Könyv

„Mesefüggő vagyok” – Réz András a Lírástudók vendége

2023.07.26. 09:25
Ajánlom
Új könyve szatíra a közeli jövőből, ami fájóan emlékeztet a jelenre. Nem moralizálni akart, inkább nevettetni, addig sem harapjuk meg egymást. Réz Andrással Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.

 

Filmesztéta, forgatókönyvíró, véleményvezér – ezúttal pedig, nem először, regényíróként lép elénk Réz András, aki Para címmel írt szatirikus regényt. A könyvhöz használati utasítást is ad a hátoldalon: „Ez egy szatíra. A nagyon-nagyon közeli jövőben játszódik, szinte már itt is van. A szatírán még nevetni is lehet/szabad.”

3453302-162704.jpg

Réz András: Para (Fotó/Forrás: Trend Kiadó)

A Para, ami idén jelent meg a Trend kiadónál, három főszereplő párhuzamos életéről szól: egy ápolónőről, aki semmi mást nem szeretne, csak a munkáját végezni, egy kamu összeesküvés-elméleteket gyártó vloggerről, aki egykor jobb sorsra érdemes bölcsészként indult és egy elveszetten kóválygó, nyugdíjas politikai káderről, aki a végén rájön, hogy a hatalom, amelynek szolgálatába állt, végül őt is kisemmizte. A szerző karcos hangú, humoros, szatirikus regényében a jövő nagyon is jelenlévőnek tűnik, van itt minden, idegengyűlölet, „buzizás”, zsidózás, félelemkeltés, de ha keserűen is, kénytelen vagyunk nevetni, mert

„aki nevet, az nem harap”.

Ám Réz András azt is hozzáteszi: „Ma már ebben sem vagyok egészen biztos. A közösségi hálón rengetegen nevetnek gyűlölve” – mondta a Lírástudók műsorvezetőjének, Grisnik Petrának.

A Para kifigurázza a reklámipart, a propagandát és a bürokráciát, azt a furcsán autoriter rendszert, amiben élünk, de kerüli a moralizálását és azt, hogy a saját szekértáborához szóljon.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-162516.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.