Könyv

Mese egy titkos házról, amely saját történetünket őrzi – Ruff Orsolya a Lírástudók vendége

2021.10.27. 15:45
Ajánlom
Talán kriminek is beillene Ruff Orsolya Volt egy ház című meseregénye, amelyben a tizenkét éves főhős új lakhelyük titkait tárja fel. A Lírástudók új évadának első epizódjában a szerzővel Szabó T. Anna beszélgetett. A Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja a könyvesboltok újdonságai között is segít eligazodni.

Voltegyhaz-135300.jpg

Ruff Orsolya: Volt egy ház (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Ruff Orsolyát talán A zöld macska-trilógia révén ismerik sokan. Ha nem ír, akkor fordít vagy újságot ír, de ezúttal valóban gyerekkönyv-szerzőként hívtuk meg stúdiónkba. A beszélgetésben szóba kerültek a gyerekkor meghatározó meseélményei: a nagypapa, aki fejből mesélt, az édesanya, aki könyvből. A Volt egy házat olvasva Szabó T. Annának a Visszatérés a titkos kertbe és a Végtelen történet jutott eszébe, mivel Ruff kötetéhez hasonlóan azok is markáns metaforákból és toposzokból építkeznek.

A könyv lapjain egy titkokat tűnő régi házba lépünk be lassan a tizenkét éves Emmával együtt, aki egyszerre azt tapasztalja, hogy különös, mágikus üzeneteket kap: egy titokzatos tárgy, egy leomló házfal, egy diófába kapart jel.

„Én egy házról akartam írni, egy olyan házról, amelynek történetei vannak. Szerettem volna bemutatni a kislányt, aki egy gyászfolyamat közepén költözik be, és felfedezi a ház titkait és a múlt rétegeit”

– mondta Ruff Orsolya. Ahogy a főhős megismeri a ház történetét, úgy ismeri meg a családjáét is ebben a kalandos, kriminek is beillő kamaszregényben.

Az epizód utolsó negyedórájában öt frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz:

 

02:00 Beszélgetés Ruff Orsolyával – A szerző gyerekkori könyvei Würtz Ádám és Réber László rajzaival, amelyek beleégtek a memóriájába.

04:00 Meséljünk és olvassunk egymásnak – fejből vagy könyvből!

05:25 Női hősök – anyák és nagymamák –, valamint generációkon átívelő sorsok a Volt egy ház című könyvben.

08:30 Milyen titkot rejt a ház? – kérdezi Szabó T. Anna. Ruff Orsolya vonakodik spoilert kiadni.

11:00 Mi a különbség a felnőtt- és a gyerekirodalom között?

12:40 Ruff Orsolya írói módszere: készített vázlatot?

15:00 Egy különös mesefigura, aki nem sárkány, hanem baziliszkusz. Illetve egy kert, amely Szabó T. Annát Holly Webb meséjére emlékezteti.

17:10 A könyv amúgy gyönyörű borítót kapott.

18:25 Miért fontos a madár? (A podcastepizódból nem derül ki, csak a könyvből.)

20:30 Lesz folytatás?

konyvek-135546.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

23:30 Könyvajánlók – Bródy János: Saját hangon (Corvina Kiadó, 2021)

26:00 Annie Ernaux: Évek (Magvető Kiadó, 2021)

29:05 Kollár-Klemencz László: Öreg Banda (Magvető Kiadó, 2021)

32:00 Esterházy Miklós: Az Öreghegy meséi (Magvető Kiadó, 2021)

34:25 Adam Kay: Testünk kívül-belül (Manó Könyvek, 2021)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Zenés színház

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina könyvét ismerte el a PEN

Fordítói támogatásra méltónak találta Tóth Krisztina Vonalkód című novelláskötetét a nagy-britanniai PEN Translates, amely a szigetország könyvpiacának sokszínűsítését tűzte ki céljául. A Peter Sherwood által fordított kötet decemberben jelenik meg.
Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.
Könyv hír

Fiatal versíróknak indított pályázatot a MANK

Tóth Krisztinától, Kemény Istvántól, Géczi Jánostól vagy épp Győrffy Ákostól is tanulhatnak a MANK versíró pályázatának győztesei. A fiatal, kötet nélküli szerzők kéziratait augusztus 19-ig várják, a tíz nyertes írásból antológia is készül. 
Könyv gyász

Elhunyt Konrád Áron

36 éves korában elhunyt Konrád Áron, aki gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított. Konrád Áron három évvel édesapja, Konrád György halála után távozott.