Könyv

Mese egy titkos házról, amely saját történetünket őrzi – Ruff Orsolya a Lírástudók vendége

2021.10.27. 15:45
Ajánlom
Talán kriminek is beillene Ruff Orsolya Volt egy ház című meseregénye, amelyben a tizenkét éves főhős új lakhelyük titkait tárja fel. A Lírástudók új évadának első epizódjában a szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett. A Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja a könyvesboltok újdonságai között is segít eligazodni.

Voltegyhaz-135300.jpg

Ruff Orsolya: Volt egy ház (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ruff Orsolyát talán A zöld macska-trilógia révén ismerik sokan. Ha nem ír, akkor fordít vagy újságot ír, de ezúttal valóban gyerekkönyv-szerzőként hívtuk meg stúdiónkba. A beszélgetésben szóba kerültek a gyerekkor meghatározó meseélményei: a nagypapa, aki fejből mesélt, az édesanya, aki könyvből. A Volt egy házat olvasva Szabó T. Annának a Visszatérés a titkos kertbe és a Végtelen történet jutott eszébe, mivel Ruff kötetéhez hasonlóan azok is markáns metaforákból és toposzokból építkeznek.

A könyv lapjain egy titkokat tűnő régi házba lépünk be lassan a tizenkét éves Emmával együtt, aki egyszerre azt tapasztalja, hogy különös, mágikus üzeneteket kap: egy titokzatos tárgy, egy leomló házfal, egy diófába kapart jel.

„Én egy házról akartam írni, egy olyan házról, amelynek történetei vannak. Szerettem volna bemutatni a kislányt, aki egy gyászfolyamat közepén költözik be, és felfedezi a ház titkait és a múlt rétegeit”

– mondta Ruff Orsolya. Ahogy a főhős megismeri a ház történetét, úgy ismeri meg a családjáét is ebben a kalandos, kriminek is beillő kamaszregényben.

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz:

 

02:00 Beszélgetés Ruff Orsolyával – A szerző gyerekkori könyvei Würtz Ádám és Réber László rajzaival, amelyek beleégtek a memóriájába.

04:00 Meséljünk és olvassunk egymásnak – fejből vagy könyvből!

05:25 Női hősök – anyák és nagymamák –, valamint generációkon átívelő sorsok a Volt egy ház című könyvben.

08:30 Milyen titkot rejt a ház? – kérdezi Szabó T. Anna. Ruff Orsolya vonakodik spoilert kiadni.

11:00 Mi a különbség a felnőtt- és a gyerekirodalom között?

12:40 Ruff Orsolya írói módszere: készített vázlatot?

15:00 Egy különös mesefigura, aki nem sárkány, hanem baziliszkusz. Illetve egy kert, amely Szabó T. Annát Holly Webb meséjére emlékezteti.

17:10 A könyv amúgy gyönyörű borítót kapott.

18:25 Miért fontos a madár? (A podcastepizódból nem derül ki, csak a könyvből.)

20:30 Lesz folytatás?

konyvek-135546.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

23:30 Könyvajánlók – Bródy János: Saját hangon (Corvina Kiadó, 2021)

26:00 Annie Ernaux: Évek (Magvető Kiadó, 2021)

29:05 Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Magvető Kiadó, 2021)

32:00 Esterházy Miklós: Az Öreghegy meséi (Magvető Kiadó, 2021)

34:25 Adam Kay: Testünk kívül-belül (Manó Könyvek, 2021)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.