, 2021)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?