Könyv

Mese egy titkos házról, amely saját történetünket őrzi – Ruff Orsolya a Lírástudók vendége

2021.10.27. 15:45
Ajánlom
Talán kriminek is beillene Ruff Orsolya Volt egy ház című meseregénye, amelyben a tizenkét éves főhős új lakhelyük titkait tárja fel. A Lírástudók új évadának első epizódjában a szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett. A Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja a könyvesboltok újdonságai között is segít eligazodni.

Voltegyhaz-135300.jpg

Ruff Orsolya: Volt egy ház (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ruff Orsolyát talán A zöld macska-trilógia révén ismerik sokan. Ha nem ír, akkor fordít vagy újságot ír, de ezúttal valóban gyerekkönyv-szerzőként hívtuk meg stúdiónkba. A beszélgetésben szóba kerültek a gyerekkor meghatározó meseélményei: a nagypapa, aki fejből mesélt, az édesanya, aki könyvből. A Volt egy házat olvasva Szabó T. Annának a Visszatérés a titkos kertbe és a Végtelen történet jutott eszébe, mivel Ruff kötetéhez hasonlóan azok is markáns metaforákból és toposzokból építkeznek.

A könyv lapjain egy titkokat tűnő régi házba lépünk be lassan a tizenkét éves Emmával együtt, aki egyszerre azt tapasztalja, hogy különös, mágikus üzeneteket kap: egy titokzatos tárgy, egy leomló házfal, egy diófába kapart jel.

„Én egy házról akartam írni, egy olyan házról, amelynek történetei vannak. Szerettem volna bemutatni a kislányt, aki egy gyászfolyamat közepén költözik be, és felfedezi a ház titkait és a múlt rétegeit”

– mondta Ruff Orsolya. Ahogy a főhős megismeri a ház történetét, úgy ismeri meg a családjáét is ebben a kalandos, kriminek is beillő kamaszregényben.

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz:

 

02:00 Beszélgetés Ruff Orsolyával – A szerző gyerekkori könyvei Würtz Ádám és Réber László rajzaival, amelyek beleégtek a memóriájába.

04:00 Meséljünk és olvassunk egymásnak – fejből vagy könyvből!

05:25 Női hősök – anyák és nagymamák –, valamint generációkon átívelő sorsok a Volt egy ház című könyvben.

08:30 Milyen titkot rejt a ház? – kérdezi Szabó T. Anna. Ruff Orsolya vonakodik spoilert kiadni.

11:00 Mi a különbség a felnőtt- és a gyerekirodalom között?

12:40 Ruff Orsolya írói módszere: készített vázlatot?

15:00 Egy különös mesefigura, aki nem sárkány, hanem baziliszkusz. Illetve egy kert, amely Szabó T. Annát Holly Webb meséjére emlékezteti.

17:10 A könyv amúgy gyönyörű borítót kapott.

18:25 Miért fontos a madár? (A podcastepizódból nem derül ki, csak a könyvből.)

20:30 Lesz folytatás?

konyvek-135546.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

23:30 Könyvajánlók – Bródy János: Saját hangon (Corvina Kiadó, 2021)

26:00 Annie Ernaux: Évek (Magvető Kiadó, 2021)

29:05 Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Magvető Kiadó, 2021)

32:00 Esterházy Miklós: Az Öreghegy meséi (Magvető Kiadó, 2021)

34:25 Adam Kay: Testünk kívül-belül (Manó Könyvek, 2021)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.
Könyv magazin

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Könyv podcast

„Ezek az olvasók szabadok, hiszen gyerekek” – Krusovszky Dénes a Lírástudókban

Gyerekkönyvet írt Krusovszky Dénes, akinek megváltozott az élete, mióta apa. Nálunk járt, felolvasott a versekből, és cáfolta a vélekedést, miszerint az írók és a költők akkor fordulnak a gyerekek felé, amikor már nincs jobb ötletük. Szabó T. Anna beszélgetett vele.
Könyv gyász

Elhunyt Bethlenfalvy Géza, a tibetológia professzora

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bethlenfalvy Géza, Kőrösi Csoma-díjas orientalista, egyetemi oktató, a tibetológia professzora, az újdelhi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a Kőrösi Csoma Társaság alelnöke és a Delhi Egyetem tanára.
Könyv hír

Új alkotók életműve válik ingyenesen elérhetővé az interneten

Négy új alkotó, Kemény István, Király László, Márton László és Végel László életművét digitalizálja és teszi ingyenesen elérhetővé az interneten a Petőfi Irodalmi Múzeum.